Forum Stowarzyszenia
administrator
1Zawsze, kiedy przechodzę obok, zastanawia mnie ta kamienna biografia. Jeśli to wszystko prawda, niesamowite. Jednak... (nie za piękne? - a śladów jakoś nie mogę znaleźć, troszkę szybciutko szukałem pod dość różnymi hasłami).
Informacja na nagrobku (pisownia zachowana):
Jadwiga zd Woinert Makowiecka
16.01.1903 - 9.03.1990
uczestniczka walk o wolność w armii Piłsudskiego
nauczycielka
żołnierz kamp wrześniowej 1939 r
obóz Babsk-Konopnica
więzień Dachau i Łódź "szpital lekarz"
więzień polityczny
powstanie w-skie i obóz Pruszków
założycielka szpitala Rawa Mazowiecka styczeń 1945r
żołnierz polski 1945/46 jednostka 55207-15 baon
założycielka harcerstwa Słupsk
(i niżej)
Bohaterce walk ps. "Sowa - Barbara Zasońska - Starża"
tow. broni
Tu zdjęcie nagrobka: https://commons.wikimedia.org/wiki/File … 3%B3b).JPG
Szczerze mówiąc, przypadek nieco mi się kojarzy z moim ulubionym Romanem Aksenowem ( https://www.facebook.com/sopw.kolejka.m … 439250634/ ). Mam jednak niewielką nadzieję, że tak nie jest. Czy ktoś coś może wie?
administrator
1Odświeżę, może komuś temat wpadnie w oko
Jedno się udało ustalić. Organizowała słupskie harcerstwo, od grudnia 1945 do czerwca 1946 (wtedy władze zrobiły trochę porządku i zwolniły wszystkich założycieli) była hufcową. O reszcie nic nie wiadomo.
administrator
1Wraca mi ta Pani
Wikipedia pisze o niej cuda.
Wynika z tej informacji (m. in), że mając 11-13 lat walczyła w Legionach, w styczniu 1945 uciekła z Dachau, przedostała się przez front, organizowała szpital w Rawie Mazowieckiej i (chyba jednocześnie) służyła w LWP a potem, w połowie roku udała się do Słupska... Skądinąd, sprzeczne to nawet ze źródłem, na które się Wiki powołuje - i z informacjami na nagrobku trochę też. O pani, która jest na nagrobku podpisana jako dawczyni informacji, w ogóle nigdzie niczego nie można znaleźć
I tak... Nie twierdzę, że to stek bredni - niemniej...
Jeśli ktoś coś wie, bardzo proszę...
Nasz Drogi Gość
Nasz Drogi Gość
Wykaz kobiet służących w „17” – Obwód II Żoliborz Okręgu Warszawskiego AK
przesłany przez Komendanta Obwodu „Sadownika” [Mieczysław Niedzielski] do „p. Ali” [Stefania
Aluchna]
Pseudonim: Teresa [Jadwiga Makowiecka]
funkcja :Referentka sanitarna
Zaprzysiężona: 1.XII.1942 r.
Nasz Drogi Gość
Wykaz kobiet służących w „17” – Obwód II Żoliborz Okręgu Warszawskiego AK
przesłany przez Komendanta Obwodu „Sadownika” [Mieczysław Niedzielski] do „p. Ali” [Stefania
Aluchna]
Pseudonim: Teresa [Jadwiga Makowiecka]
funkcja :Referentka sanitarna
Zaprzysiężona: 1.XII.1942 r.
Nasz Drogi Gość
Szkoda, że nie ma możliwości zamieszczania linków
"dr J.B. Makowiecka, pojawiła się w mundurze oficera W.P. w styczniu 1945 r . i wykonywała w
Rawie Mazowieckiej zawód lekarza, była inicjatorką szpitaliku w klasztorze Pasjonistów. O. Bernard Kryszkiewicz
odstąpił swe mieszkanie dla niej , matki i dwojga dzieci, zob.. tamże. "
"Przez ten czas omawialiśmy sprawę z pewną panią doktor (o ile nie przekręcam p. Makowiecka, chodziła w długim płaszczu wojskowym, szukała zabranego do wojska męża),"
Nasz Drogi Gość
Z kalendarium słupskiego harcerstwa
9 marca - W tym dniu odeszli od nas:
- w 1990 roku w Warszawie zmarła kpt. dr. Jadwiga Makowiecka z domu Wejnert – Starża, ps. „Teresa”. Lekarka, w 1939 roku szefowa IV Kadry Zapasowej Armii „Łódź”, ranna pod Jeżowem. Więźniarka obozu w Dachau. Harcerka w konspiracji 1939-1944 - II Obwód "Żywiciel" Warszawskiego Okręgu AK , w Powstaniu na Żoliborzu , zgrupowanie Żmija”, podporucznik. Po wojnie w 1945 roku znalazła się w Słupsku, w listopadzie 1945r. Jadwiga Makowiecka rozpoczęła tworzenie żeńskich drużyn harcerek w Słupsku. 12 grudnia Jadwiga Makowiecka rozkazem komendy chorągwi L.1/45 została mianowana hufcową Hufca Harcerek w Słupsku. Komendantką żeńskiego Hufca Harcerek w Słupsku pozostała do 1 czerwca 1946r. gdy została zwolniona z funkcji wraz z całą Komendą, wróciła do Warszawy. Spoczywa na Cmentarzu Bródnowskim w Warszawie
"Wikipedysta" pewnie opacznie zinterpretował informacje z nagrobka.
W armii Piłsudskiego mogła walczyć w 1920. 17-letnia sanitariuszka to nic szczególnego w naszej historii.
Będziesz pisał biogram, czy tylko drażni cię nagromadzenie przykrych faktów w życiu tej kobiety?
Gdyby nie była Polką też byś tak ochoczo "walczył z mitem"?