Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Temat wyodrębniony z wątku trochę getta v.5
balcerek
--------------------------------------------------------
roox napisał:
Mam pytanie w związku z tym zdjęciem. Co to jest ten "element", po lewej stronie na pierwszym planie?
Moderator Kombinator
Nie znam się na tym, ale skoro nikt nie odpowiedział, to może podrzucę jakiś trop:
Powyższe zdjęcie przedstawia dystrubutor benzyny.
Moderator
A gdzie ten dystrybutor się znajdował ? Może Kolega ma jakąś sugestię.
Moderator Kombinator
Sugestie najprędzej może mieć Kolega Roox.
administrator
Przejrzałem listę stacji z roku 1930 i jakoś żadnego nadzwyczajnego pomysłu nie mam - jest kilka lokalizacji, których nie odrzuciłem ale z braku czasu nie sprawdzę. W każdym razie stacja na Placu Muranowskim 15 należała wówczas do firmy Standard-Nobel. Co ciekawe, jest tam informacja o drugiej ich stacji na tymże placu, jednak bez podanego numeru. A, co mi tam, Fryderyk będzie wiedział.
Użytkownik
Czy to aby na pewno to samo urządzenie? Ten dystrybutor zamieszczony na zdjęciu przez Marcina wygląda całkiem przyzwoicie. Posiada kran, rurę do wlewania benzyny, pomiary, wajchy i i nne akcesoria świadczące w jakim celu tam "to coś" stoi. Ale ten na zdjęciu Fryderyka jest jakby dużo uboższy. I do tego ta skrzyneczka na dole. Wygląda jakby kryła w sobie jakieś elektryczne przewody. Może to jednak nie to samo?
miglanc
chrisfox napisał:
A, co mi tam, Fryderyk będzie wiedział.
A co ja, za przeproszeniem alfa czy insza omega jestem? Czasami piszę, co wiem, ale to nie znaczy, że wiem co piszę.
A wracając do obrazka: ładne szerokie chodniki z wydzielonymi trawnikami, dobra nawierzchnia ulicy z wydzielonym torowiskiem i ładne słupy z lirami - to raczej centrum niż peryferie. A takich długich parkanów, też nie było nadmiernie dużo. Mam pewne słabe podejrzenia co do miejsca, ale muszę spróbować je zweryfikować.
A wracając do pytania Moniki - co prawda z Krakowa a nie z Warszawy ale trochę bardziej podobny
Moderator Kombinator
Właśnie w tej sekundzie miałem wrzucić to zdjęcie...
Podobny, prawda?
Użytkownik
I stała się jasność ta fotka z Krakowa rozwiała wszelkie wątpliwości..
Dzięki panowie.
Moderator
Przedwojenni automobiliści nie mieli lekko.Aby napełnić bak, taki szofer musiał się zdrowo namachać wajchą. A dziś podjeżdża taki pod dystrybutor pstryk i wacha sama leci.
administrator
Kasa sama leci, nie wiadomo kiedy - tylko nie w tym kierunku, co trzeba
Użytkownik
roox napisał:
...- co prawda z Krakowa a nie z Warszawy ale ..
Może to jednak latarnia?
Opis obrazu: Fragment ulicy. Widoczny sklep Antoniego Hawełki oraz robotnicy napełniający gazem latarnię gazową z reklamą "Mobilgas".
administrator
lekr napisał:
Może to jednak latarnia?
Skoro tak podpisali - latarnia. Przywieźli gaz i teraz ją napełniają.
Czy autorami tamtejszych podpisów są osoby z lekkim deficytem?
Moderator
Mają ,niektórzy "opisywacze" z NAC fantazję oj mają.
PS. Nie wiedziałem,że przed wojną mieli konie napędzane benzyną.
Jak się mierzy siłę takiego pojazdu? W KŻ(Koniach Żywych)?
A ja mam pytanie z innej beczki, gdzie (komu) się uiszczało opłatę za benzynę? Czy to był automat na monety? I dlaczego teraz już takich nie ma ...
miglanc
No przecież są dwie żarówki, to musi być latarnia . A tankować to można po ciemku.
Moderator
Do Enejeio: Dystrybutory były zazwyczaj ustawiane w pobliżu sklepów, i były one własnością właściciela sklepu.Więc opłatę wnosiło się w sklepie.Nie wiem natomiast w jaki
sposób było kontrolowne, ile kto weżmie paliwa.Bo wątpię, że wtedy ludzie byli tak uczciwi, że taka kontrola nie była potrzebna.
Ps.Może jest na forum jakiś historyk-automobilista, który rzecz całą wyjaśni?
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (10.12.2009 14:41:35)
Użytkownik
Wierzbowa napisał:
Przedwojenni automobiliści nie mieli lekko.Aby napełnić bak, taki szofer musiał się zdrowo namachać wajchą. (...)
Powojenni sprzedawcy musieli robić to samo - samoobsługę wprowadzono znacznie, znacznie później i... już bez tej wajchy.
miglanc
Trochę odeszliśmy od wątku gettowego. Ale co tam. Mam typ co do lokalizacji ze zdjęcia z pompą benzynową, wrzuconego przez Zaruka. Moim zdaniem rozwiązanie jest dość banalne - to Aleje Jerozolimskie sfotografowane mniej więcej spod obecnego Britsh Council. Parkan to ogrodzenie terenów kolejowych przy Dworcu Wiedeńskim. Po prawej widać fragment kamienicy pod obecnym nr 57 z wykuszami i trójkątnym daszkiem powyżej wykusza.
Dla porównania współczesna fota kamienicy
i jeszcze widok Alej z tego odcinka, gdzie widać identyczny układ trawników na chodnikach. Słupów trakcyjnych tu prawie nie wiadć, ale na tym odcinku były dokładnie takie jak pierwszym zdjęciu.
Może nie są to bardzo mocne dowody, ale wydaje mi się że pasują.