Forum Stowarzyszenia
administrator
Nie do końca jest tak, że już nigdzie się nie wybieramy
Z różnych przyczyn zmuszony byłem - i wciąż jeszcze jestem - ograniczyć nieco aktywność spacerową. Inna sprawa, że po Nowej Pradze (taka była marna?) nikt jakoś o kolejny spacer się nie dopominał Pomyślałem sobie, że nie byłoby źle, gdyby udało się już na początku roku określić jakieś wstępne (i te bardziej konkretne, bo i takie mamy) plany działalności niewirtualnej. I coś takiego - mam nadzieję - niebawem ujrzy światło dzienne. Zestaw na pewno będzie niekompletny i miejscami lekko hasłowy, ale... Jeden konkret już jest, bardzo ciekawy (gwarantuję) spacer. Mamy już nawet dokładny termin, będzie dość czasu aby zainteresowani go sobie zaklepali. Oficjalną informację podam pod choinkę (chyba, żebym zapomniał)
Przewidywane są też nowe formy, może coś się uda zorganizować nieco innego, niż dotychczasowe imprezy - ale nie mając pewności, na razie tylko sygnalizuję.
Z planów, które pozostają w mocy, z pewnością przejdziemy się na Powiśle i zorganizujemy kolejną przechadzkę po Nowej Pradze. Nieśmiało pojawiał się też projekt zachodniej części Grochowa i Kamionka, może... Tradycyjny spacer sierpniowy śladami Powstania odbędzie się... (nie pamiętam, ale są już pomysły, napiszę niebawem). Oczywiście, mile widziane będą inicjatywy oddolne, jak znakomita tegoroczna Olszynka.
miglanc
chrisfox napisał:
po Nowej Pradze (taka była marna?) nikt jakoś o kolejny spacer się nie dopominał
Fajnie!
Strach się było dopominać, Ojciec Administrator taki nerwowy ostatnio
roox napisał:
Strach się było dopominać, Ojciec Administrator taki nerwowy ostatnio
Brzmi to jak Ojciec Założyciel
Ja bym uwzględnił w kalendarzu, najlepiej w karnawale, powtórkę z flaków po nordycku.
miglanc
balcerek napisał:
Ja bym uwzględnił w kalendarzu, najlepiej w karnawale, powtórkę z flaków po nordycku.
Flaki - Reaktywacja zawsze i chętnie.
Jak będzie więcej spragnionych flaków i tatara założymy nowy wątek.
roox napisał:
balcerek napisał:
Flaki - Reaktywacja zawsze i chętnie.
Jak będzie więcej spragnionych flaków i tatara założymy nowy wątek.
Ja bym chciała po raz pierwszy... Niestety, jak wtedy się zajadaliście ja akurat odbębniałam obowiązkowy objazd naukowy...
administrator
Flaki?
Pomysł jest niezbyt nowy, średnio oryginalny, niemniej bardzo mi się podoba. Cóż... Się dopisze. Może nawet rzeczywiście w karnawale? Śmiało możecie zakładać wątek, żebyśmy już nie musieli śmiecić w tym
chrisfox napisał:
Flaki?
Pomysł jest niezbyt nowy, średnio oryginalny, niemniej bardzo mi się podoba. Cóż... Się dopisze. Może nawet rzeczywiście w karnawale? Śmiało możecie zakładać wątek, żebyśmy już nie musieli śmiecić w tym
Tylko ja proszę, żeby to było kiedy będę w Polsce, a nie - akurat - w trakcie mojego pobytu u sąsiadów.
administrator
Jak widzę, najpierw Ty musisz publikować kalendarz swoich rozmaitych wyjazdów...
chrisfox napisał:
Jak widzę, najpierw Ty musisz publikować kalendarz swoich rozmaitych wyjazdów...
Phi. Raz mi się zdarzyło. Jak będę dokładnie wiedzieć - pewnie w te święta - dam znać
Użytkownik
balcerek napisał:
[...]
To jakaś klątwa z tymi flakami. Najmniej przyswajalna potrawa świata. To nie lepiej jakąś kaszaneczkę albo bigosik albo wogóle cokolwiek innego.
I wcale nie będę wypominać, że jako jedyny przeciwnik tej jakże uroczej potrawy zamówiłam śledziki, które okazały się tak dobre że nie zdążyłam ich nawet powąchać. Tak szybko poginęły w gardłach zwolenników flaków Na następną ucztę po "nordycku" przychodzę z własną wałówką
Użytkownik
Śledzik dobra rzecz, ale na początek, na zaostrzenie apetytu. Po nim koniecznie flaki! To wybitnie warszawska potrawa. Kto pamięta w witrynach starych knajp z tradycjami napis: "Dziś Flaki". Napisów anonsujących śledzika nie przypominam sobie.
