Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Czy kto¶ z Was:
- posiada ten atlas (autor - Robert Marcinkowski), wyd. PL,
- dysponuje skanerem,
- zechcia³by zeskanowaæ legendê mapy z tego atlasu (4 strony), 150 dpi,
- wrzuci³by skany na jaki¶ serwer,
- powiadomi³ o tym na forum?
Wyja¶nienie tej pro¶by/pytania: chcia³bym zeskanowaæ ca³± mapê Warszawy z tego albumu (mam wersjê GB), s±dz±c, ¿e nie wadzi³oby mieæ tak± wersjê elektroniczn±. Z ró¿nych wzglêdów wola³bym, by legenda by³a w swojskim jêzyku.
I jeszcze na koniec pytanie (mo¿e nie najm±drzejsze, ale... trudno) - czy kto¶ z Was by³by zainteresowany tak± form± mapy?
administrator
Po kolei, po kolei...
- posiada
- dysponuje
- zechcia³by (300 dpi, nie chcia³o mu siê przestawiaæ)
- wrzuci³by - http://www.sendspace.pl/file/b3c4bc276edb2464772cb30
- powiadomi³ (co niniejszym czyni)
Odpowied¼ na pytanie dodatkowe brzmi: owszem, by³bym ca³kiem zainteresowany
Użytkownik
chrisfox napisał:
Po kolei, po kolei...
- posiada
- dysponuje
- zechcia³by (300 dpi, nie chcia³o mu siê przestawiaæ)
- wrzuci³by - http://www.sendspace.pl/file/b3c4bc276edb2464772cb30
- powiadomi³ (co niniejszym czyni)
Dobrze, ¿e kto¶ mnie wyrêczy³, bo ju¿ mia³em odpalaæ skaner
administrator
Zachowaj zapa³ki na inn± okazjê. Na pewno siê przydadz±
Użytkownik
Najpierw pomy¶la³em, niestety- nie do koñca, potem napisa³em, potem siê doczeka³em odpowiedzi, nastêpnie przyst±pi³em do dzia³ania. I wtedy... i wtedy siê okaza³o na co ja siê porwa³em!
Jak znajdê chwilkê to opiszê z grubsza ten trud i mozó³ tej roboty. Na razie jedynie zakomunikujê, ¿e doszed³em do po³owy. Uffff... Poniewa¿ zawzi±³em siê (sk±d u mnie tyle ambicji?), wiêc liczê, ¿e jutro dokoñczê (o ile wcze¶niej szlag mnie nie trafi).
PS
Legenda dosz³a - dziêki.
administrator
No có¿, napiszê otwarcie. W momencie, gdy zrozumia³em, ze kto¶ to zeskanuje i posk³ada za mnie, dotar³o do mnie, ¿e muszê natychmiast skopiowaæ i zamie¶ciæ w sieci tê legendê - zanim go¶æ siê po³apie i rozmy¶li
Inna rzecz, ¿e znaj±c Ciê ju¿ trochê, mia³em nadziejê na solidne wykonanie zapowiedzianych dzia³añ - wiêc na pewno by³o warto.
Użytkownik
Dziêki za szczero¶æ
S³owo siê rzek³o - koby³ka u p³otu.
Ma³e wyja¶nienie: rzeczywi¶cie nie zdawa³em sobie sprawy z trudno¶ci z, pozoru, tak banaln± spraw±.
Ju¿ na pocz±tku zetkn±³em siê z kwesti± wyboru rozdzielczo¶ci. Wybra³em 150 dpi, ze wzglêdu na ilo¶æ ilo¶æ arkuszy. Z tych te¿ powodów legendê i szkic ogólny mapy poutyka³em po k±tach, by nie powiêkszaæ nadto rozmiarów.
Podczas skanowania stara³em siê do³o¿yæ max. staranno¶ci, by efekt móg³ byæ zadowalaj±cy. Niestety - skanowanie kart ksi±¿ki ma to do siebie, ¿e niemal z góry ogranicza dok³adno¶æ. Przez moment (ale tylko przez moment!!) pomy¶la³em nawet o wyciêciu kart, by osi±gn±æ wiêksz± dok³adno¶æ, ale nawet wówczas niektóre b³êdy by³yby nie do unikniêcia, choæby te wynikaj±ce z druku.
