Forum Stowarzyszenia
Moderator
A czy to napewno Getto?Bo jakoś nie widzę opasek u żadnej z postaci na zdjęciu(może niedowidzę?)
Moderator
Dokładnie. (No i nie mamy pewności czy to jest Warszawa).
Moderator
Zdjęcie może być przedwojenne, więc brak opasek mozna wytłumaczyć w ten sposób .Ale rzeczywiście to nie musi być Warszawa, wytężam pamięć i wzrok
i się zastanawiam gdzie mogły być takie schodki jak na zdjęciu.
Ps.Widać jakieś szyldy, może da się to odczytać?
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (9.08.2011 08:01:57)
Moderator
Wierzbowa napisał:
Ps.Widać jakieś szyldy, może da się to odczytać?
tak: "Wada Sodowa" i "Z lodu"
Moderator Kombinator
Daros napisał:
tak: "Wada Sodowa" i "Z lodu"
Więc to może być Warszawa - sprzedawali tam i wodę i na pewno coś z lodu...
Jeśli chodzi o numer, to masz rację: na pewno nie 14.
Moderator
Mnie jeszcze zainteresował ten element na zdjęciu widoczny w perspektywie, ta pozioma belka(?), wystająca z fasady budynku.Może ta ulica kończyła się
np. przejściem na jakiś plac, targ, a ta "belka" jest jakimś elementem bramy?
Użytkownik
Ja trochę z innej beczki. Czy próbowaliście "walczyć" z tym zdjęciem?
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=7126
Mam pewną hipotezę do weryfikacji.
Kamienica z balkonami to Solna 9.
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=solna_9&r3=9
Pasuje układ balkonów i witryn, niezabudowna część posesji Solna 11 i dwupiętrowa, słabo niestety widoczna, kamienica Solna 7. Dla porównania:
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=solna_7&r3=9
Jednopiętrowy budynek na lewo od niosącego beczkę powinien mieć adres Solna 8, no i jest tu pewien problem, bo Solna 8 około 1939 wyglądała tak:
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=solna_8&r3=9
Jedyne wyjście to założenie, że mansardowy dach i drugie piętro nie przetwały '39. Ślad po dachu na ścianie szczytowej budynku (hipotetycznego Solna 6) widocznej za jednopiętrowym budynkiem na rozpoznawanym zdjęciu zdaje się to potwierdzać, jak sądzicie?
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (9.08.2011 23:12:13)
Moderator Kombinator
Masz najpewniej rację. Nie przejmowałbym się Solną 8. Prawdopodobnie w czasie wojny górna kondygnacja została zniszczona. Wystarczy porównać wysokość obu sąsiadujących domów (6 i 8) przed wojną: są niemal tej samej wysokości. A poniżej zdjęcie z czasów okupacji:
Widać wyraźnie, że ósemka jest znacznie niższa od szóstki, co potwierdzałoby tę hipotezę.
Użytkownik
Dzięki, tego właśnie brakowało, to potwierdza przypuszczenie, że Solna 8 drastycznie się zmieniła po '39.
Prawdopodobnie to samo miejsce widziane od drugiej strony:
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (9.08.2011 23:05:09)
administrator
Ten ostatni obrazek zresztą, o ile dobrze pamiętam, na znanej wystawie opisany był, jako Solna.
Użytkownik
chrisfox napisał:
Ten ostatni obrazek zresztą, o ile dobrze pamiętam, na znanej wystawie opisany był, jako Solna.
Wystarczy więcej bywać by zyskać parę godzin snu w nocy
Moderator
VCS-3 napisał:
Wystarczy więcej bywać by zyskać parę godzin snu w nocy
No ale, niektórzy dostają weny twórczej właśnie w godzinach nocnych, i wtedy osiągają nalepsze wyniki
Więc może jednak warto zarwać czasem noc ?
