Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Mnie siê, w tym wykazie, podoba Teatr Komeda - kilkulatek, a ju¿ mia³ przed wojn± swój teatr... Talent du¿ej miary - wiemy wszyscy.
Ale mo¿e kto¶ zechce mi wyt³umaczyæ ideê zdjêcia doro¿ki na mo¶cie? Bo nie bardzo rozumiem.
U¿ytkownik
zaruk napisał:
Mnie siê, w tym wykazie, podoba Teatr Komeda - kilkulatek, a ju¿ mia³ przed wojn± swój teatr... Talent du¿ej miary - wiemy wszyscy. (...)
A wracaj±c do nieszczêsnego pana Lewina, widzê ¿e i pod numerem 12 urzêduje....
administrator
Nie przyjrza³em siê jeszcze uczciwie - chcia³bym to przede wszystkim porównaæ z w³asn± inwentaryzacj±, ale nie mam czasu - jednak ju¿ mi siê nie podoba. Jeszcze siê taki nie narodzi³, co by (mi) dogodzi³. Do¶æ, nie piszê dzi¶ wiêcej, bo mi siê znów co¶ o jakich¶ chemikaliach wymknie i zaraz z krzaków wyskocz± oburzeni.
U¿ytkownik
4 stycznia 2010 roku. To mniej wiêcej 5-6ty dzieñ istnienia instalacji na Ch³odnej. Mia³a nam ona przypomnieæ o traumie Getta Warszawskiego i nawi±zaæ do pamiêtnej k³adki....
Podsumowuj±c:
Ma³o kto by³ w stanie poj±æ owe przes³anie, które ograniczy³o siê do dosyæ tandetnie wykonanych srebrno-karnawa³owych dekoracji. Po dwóch dniach pad³ jeden z elementów instalacji. My¶la³am, ¿e zostanie naprawiony i wróci na miejsce. Dzisiaj zerknê³am na "dzie³o" ponownie. Nawias nie wróci³ na miejsce. Zniknê³y równie¿ kropki. A jedyny smêtnie ¶wiadcz±cy o tym, ¿e w tym miejscu by³a k³adka pozosta³ ostatni element - nawiasik, absurdalnie powykrêcany w swej formie. Do¶æ ¿a³osny widok....
chrisfox napisał:
Sprawiedliwy proces - oto, co bym zaoferowa³ wykonawcom tego skandalicznego badziewia. Przykro mi pisaæ takie rzeczy, ale elementarna uczciwo¶æ nakazuje.
Nic dodaæ, nic uj±æ. 60 tysiêcy w ci±gu nie ca³ego tygodnia pop³ynê³o....
i taki ma³y cytat:
Instalacja planowana by³a na letnie miesi±ce, zimowe temperatury mylar ¼le znosi. Kolejne warstwy PCV, którymi balony zosta³y pokryte, nic tu nie pomog³y. Kropki i nawiasy bardzo szybko trac± powietrze, gn± siê, trzeba je codziennie ze specjalnych podno¶ników dopompowywaæ.
- Mamy nadziejê, ¿e instalacja dotrwa na Ch³odnej przynajmniej do 14 stycznia, kiedy w Nowym Wspania³ym ¦wiecie organizujemy towarzysz±c± jej konferencjê - mówi Agnieszka Rudziñska.
Wielokropek autorstwa artystek Anny Baumgart i Agnieszki Kurant ma podró¿owaæ po ¶wiecie i pojawiaæ siê w miejscach, w których maj± miejsce konflikty. Symbolizuje tematy tabu, to, co niedopowiedziane, ocenzurowane, przemilczane.
Mo¿e lepiej niech nie symbolizuje niczego, szczególnie w Nowym Wspania³ym ¦wiecie.
Je¿eli jestem nieobiektywna to bardzo przepraszam.
administrator
emka 1471 napisał:
w Nowym Wspania³ym ¦wiecie
Wspaniale...
(przepraszam za wyrywanie z kontekstu, ale nigdy siê tego nie oduczê)
Pod rozwagê: mo¿e jednak nie czyñmy tej instalacji naszym sztandarowym produktem eksportowym? Ja bym siê zastanowi³, póki czas. Dla mnie to co¶ nie symbolizuje tematów tabu, tego, co niedopowiedziane, przemilczane... - jedynie bezmy¶lno¶æ, nieudolno¶æ, nieumiejêtno¶æ przewidywania ca³kiem logicznych nastêpstw...
Zreszt± - je¶li siê znajd± chêtni - niech sobie podró¿uje. Jako pomnik XXI-wiecznego wiecznie ¿ywego socjalizmu.
