Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Miło było Was spotkać
chrisfox napisał:
Cóż, jak to w życiu bywa, moje rewelacje z postu #14 okazały się leciutko nieścisłe
Zacytuję otrzymaną od Ani informację - rzecz rozpracowali fachowcy:
W tłumaczeniu na polski napis głosi:
Dziewczynka Hana, córka Dawida, zmarła 8 aw 5697 roku, żyła 1 rok
8 aw 5697 to w kalendarzu gregoriańskim 16 lipca 1937.
(...) ptak jest symbolem dziewczynki, a wąż owijający się wokół złamanego drzewa może oznaczać nieoczekiwaną, przedwczesną śmierć; wielkie niebezpieczeństwo, które spowodowało zgon dziewczynki
Dziękuję
Dokładny tekst: פ"נ (פה נקברה) הילדה חנה בר (בת רבי) דוד שפירער נפ' (נפטרה) ה' אב תרצ"ג בשנת א שנה תנצ"בה (תהא נשמתה צרורה בצרור החיים
i tłumaczenie: Tu spoczywa dziewczynka Hanna, córka Dawida Szpirera, zmarła 16 lipca 1937 roku. żyła jeden rok. Niech jej dusza będzie powiązana z taśmą życia. (tego nie bardzo rozumiem)
Pozdrowienia
administrator
Dziękujemy
To ostatnie, to zwrot tradycyjny, bardzo różnie na polski tłumaczony - a pewnie też występujący w wielu wersjach. Chodzi o włączenie duszy do kręgu (wieńca?) życia/żyjących, jak piszą inni: zawiązania w węzełku (tu raczej w znaczeniu zawiniątka), czy węźle życia... (itd.). Stąd choćby czasem pojawiający się symbol wieńca - tak przynajmniej mi o tym mówiono
chrisfox napisał:
Dziękujemy
To ostatnie, to zwrot tradycyjny, bardzo różnie na polski tłumaczony - a pewnie też występujący w wielu wersjach. Chodzi o włączenie duszy do kręgu (wieńca?) życia/żyjących, jak piszą inni: zawiązania w węzełku (tu raczej w znaczeniu zawiniątka), czy węźle życia... (itd.). Stąd choćby czasem pojawiający się symbol wieńca - tak przynajmniej mi o tym mówiono
Tak, to prawda, ale normalnie jest to umieszczony na dole macew skrót złożony z hebrajskich liter, który można złożyć w słowo "tancewa", co oznacza: "niech jego (jej) dusza będzie włączona w wieniec wiecznego życia". Formuła ta pochodzi z I Księgi Samuela (25,29): "Jeżeli natomiast ktoś powstanie, aby Cię prześladować i czyhać na twe życie, niech dusza pana mojego będzie dobrze zamknięta w woreczku życia u pana Boga Twojego".
administrator
Żeby nie tworzyć specjalnego aneksu, umieszczę informację tu: macewy, których użyto do budowy obramowania kwatery czerwonoarmistów na sąsiednim cmentarzu bródnowskim, powróciły na teren, z którego zostały zabrane. http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 … istow.html , http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 … ejsce.html