Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Szukam informacji co było na terenie obecnego osiedla po wojnie a przed 1965... Trafiam na jakies sprzeczne informacje - z jednej strony, że nic oprócz wojennych zniszczeń a z drugiej ze musieli wysiedlic kilkanascie tys. ludzi pod budowe osiedla (???) Tzn. że jakaś odbudowa tego rejonu po wojnie ruszyła lub cos jednak ocalało? Może pytanie naiwne ale czas sie zatrzymuje na wojnie a później rusza od budowy osiedla Za Żelazną Bramą zahaczając po drodze o pałac Lubomirskich i Hale Mirowskie. A ja bym chciała się dowiedzieć czy tam była jakaś zabudowa i mieszkali ludzie...
Z góry dziękuje za pomoc:)
administrator
Ze wstydem przyznam, że nie pamiętam - a może powinienem. Rodzice prowadzali mnie na spacer raczej w kierunku północnym, w miarę świadomie pojawiłem się na Grzybowskiej dopiero w czwartej klasie, kiedy osiedle było już prawie kompletne - w tamtej okolicy budowano jeszcze tylko trochę infrastruktury (niskie pawilony naprzeciwko szkoły). Miałem jeszcze krótkotrwałą przyjemność zwiedzenia zachowanego budynku magazynów Haberbuscha przy Ceglanej, rozebranego wiosną roku 1972, choć wtedy oczywiście nie wiedziałem, co to takiego.
Zdjęcia z roku 1945 pokazują nieźle zachowaną, ale przeważnie wypaloną zabudowę. Dachy widać na może 5% budynków. W okolicy po wojnie rozbierano masowo. Coś zostało, ale chyba nie było tego wiele. Niestety, moja dokumentacja fotograficzna tego terenu okazuje się być bardzo skromna (a w dodatku niezwykle przemyślnie na dysku poukrywana ) - to, co mi się udało szybko znaleźć, wklejam pod spodem.
1964, widok z Grzybowskiej na tyły budynków przy Placu Grzybowskim
Plac Grzybowski 16, 1953. Dziś tu (i trochę w prawo) stoi Teatr Żydowski.
Grzybowska 24, budynek sąsiadujący od wschodu z siedzibą Gminy Żydowskiej, rok 1969.
Widok z Grzybowskiej w kierunku Twardej
Tak okolice Placu Żelaznej Bramy wyglądały w roku 1963
Zdjęcie wcześniejsze, od poprzedniego. Widać coś za Pałacem Stalina? Niestety, niewiele
I jeszcze lata siedemdziesiąte. Grzybowska 24 jeszcze stoi...
miglanc
Jeszcze Żabia, jakoś z końca lat 60-tych - w tel już widać bloki osiedla ZŻB
administrator
Piątka Obok, pod trzecim, do zbombardowania budynku w 1939, mieszkali Dziadkowie.
(po prawie czterech latach)
Cóż za brednie, pomyliło mi się pokolenie - oczywiście, Pradziadkowie.
Moderator Kombinator
Widok z Pałacu w latach 60-tych (było kiedyś, Darek wrzucał, ale chyba można przypomnieć):
Waliców róg Krochmalnej, okresu jednoznacznie nie umiem określić, podejrzewam również lata 60-te.
Jak widać część przetrwałej zabudowy nie była użytkowana w tym czasie (strona lewa), po prawej widać pozostałe po wojnie ruiny i pojedyncze - z pewnością zamieszkałe - kamienice.
Niesamowite, ze na powyższym zdjęciu widać zachowany jeszcze przedwojenny układ ulic.
Użytkownik
chrisfox napisał:
Żelazna 24, budynek sąsiadujący od wschodu z siedzibą Gminy Żydowskiej, rok 1969.
Sprawdzian czujności forumowiczów zakończony.
administrator
Waliców róg Krochmalnej... (nie miałem, dzięki ) - ja bym chyba jednak typował lata pięćdziesiąte. Stojące tam (po nieparzystej stronie) dziś budynki powstały chyba pod koniec tamtej dekady.
Aj, faktycznie, napisałem "Żelazna". Dziękuję, już poprawiam. Przy okazji - bo tekst wyszedł mi dość niezrozumiały - "sąsiadujący od wschodu" oznacza, że to on stał po wschodniej stronie Gminy. To tak dla porządku.
miglanc
Taki widok z najbliższego sąsiedztwa
Ostatnio edytowany przez roox (4.08.2009 10:38:23)
Moderator
zaruk napisał:
Jak widać część przetrwałej zabudowy nie była użytkowana w tym czasie (strona lewa), po prawej widać pozostałe po wojnie ruiny i pojedyncze - z pewnością zamieszkałe - kamienice.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 369869.jpg
Niesamowite, ze na powyższym zdjęciu widać zachowany jeszcze przedwojenny układ ulic.
Zaruk, brawo za spostrzegawczość!
Kościół na Pl. Grzybowskim odbudowano w 1979r (na tym zdjęciu jeszcze bez wieży, kopuły).
1965r
Ostatnio edytowany przez Daros (4.08.2009 18:44:07)
administrator
zaruk napisał:
Waliców róg Krochmalnej
[...]
po prawej widać pozostałe po wojnie ruiny i pojedyncze - z pewnością zamieszkałe - kamienice.
Jakiś rozproszony dziś jestem. Budynek po prawej, to - zachowany do dziś - Waliców 17, jedyna ocalała kamienica na tym odcinku.