Użytkownik
No có¿, artysta mo¿e mieæ wizje, jego artystyczne prawo. Moje prawo oceniæ wizjê artysty. Dla mnie porównanie upodlenia ludzi zamkniêtych getcie do ”pierzastych kogucików i baloników na druciku” jest ¿enuj±ce. Panie artystki s± m³ode.(pogooglowa³em na ich temat) i byæ mo¿e II wojna dla nich to tak samo odleg³a prehistoria, jak bitwa pod Cedyni±, ale uwa¿am, ¿e powinny w swej artystycznej duszy uwzglêdniæ odczucia tych, dla których symbol tego wiaduktu jest byæ mo¿e porównywalny z Bram± O¶wiêcimsk±. To co Panie artystki zrobi³y jest w najwy¿szym stopniu nietaktowne. Jest jeszcze jeden aspekt. Kto¶ w Urzêdzie Miasta na ten projekt siê zgodzi³ i da³ na niego nasze spo³eczne pieni±dze. I o tym pisaæ by nale¿a³o. To jest problem.
P.S. A baloniki pasuj± do przypomnienia Cyrku Staniewskich.
administrator
Fragment wiêkszej ca³o¶ci. To jest w³a¶nie to, co przewija siê - mimo nadanej mu przeze mnie ¿enuj±cej formy - miêdzy wierszami prze¶miewczego w±tku o serialu Czas honoru. Jak dzi¶ mówiæ o tamtych, w koñcu niby nieodleg³ych, czasach; jakiego jêzyka u¿yæ, by zainteresowaæ i zostaæ zrozumianym. Osobi¶cie, miotam siê: od pozycji ca³kiem ortodoksyjnej, do przyzwolenia na pewne eksperymenty, byle tylko zadzia³a³o. Tu - takie mam wra¿enie - jasno¶æ i logiczno¶æ koncepcji koñczy³a siê na etapie spokojnej, "papierowej" interpretacji. W terenie rzecz siê okaza³a ca³kowicie nieczytelna - wydaje mi siê, ¿e w du¿ej mierze za spraw± jarmarcznej konwencji, dodatkowo spotêgowanej kompletnie nieszczê¶liwym terminem eksponowania dzie³a. Przedstawiony u góry niniejszej strony projekt, nie wzbudza mo¿e - w tej przynajmniej chwili - jakiego¶ ogromnego mojego zachwytu, ale jest przynajmniej ca³kiem czytelny a jego estetyka nie przywodzi na my¶l jarmarku przed wej¶ciem do zoo.
Ca³o¶ci dope³nia zupe³nie w dzisiejszych czasach nieprawdopodobny pokaz bezmy¶lno¶ci i niekompetencji wykonawców. Nie chce mi siê wierzyæ, ¿e zastosowano a¿ tak kosmiczne technologie, i¿ nikt nie móg³ przewidzieæ, jak siê baloniki zachowaj± przy konkretnych warunkach atmosferycznych. W koñcu nic siê takiego na Ch³odnej nie dzieje: zwykle na prze³omie grudnia i stycznia mamy kilka stopni poni¿ej zera, bywa te¿, ¿e spadnie trochê ¶niegu, czy powieje wiatr. Czy kto¶ przy zdrowych zmys³ach wyrazi zgodê, ¿ebym teraz na papierowym sznurku wywiesi³ nad ulic± dekoracjê ze szklanych butelek nape³nionych wod± z kranu? Zdumiewaj± t³umaczenia ¶wiêcie oburzonych obroñców, ¿e instalacja by³a wykonana z my¶l± o pokazywaniu jej w lecie. Skoro jest przystosowana jedynie do lata, kto w takim razie odpowiada za powieszenie jej w zimie? A je¶li mia³a wisieæ wysoko, kto zezwoli³ na obni¿enie jej o 30% - (to zreszt± drastyczna zmiana koncepcji projektantek) tak, ¿e nie mo¿na ju¿ by³o usztywniæ konstrukcji no¶nej dodatkowymi linami, bo by³oby to przeszkod± dla przejazdu samochodów nieodleg³ej stra¿y po¿arnej? Cisn± siê ró¿ne pytania, oj, cisn±...
W sierpniu rusza remont Ch³odnej. W³adze deklaruj±, ¿e zachowaj± historyczny charakter ulicy, natomiast nie ma ¿adnej wzmianki o torach tramwajowych.
Bêdzie za to k³adka.
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1664956,0, … omosc.html