Forum Stowarzyszenia
Moderator
Ma, ale należy nieco poczekać
administrator
Wiem (niestety, też z tym materiałem walczyłem i nadal walczę). To akurat nie było do Ciebie, o Twoje obrazki jestem dziwnie spokojny - w końcu pojechaliśmy w sile kilkudziesięciu osób i aparatów też tam kilka w użyciu widziałem
To może tymczasem zrobimy plebiscyt, co nam się najbardziej podobało?
Mnie (nie potrafię uszeregować, a w ogóle mi trudno, bo wiele było świetnych punktów programu):
- Osowiec
- Tykocin (całość, prześliczna i ciekawa)
- Góra Strękowa (mimo obrzydliwej pogody)
Czego mi brakło? Prawosławia (nawet mam trochę pojęcia, mógłbym coś opowiedzieć) - jakoś się nie trafiło po drodze - i linii Mołotowa, na którą ze znanych nam przyczyn nie starczyło czasu. Do Łomży, Piątnicy (postrzelać) i w parę innych miejsc, mam nadzieję się za jakiś czas niebawem znów wybrać. A w ogóle, słyszałem jakieś takie pomysły, żeby wpaść tam kiedyś i zacząć penetrować tereny w kierunku Augustowa. Trochę tam ciekawostek jest, i owszem.
Moderator
Zapytałem syna co mu się najbardziej podobało, odrzekł: "najbardziej podobała mi się natura, siadłbym na bunkrze i bym komponował".
administrator
Czyżby Osowiec? Zuzia też zeznawała dość podobnie - nie było wprawdzie mowy o komponowaniu, ale wspominała o betonowych budowlach w pięknym otoczeniu...
Moderator
Na początek (dla amatorów żelastwa) Osowiec :
most
kopułki
nie pamiętam jak to się nazywało, kopuła wysuwana?
i to co zostało w środku
c.d.n.
Kochani, dziękuję Wam bardzo za wyjazd!
Obrazki jakieś niebawem tu wrzucę, ale ogłaszam również oficjalną zbiórkę wszystkich powstałych na wyjeździe zdjęć (wrzucajcie np. gdzieś na serwer, a potem cynk do mnie) - chciałabym je zebrać do kupy i wypalić każdemu pamiątkową płytkę
administrator
O, nareszcie...
Wiem, że z niektórymi z Was już o tym jakoś tam rozmawiano, ale zawsze takie oficjalne postawienie sprawy wygląda lepiej Niecierpliwie czekamy na materiały. Magda (z Łomży) też prosiła o parę fotek.
Moderator
A tera trochę natury... poszukiwanie bocianów
Moderator
i bociany
Moderator
Dzisiaj rano na TVP Historia niejaki Makłowicz pichcił w Pętowie wśród klekotania boćków
administrator
Ponoć mięso bociana jest czarne, niesmaczne i brzydko pachnie. Niemniej, kiedyś polecano je na oczy (przez rok po zjedzeniu nic z nich miało nie wyciekać - to informacja z pierwszej połowy XVI w.). Smalcem bocianim leczono kołtun a spożycie bocianiego guana z wodą pomagało przy padaczce. Szukałem dziś jakiegoś przepisu, stąd ta wiedza
Moderator
Na kołtuna mam lepsiejsze sposoby. Niekoniecznie kiełbasę z karpia (fuj). Chodziło o Pętowo
Moderator
bunkier w Nowogrodzie
Użytkownik
Chciałam również dołączyć się do podziękowań za zorganizowanie tak wyśmienitej wycieczki.
Pomimo niefortunnego początku - mojego przedwczesnego przyjazdu na punkt zbiórki oraz poszukiwaniu w Jedwabnym alternatora do kapryśnego akumulatora, wycieczka udała się w stu procentach.
Największe wrażenie zrobił na mnie skansen w Nowogrodzie, fort w Piątnicy (ogromne ukłony dla przewodników), bociania wioska i oczywiście Tykocin.
Do podziękowań dołącza się również Gosia.
Moderator
chrisfox napisał:
Dla potomności
A poniżej kolumna pancerna:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 670977.jpg
ja tam jeszcze wrócę
Co do kolumny bardziej wyglądała na sycylijsko-nowojorską. Ale jeśli chodzi o honor Rodziny... Nic się nie liczy
P.S.
Krzysiu nie bądź taki Szłorceneger I
Moderator
Z podziękowaniami dla organizatorów i przewodników za "bezcenną" podróż na Podlasie
Moderator
emka 1471 napisał:
oraz poszukiwaniu w Jedwabnym alternatora do kapryśnego akumulatora,
Mniejsza o nazwę tej "przetyczki trzpienia skobla ucha wąsa osi wyrzutnika" . Mielim lekkiego peszka. Najważniejsze jest to, że udało się.
Moderator
Dla dociekliwych w TVP Info w dniu dzisiejszym (cz.1) i jutro 23.33 (cz.2)
film dokumentalny "Sąsiedzi".
Moderator
Jeszcze troche fotek:
Synagoga w Tykocinie
Moderator
Żeby nie było że same zabytki...
Zaczynamy
Biała Dama?
taki kolaż mi wyszedł
MIB ?