Moderator
Wierzbowa napisał:
Zdjęcie może być przedwojenne, więc brak opasek mozna wytłumaczyć w ten sposób .Ale rzeczywiście to nie musi być Warszawa,
Zdjęcie pochodzi z kolekcji wojennej (nie ma tam zdjęć przedwojennych), z tej kolekcji pochodziło zdjęcia (zamieszczane przeze mnie) Solnej oraz Zamenhofa przy Miłej. Są tam jeszcze zdjęcia z Ochoty/Okęcia oraz m.in. z Częstochowy (1 rozpoznane zdjęcie) i innych małych miejscowości.
Na Częstochowę to zdjęcie nie wygląda
Użytkownik
Z kilku warszawskich trzydziestekczwórek na które zerknąłem, mogłaby to być ewentualnie Twarda 34. Co obniża wiarygodność tej hipotezy to to, że należałoby założyć, że to jednak zdjęcie przedwojenne, bo zdaje się narożnik Prostej i Twardej został zbombardowany w 39 (na rozpoznawanym zdjęciu byłby to jasny budynek w głębi ustawiony nieco ukośnie).
Hipoteza opiera się głównie na analizie przebiegu ulic na ortofotomapie. Poza tym pasuje jeszcze krótka nazwa ulicy, a także to, że jasny skośnie ustawiony budynek ma trzy piętra podobnie jak narożnik Prostej i Twardej, widoczny na poniższym zdjęciu od strony Prostej:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=4051
Jak wynika ze zdjęć ostatniego spojrzenia, następny budynek, czyli Twarda 30, był wyższy o jedną kondygnację, niestety ten którego ścianę szczytową widać na rozpoznawanym zdjęciu, wydaje się wyższy na oko o jakieś dwie kondygnacje.
Moderator
Nie widziałem w galerii, Franciszkańska 36
administrator
W galerii może i tego nie ma (nie sprawdzę i tak teraz, bo klikam z gór i nie mam ze sobą komputera ) - ale chętnie sobie to zdjątko po powrocie do stolicy właściwie podpiszę
Moderator
VCS-3 napisał:
Jak wynika ze zdjęć ostatniego spojrzenia, następny budynek, czyli Twarda 30, był wyższy o jedną kondygnację, niestety ten którego ścianę szczytową widać na rozpoznawanym zdjęciu, wydaje się wyższy na oko o jakieś dwie kondygnacje.
A może to co widać to właśnie Twarda 30 i następna kamienica Twarda 28?
http://www.herder-institut.de/warschau/ … 931432.jpg
Użytkownik
Daros napisał:
A może to co widać to właśnie Twarda 30 i następna kamienica Twarda 28?
Masz rację, pisząc o wyższym budynku, miałem na myśli Twardą 28. Tym niemniej, jeśli to jakimś cudem tam, to ukośnie ustawiony budynek to byłaby raczej Twarda 32 róg Prosta 2. Tak mi się wydaje na podstawie mapki jak niżej:
I jeszcze dwa spostrzeżenia: po pierwsze (na nie) z tej mapki wynika, że powinien być widoczny chociaż mały fragment narożnika (niebieska linia) a nic takiego nie widać. Po drugie (na tak) niewyraźne odbicie w szybie zdaje się sugerować, że budynek po drugiej stronie ulicy nie jest ustawiony do niej równolegle, a to pasowałoby do narożnika Pańska 54 róg Twarda.
Moderator
Mam 3 hipotezy do weryfikacji.
1. (najbardziej fantastyczna hipoteza )Zdjęcie z 1906r
może jest to ulica Pawia? wygląda jakby budynek po stronie prawej (elewacja wyłożona listwami?) został nadbudowany, a sąsiedni przebudowany/zastąpiony innym?
2. Na tabliczce widnieje nr 41
przeszukałem większość "czterdziestojedynej" pasuje mi do Niskiej lub Grzybowskiej (na tabliczce nazwa jest długa więc może Grzybowska?)
3. i na koniec trzecia (najbardziej prawdopodobna) hipoteza - Pawia przy Okopowej
dla porównania
Ostatnio edytowany przez Daros (17.08.2011 09:08:49)