Forum Stowarzyszenia
umberto napisał:
...Pamiêtam tylko jak dziwnie siê poczu³em czytaj±c o liczbie dwustu nie ekshumowanych osób, a w oko³o...
Znaczy to, ¿e kolega umberto ¼le pamiêta lub ¼le czyta³.
I ca³e szczê¶cie. Bo ju¿ my¶la³em ¿e to mnie siê pogmera³o w ³epetynie
Użytkownik
By³em nie precyzyjny zgoda ,ale stoi napisane ,,ponad 200 ¿o³nierzy i osoby cywilne''czyli mog³o byæ 299 na przyk³ad.
Do tego cytujê;Oko³o 300 ¿o³nierzy batalionu ,,Chrobry I''poleg³o tego dnia na pozycjach pod gruzami zbombardowanego pasa¿u Simonsa-W³adys³aw Bartoszewski 1859 Dni Warszawy.Czê¶ciej czyta³em o 300 poleg³ych st±d ta moja wpadka.
No dobra, dobra... Bardziej mnie zmartwi³o ¿e mnie co¶ we zwojach szwankuje, ni¿ Twa wpadka
Na pewno zginê³o wiêcej. Jednak¿e Ci z gruzów "nadziemnych" prawdopodobnie wraz z gruzami trafili na "stadion", b±d¼ na kopiec.
Przykre.
umberto napisał:
P.S.Czy s± podobne miejsca w Warszawie,takie ma³e nieoficjalne,, cmentarze''?O ulicy Gibalskiego na Woli wiem.
Ca³y czas siê ujawniaj±. Kilka lat temu jak remontowali Jana Paw³a (w dwa tysi±ce którym¶), po zerwaniu nawierzchni natrafiono na zw³oki dwóch osób w piwnicy przedwojennej kamienicy.
My¶lê ¿e du¿o jeszcze czasu up³ynie... Wróæ. My¶lê ¿e nigdy do koñca nikt siê tego nie dowie.
Zw³aszcza ¿e powojenne rz±dy, raczej nie kwapi³y siê do ujawniania takich odkryæ.
Pamiêtam, jak, gdzie¶ w po³owie lat 80-tych, na ¯ytniej u zbiegu ze skwerem K. Wyszyñskiego budowano jaki¶ wêze³ CO, czy co¶ takiego.
Pamiêtam jak obok wykopu, le¿a³a kupka, tak na 70-100cm ko¶ci. Le¿a³o sobie kilka dni w miejscu, do którego ka¿dy móg³ podej¶æ, wzi±æ, rzuciæ psu.
Le¿a³y zaraz przy ogrodzeniu boiska XXX LO. Na boisku my, uczniowie szko³y, nauczyciele. Nikomu to nie przeszkadza³o (z ludzi w³adnych podejmowaæ decyzje). Podarzewem, ¿e gdyby nie fakt i¿ to miejsce "pochówku" by³o potrzebne do celów ciep³owniczych, szcz±tki zosta³y by wrzucone do do³u i zakopane. Zreszt± i tak zosta³y gdzie¶ zakopane (mam tak± nadziejê ze zosta³y zakopane), bez ¿adnego upamiêtnienie.
Ostatnio edytowany przez Mundeczek (29.03.2012 19:58:08)
Użytkownik
przepraszam... nieprecyzyjny oczywi¶cie.