Moderator
Kilkadziesiąt zdjęć ..... ale z paskudnym logo
http://foto.pap.łomatko, miało być com.pl/fotoweb/Grid.fwx?archiveId=5000&SF_LASTSEARCH=&SF_FIELD1_GROUP=1&SF_GROUP1_BOOLEAN=and&SF_FIELD1_MATCHTYPE=all&SF_FIELD1=%C5%BBelazna+Brama&SF_GROUP2_BOOLEAN=and&SF_GROUP2_FIELD=FQYFT&SF_FIELD2_GROUP=2&SF_FIELD2_MATCHTYPE=exact&SF_FIELD2_BOOLEAN=and&SF_FIELD2=&SF_FIELD3_MATCHTYPE=exact&SF_FIELD3_BOOLEAN=and&SF_FIELD3_GROUP=1&SF_FIELD3=&doSearch=Szukaj
Użytkownik
Dzięki Ohar za ten wątek.
Przymierzałam się do zadania pytania o zdjęcia z tego osiedla i ... uciekło mi gdzieś, a przecież to moje osiedle które ja znam dopiero od lat 70
Fotografie które tu panowie umieściliście są fantastyczne, jeszcze raz wielkie dzięki!
I jeszcze małe pytanko. To zdjęcie z rogu Waliców i Krochmalnej - jakoś nie mogę rozpoznać co na nim widać. Widoczna ulica to Waliców czy Żelazna i w którym kierunku?
Użytkownik
chrisfox napisał:
zaruk napisał:
Waliców róg Krochmalnej
[...]
po prawej widać pozostałe po wojnie ruiny i pojedyncze - z pewnością zamieszkałe - kamienice.Jakiś rozproszony dziś jestem. Budynek po prawej, to - zachowany do dziś - Waliców 17, jedyna ocalała kamienica na tym odcinku.
Spóźniłam się z zadaniem poprzedniego pytania z postu powyżej ale tak to jest jak dzieciątko brzdąka za uchem i dzięki temu pisze się pół godziny jeden post
Czyli to co widzimy to Waliców w kierunku Grzybowskiej? Dzięki
Moderator Kombinator
chrisfox napisał:
Jakiś rozproszony dziś jestem. Budynek po prawej, to - zachowany do dziś - Waliców 17, jedyna ocalała kamienica na tym odcinku.
Nie, to ja jestem rozproszony (ciekawe dlaczego ), powinienem był o tym napisać.
Emka, zdjęcie przedstawia ulicę Waliców przy skrzyżowaniu z Krochmalną. Fotograf patrzy na południe, a więc w kierunku Ceglanej (Pereca) i Grzybowskiej (a właściwie w odwrotnej kolejności).
Dla porównania, tak ta okolica wyglądała w czasie okupacji:
Zachowany do dziś budynek to ten dwupiętrowy zaraz na prawo od omnibusa. Reszta wyparowała
Ale, mając w pamięci widoczki sprzed zniszczenia, lubię czasem tamtędy się przespacerować.
Ostatnio edytowany przez zaruk (4.08.2009 20:50:13)
Użytkownik
http://foto.pap.łomatko, miało być com.pl/fotoweb/Preview.fwx?position=38&archiveType=ImageFolder&sorting=ModifiedTimeAsc&search=%C5%BBelazna%20and%20Brama&fileId=17E8209952F02A2F96FD479D0046BBE93E6518D2CE1BAC606B9E6E2731FCA9051AE573A956394A65A12974A7273C9003B6ED404B2B2465AFC46D0C085F2E5ADE8E1428C8B52D1919D2F34A15EA4D79EA3705CE7A0CB671741E9B5E37E7D96FFDC0053F42501529E49799841971505324
Czy aby nie wkradł się błąd? Kamienica stoi raczej przy Grzybowskiej a nie Krochmalnej. Po prawej stronie za kamienicą widać nie istniejący już budynek PSL a po lewej szkołę podstawową zza której wyłania się wschodnia hala Mirowska czyli hala Gwardii.
administrator
emka 1471 napisał:
Czy aby nie wkradł się błąd?
Oczywiście. To jest właśnie Grzybowska 24. Są tam też dwa zdjęcia opisane jako "ruiny kamienicy przy Grzybowskiej". Jakaż to niby Grzybowska? To budynek przy Ciepłej, po jej parzystej stronie, na wysokości wylotu Ceglanej. Po chwili przyglądania się, mogę nawet podać adres. Ciepła 6.
Moderator
emka 1471 napisał:
Czy aby nie wkradł się błąd? Kamienica stoi raczej przy Grzybowskiej a nie Krochmalnej. Po prawej stronie za kamienicą widać nie istniejący już budynek PSL a po lewej szkołę podstawową zza której wyłania się wschodnia hala Mirowska czyli hala Gwardii.
Dokładnie, brawo za czujność. Miałem o tym pisać , ale jak widać już nie muszę
Ostatnio edytowany przez Daros (5.08.2009 07:26:41)
administrator
I skoro już jesteśmy przy Ciepłej 6...
To ten nieco jakby wystający budynek po lewej, którego fragment szczytowej ściany widać za głową rikszarza.
administrator
Jeszcze wzmiankowany budynek Waliców 17 - wiosna 2009
Użytkownik
dziękuję za fotki, muszę się udać z jakaś "wizją lokalną" bo mam chwilami duzy problem z wyobraźnia przestrzenną