Równie¿ podczas ³±czenia arkuszy wyst±pi³y "kwiatki". Jedne z nich by³y konsekwencj± wynikaj±cych z trudno¶ci przy skanowaniu ksi±¿ki, drugie z pewnych ró¿nic pomiêdzy poszczególnymi arkuszami (szczególnie w obszarach s±siaduj±cych ze sob±).
W efekcie widaæ, ¿e wystêpuj± niedoskona³o¶ci: przesuniêcia arkuszy, nak³adania siê na siebie tekstu, smu¿enia.
Z pewno¶ci± na podstawie tej mapy nikt rozs±dny nie podj±³by siê np stworzenia oprogramowania GPS, nie mówi±c ju¿ o ew. przydatno¶ci dla armii . Ale przy identyfikacji starych zdjêæ? Kto wie?
I na koniec uwaga - z powodu praw autorskich apelujê o ich poszanowanie i ograniczenie wykorzystania mapy do celów prywatnych.
http://www.sendspace.pl/file/28d06a062e490435fe1d105
administrator
Przy wszelkich drobnych niedoskona³o¶ciach, dokona³e¶ dzie³a wiekopomnego. Dziêkujê w imieniu w³asnym i tych, którzy nareszcie bêd± mogli skorzystaæ. Kawa³ dobrej roboty. Gdybym chodzi³ w domu w czapce ( ), to bym j± w tej chwili zdj±³. Rewelacja, nareszcie bêdê móg³ od³o¿yæ niewygodn± wersjê papierow±.
Zas³ugujesz wprawdzie na pomnik, ale b±d¼my realistami: przyjd¼ nareszcie na jaki¶ spacer - nale¿y Ci siê (przynajmniej jedno) Zas³u¿one Piwo.
(i niezwykle mi³o zreszt± te¿ nam bêdzie)
Użytkownik
Dzie³o wiekopomne, pomnik... Nie pomy¶la³em o tym, ale... skoro ju¿ to pad³o to pozosta³oby tylko zastanowiæ siê nad wyborem odpowiedniego miejsca dla pomnika. (Nawet strach pomy¶leæ czym mog³oby zaowocowaæ sklejenie takiej mapy bez tych b³êdów.)
Niez³± alternatyw± jest równie¿ piwo. Na razie nie sk³ada³o siê tak, ¿eby wspólnie siê napiæ, ale... kto wie...
Póki co dziêkujê za mi³e s³owa - wynagrodzi³y mi moj± irytacjê, któr± mia³em przy klejeniu kolejnych arkuszy.
administrator
To forum z³o¶ci mnie nieraz strasznie. Kiedy przygotowujê materia³y do spaceru, czêsto jestem tak w¶ciek³y, ¿e rodzina stara siê nie podchodziæ. Ale efekty... Owszem, bywaj± ciekawe. Tym razem Twoja irytacja bardzo nam siê przyda³a.
(a skoro piszesz, ¿e piwo nie jest takie z³e... pewnie niebawem gdzie¶ siê wybierzemy:))
Użytkownik
Znów odkopiê starszy w±tek, ale czy kto¶ móg³by wrzuciæ zeskanowany plan do Internetu? Spó¼ni³em siê z pobraniem tego wiekopomnego dzie³a, a teraz jest ono ju¿ niedostêpne.
Z góry podziêkujê
administrator
Có¿... Nie by³o ³atwo znale¼æ to na dysku, ale jako¶ mi siê jednak uda³o Jest tu: http://hostuje.net/file.php?id=d2b988fd … 58758c1645 Mi³ego ogl±dania
administrator
Nie ma za co, to obowi±zek. Darmo otrzymali¶cie, darmo dawajcie (Mt 10,8)
administrator
Có¿...
http://hostuje.net/file.php?id=d8d68b74 … 5f6323027d
Naprawdê nie wiem, dlaczego to czyniê. Czy¿by Mt 10,8 ?
(u¶mia³em siê - mi³ego ogl±dania i wielu cennych odkryæ)