Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Dzięki socjalistycznej czujności Rooxa nie umknęły nam zmiany, jakie zaszły w Narodowym Archiwum Cyfrowym.
Oto kilka przyjemnych fotek, które tam się znalazły.
Zachęcam do wrzucania swoich typów.
1. Grzybowska róg Ciepłej. Po lewej Teatr Ludowy.
2. Kopernika (Aleksandria). Widok od strony Tamki na północ. Widoczne resztki Sewerynowa.
Moderator Kombinator
Nalewki. Od lewej numery 15, 17, 19 i 21.
miglanc
Leszno róg Przejazd róg Tłomackie przed wybudowaniem centrali PAST
oraz znany obrazek już z centralą
Odsłonięcie głazu pamiątkowego ku czci powstańców listopadowych przy skwerku na Nalewkach koło Ogrodu Krasińskich
Wnętrze Gościnnego Dworu
administrator
Jest tam jeszcze (przynajmniej) jedno bardzo ładne, szersze ujęcie narożnika Leszna i Przejazd - ale gdzieś mi się zapodziało
Na razie, chyba najbardziej ucieszyły mnie trzy zdjęcia z pomnikiem na miejscu upolowania von Fritscha, ale też ich chwilowo nie wkleję z powodu lenistwa, braku czasu oraz takiego, jak powyżej.
miglanc
No jest jeszcze to ładne Tłomackie
jest znana Wołyńska
jest ładna fotka wiaduktu na Krajewskiego
i jest zdjęcie Długiej, przez które oplułem kawą monitor
Jest też cała seria zdjęć z przebijania Bonifraterskiej do Placu Krasińskich, wrzucę później, chyba, że komuś będzie się chciało wcześniej
Moderator Kombinator
Mnie się nawet by chciało, ale czasu brak.
Drobne pytanie. Czy to, co opisujesz jako wnętrze Gościnnego Dworu, to nie jest wnętrze bazaru Janasza? Takie charakterystyczne pawilony dookoła. Choć może ja już mam poniedziałkowe osłabienie...
miglanc
zaruk napisał:
Drobne pytanie. Czy to, co opisujesz jako wnętrze Gościnnego Dworu, to nie jest wnętrze bazaru Janasza? Takie charakterystyczne pawilony dookoła. Choć może ja już mam poniedziałkowe osłabienie...
Najprawdopodobniej masz rację, jakoś tak zasugerowałem się zbytnio tymi żeliwnymi kolumnami. Później przyjrzę się temu dokładniej.
Moderator
NAC mnie powalił! Wpisuję ci ja w "miejsce" oczywiście "Warszawa", zakres 1920-1945, a w słowo kluczowe"szkolnictwo.
I teoretycznie powinny wyświetlić zdjęcia z rodzaju;"Wręczanie kwiatów Dyrektorowi " albo "Poświęcenie kamienia
węgielnego pod budowę szkoly", "Wizyta Marszałka" i tak dalej.Tak takie zdjęcia też są ale są i inne.Dwa z nich(a jest ich o wiele więcej) prezentuję poniżej:.
Informacja pod zdjeciem była tak że to zjazd absolwentów Technikum Kolejowego.To technikum znajdowało się przy
Chmielnej 88/90, więc chyba to zdjęcie przedstawia Chmielną, ale nie mam pewności
Zdjęcie nr 2..
Zgromadzenie dziatwy szkolnej w celu sadzenia drzewek na ul. Emili Plater(ale gdzie dokładnie?).
Ps.Gdyby nie ta porządna nawierzchnia to nie uwierzyłbym, że to Emilli Plater.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (31.03.2009 06:18:00)
Moderator
NAC coraz bardziej mi się podoba.
miglanc
Ratusz dzielnicy Wola , chiba pierwsza połowa lat 30-tych, bo nie ma jeszcze szkoły
Okolice skrzyżowania Leszna, Rymarskiej i Przejazd
wiadomo
Moderator
roox napisał:
Ratusz dzielnicy Wola
, chiba pierwsza połowa lat 30-tych, bo nie ma jeszcze szkoły
http://i42.tinypic.com/2nhf2fm.jpg
Okolice skrzyżowania Leszna, Rymarskiej i Przejazd
http://i39.tinypic.com/30nd8nq.jpg
wiadomo
http://i39.tinypic.com/2qwdlcw.jpg
To mnie Roox wyprzedził
Tu napisali, ze to lokal wyborczy na Nalewkach, ale gdzie?
miglanc
Daros
[url napisał:http://images41.fotosik.pl/90/091c235a7dee7cbf.jpg[/url]
Tu napisali, ze to lokal wyborczy na Nalewkach, ale gdzie?
No nie zupełnie, raczej na Bonifraterskiej na wysokości stadionu Polonii
miglanc
ines napisał:
Gdzie była ul. Wołyńska?
Mniej więcej tam gdzie obecna ul. Lewartowskiego - zachodni jej odcinek niemal pokrywa się z przebiegiem Wołyńskiej
Jeszcze widoczek z Okopowej - otwarcie szkoły im. Konarskiego
Moderator Kombinator
Ta Długa (od oplutego monitora) to które numery?
Moderator
Długa od Nowiniarskiej w kierunku wschodnim (w głębi widoczne wieże kościoła św. Jacka) - od lewej numery 20, 18, 16, 10-14 (pałac Kleinpoltów - naprzeciw wylotu Kilińskiego), itd. do nr 2.
Moderator Kombinator
Dzięki Aniu. Pałacu Kleinpoltów nie rozpoznałem.
Przy okazji, ładne zdjęcia Leszna:
Od lewej numer 16 (parafia ewangelicka), dalej 14, 12 itd w kierunku wschodnim.
I znów od lewej: numery 18 i 16 (parafia).
administrator
Podziękowania od forumowego Koła Miłośników Leszna
Przeglądałem obrazki przez jakieś półtora dnia (zmarnowały mi kawał piątku, soboty i niedzieli) a teraz nie mam kiedy