Moderator
balcerek napisał:
"... powtórkę z flaków po nordycku"
Tia, najlepiej acht komma acht
administrator
Miało być pod choinkę.
Prezent wprawdzie nie ode mnie, ale piękny - i zresztą dzięki temu, że nie mój, śmiało mogę go chwalić. Nasi przyjaciele z Niemiec organizują dla nas spacer po Cmentarzu Żydowskim na Okopowej. Ewa, Anja i Tolek oprowadzą nas po nim jedenastego lipca. Wierzcie mi, to będzie wydarzenie. Zaznaczcie w kalendarzu: 11.07.2010
(no i zapomniałem z tego wszystkiego)
Jeszcze jedna informacja, na razie bez dokładnej daty. W cyklu powstańczym, w nadchodzącym roku przyjdzie kolej na Wolę.
Użytkownik
a ja się już ucieszyłam, że to wkrótce... 11 lpca, no cóż, wytrzymam:)
i zapisałam i w kalendarzu i w komórce:)
administrator
Owszem, troszkę trzeba poczekać. Trudno - ale naprawdę warto, gwarantuję. Po drugie, to raczej nie będzie pierwsza kolejkowa impreza w nadchodzącym roku. Mamy także inne plany...
(wybaczcie, muszę jeszcze trochę o tych najbliższych porozmawiać, informacje znajdą się tu najszybciej, jak się tylko da; zapewne - mam nadzieję - w pierwszej połowie stycznia)
Użytkownik
chrisfox napisał:
[...] Nasi przyjaciele z Niemiec organizują dla nas spacer po Cmentarzu Żydowskim na Okopowej. Ewa, Anja i Tolek oprowadzą nas po nim jedenastego lipca. Wierzcie mi, to będzie wydarzenie. Zaznaczcie w kalendarzu: 11.07.2010
Owszem już zaznaczyłam w kalendarzu - jakieś 2 miesiące temu .... służbowy wyjazd w dniach 9-11 lipca... do Krosna Umowa podpisana, nijak się nie da tego zmienić. A tak się na ten spacer szykowałam
administrator
W razie czego... (pogadaj jutro z kim trzeba, może jakąś namiastkę da się zorganizować ).
Użytkownik
Przeniesc sie juz nie da, ale mozemy pomyslec o powtorce. My wyjezdzamy za chwile na urlop, na tydzien. Pogadamy jak wrocimy do domu. Pozdrawiam Wszystkich.
administrator
chrisfox napisał:
pogadaj jutro z kim trzeba
Ależ... miałem na myśli siebie
Wracając do nieco już rozwodnionego przez niesfornych forumowiczów tematu.
Póki co, planujemy na bieżący rok spacery:
- Cmentarz Żydowski na Okopowej - 11 lipca
- Wola śladami Powstania - początek sierpnia
- Powiśle, część trzecia (a może i czwarta?)
- Nowa Praga, część druga
- Grochów/Kamionek (?)
Zapewne spotkamy się także tradycyjnie na Powązkach pierwszego sierpnia o siedemnastej, później prawdopodobnie będzie coś się działo w MPW. To rzeczy bardzo oczywiste, ale skoro piszę o planach na cały rok...
Jest jeszcze bardzo ciekawy, dość nietypowy pomysł, o którym niektórzy już słyszeli, ale pisać tu o tym na razie nie będę. Być może jutro w gronie aktywu, spróbujemy coś na ten temat powiedzieć
Użytkownik
chrisfox napisał:
pogadaj jutro z kim trzeba
Ależ... miałem na myśli siebie
Ależ...wiem bo już z Tobą pogadałam.
Ale z zupełnie nieprzewidzianych powodów prawdopodobnie mój służbowy wyjazd, zostanie przesunięty na 3-4 lipca. Oby.
Póki co, planujemy na bieżący rok spacery:
- Grochów/Kamionek
To ja już się zapisuje. Cichutko podpowiem że może by tak już wiosną?...
Jest jeszcze bardzo ciekawy, dość nietypowy pomysł, o którym niektórzy już słyszeli, ale pisać tu o tym na razie nie będę. Być może jutro w gronie aktywu, spróbujemy coś na ten temat powiedzieć
Mocna rzecz. Mam nadzieję że dojdzie do skutku jeszcze w lutym.