Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Na Urlychowie, na terenie dawnego ogrodu-miasta Jelonek, na s³upie taka dziwna konstrukcja - ramiê z obejm± i w ¶rodku s³oik. Wisi to na tyle wysoko, ¿e bez drabiny nie siêgniesz. Wygl±da na stare. Nie kojarzê, ¿eby kiedykolwiek by³a tu jaka¶ stacja pogody czy có¶ (s³oik móg³by mierzyæ poziom opadów). Wiecie co to za licho?
1.
2.
Ja, z m³odo¶ci, pamiêtam ze takie s³oiki to na wielu s³upach/latarniach by³y zawieszone, ale po co, to kompletnie mnie to wtedy nie interesowa³o
Nie wydaje mi siê, ¿eby ju¿ wtedy, istnia³a jaka¶ forma oznaczenia miejsc, gdzie zamieszkaj± ... s³oiki
administrator
Wynalazek z lat siedemdziesi±tych. Pamiêtam te urz±dzenia. Oficjalna nazwa - przynajmniej stosowana w mediach - brzmia³a "punkt kontrolny opadu py³u". Teoretycznie, co jaki¶ czas do s³oików zagl±dano. Jak by³o naprawdê i jak d³ugo by³y u¿ywane, nie wiem. W ka¿dym razie urocze jest, ¿e siê co¶ takiego uchowa³o
Użytkownik
Dziêki za odpowiedzi! To faktycznie niesamowite, ¿e co¶ takiego by³o. Ja chyba to widzê pierwszy raz w ¿yciu, a m³ody nie jestem
Faktycznie, ¿e spotyka³em to w okolicach Huty Warszawa, wiêc co¶ z tymi py³ami na rzeczy mo¿e byæ.
Mo¿liwe, ¿e mo¿na je spotkaæ na M³ocinach, bo tam stoj± jeszcze stare s³upy i tam w³a¶nie kiedy¶ tego trochê by³o.
Mo¿e, przy jakim¶ spacerze, albo przegl±daj±c zdjêcia, zwrócê na to baczniejsz± uwagê.
Pozdrawiam