Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Coś takiego pojawiło się na fb:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= … t=1&ref=nf
Użytkownik
Nie pamiętałem, że mam to na dysku - fragment planu Warszawy z 1900 roku. Pięknie pokazany układ torów tytułowej stacji:
(Nieco niezręcznie pisać samemu w wątku ale plan warty pokazania.)
administrator
afmks napisał:
Nieco niezręcznie pisać samemu w wątku
A czemuż to? Sam to też często uprawiam - widać takie tu standardy (stanowczo twierdzę, że ja ich nie wdrażałem, wdrożyły się same z siebie)
Wątek zresztą nieźle oglądany - póki co, ponad 2150 odsłon, to nie wygląda źle. A że nikt inny się nie chce wychylić... widać takie standardy.
Użytkownik
afmks napisał:
Nieco niezręcznie pisać samemu w wątku
Zajrzyj do tematu Wola. Tam to dopiero ruch w interesie. Gdyby nie lusterko, nie miałabym z kim porozmawiać
Tak więc, nie krępuj się
Użytkownik
О Т Д Ѣ Л Ъ I V .
Списокъ станцій, переименованныхъ съ І-го Января 1891 г.
(...)
23.Привислинскія жел. Дороги.
(...)
Время пѳреименованія. / Названія станцій послѣ переименованія. / До переименованія.
(...)
1898 г. Іюля 1 / Прага-Тереспольск. / Варшава-Прага.
(...)
1904 г. Января 1 / Варшава-Брестская / Прага-Тереслольск.
(źródło: "1913 г. СПРАВОЧНИКЪ для желѣзнодорожныхъ статистическихъ отдѣловъ (списки станцій россійскихъ желѣзныхъ дорогъ въ алфавитномъ и географическомъ порядкѣ ихъ распожоженія, свѣдѣнія о переимеі^ованіи станцій, объ открытіи новыхъ линій и проч.)" С.-ПЕТЕРБУРГЪ. 1913)
W skrócie:
- do roku 1898: Warszawa Praga
- 1898 - 1904: Praga Terespolska
- po roku 1904: Warszawa Brzeska
administrator
Zupełnie przypadkiem coś mi tu takiego w oko wpadło:
afmks napisał:
Po starym budynku dworca został fragment środkowego ryzalitu (nie, nie... nie bocznego, nie mylę się
mam nadzieję
).
Nie wiem (to długi wątek i nie bardzo miałem czas szukać), czy gdzieś dalej tę kwestię wyjaśniono. Na wszelki wypadek: jednak jest to fragment ryzalitu bocznego, tego od wschodu.
Użytkownik
Oczywiście jest to wschodni ryzalit. Był okres kiedy, łaknąc sensacji i aplauzu, twierdziłem inaczej))))) Mówiąc nieco poważniej wydawało mi się wtedy, że znalazłem dowody o mojej nieomylności. Tak to jest kiedy szuka się dowodów do tezy a nie odwrotnie.