Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#61 12.06.2017 11:12:11

Wierzbowa

Moderator

Re: Ostrzegacze uliczne

Wydaje mi siê, ¿e te zielone skrzynki(poczta zagraniczna), by³y chyba tylko montowane przy urzêdach pocztowych..

Ma³a korekta. Wed³ug Wiki-pedji zielone skrzynki - poczta miejscowa, czerwone - zamiejscowa, granatowe - lotnicza.
Osobi¶cie jednak nie przypominam sobie aby te zielone skrzynki by³y montowane, w innych miejscach ni¿ urzêdy pocztowe.
Granatow± skrzynkê widzia³em tylko raz, gdzie¶ w ¶ródmie¶ciu - mo¿e to by³a poczta g³ówna?

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (12.06.2017 11:50:34)

#62 12.06.2017 16:48:25

michel

Moderator

SkÄ…d: Warszawa

Skrzynkê lotnicz± te¿ pamiêtam ze ¦wiêtokrzyskiej, ale chyba tak¿e z poczty na Bia³obrzeskiej. Zielone by³y chyba nie tylko na pocztach, pamiêtam je, ale nie umiem ich zlokalizowaæ. Co do ostrzegacza na Uniwersyteckiej, to zgadzam siê, ¿e "hak" na niego wskazuje, tylko dziwi mnie jego lokalizacji tak blisko drugiego, na Filtrowej 83 .Gdyby przyj±æ w miarê równomierne ich rozmieszczenie, to zak³adaj±c, ¿e by³y tylko na terenie centrum, to powinny byæ ok. 600 m od siebie. Poniewa¿ zapewne  by³y te¿ , co prawda mniej liczne, na terenie tzw. zielonej Warszawy to odleg³o¶æ pomiêdzy nimi by³aby jeszcze wiêksza. No, ale to tylko takie teoretyzowanie.
Znalaz³em zdjêcie interesuj±cego nas naro¿nika Uniwersytecka/Mochnackiego zrobione na prze³omie lat 60/70, niestety tak przyciête, ¿e ostrzegacza ju¿ nie widaæ.

#63 12.06.2017 18:33:39

Wierzbowa

Moderator

Ja mia³em bardzo podobne do¶wiadczenie ze zdjêciami. Pomy¶la³em, ¿e namierzyæ ostrzegacz na rogu Kruczej 51 i al. Jerozolimskich, to bêdzie po prostu, bu³ka z mas³em. W koñcu to centrum Warszawy, czêsto obfotografowywane. Ale srodze
siê zawiod³em. Owszem , to miejsce by³o czêsto fotografowane , ale...akurat nie ten naro¿nik
Co za pech. Jak ju¿ co¶ znalaz³em to akurat jaki¶ Chausson musia³ wjechaæ w kadr .

W koñcu znalaz³em tylko co¶ takiego:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1497291851.jpg

co¶ tam majaczy...chyba ostrzegacz?

Te¿ usi³ujê rozwi±zaæ tajemnice rozmieszczania ostrzegaczy. Musia³a byæ w tym  jaka¶ logika. W±tpiê by to by³o na zasadzie Pana Dyrektora, który usiad³ z linijk± przy planie Warszawy i....no to jeden damy tu...drugi tu...a trzeci tu...ale¿ Panie Dyrektorze tu nie mo¿na bo to tory kolejowe!.. Hmm...to tory przesuniemy tu...

Ps. Zastanawiam siê te¿, w jakiej najmniejszej odleg³o¶ci montowano ostrzegacze od Jednostek Stra¿y Po¿arnej ?. Bo chyba nie by³o sensu montowaæ ich zbyt blisko. Rozwa¿aj±c sposób rozmieszczania ostrzegaczy nale¿y wzi±æ te¿ to pod uwagê.

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (12.06.2017 19:20:18)

#64 14.06.2017 18:20:07

Wierzbowa

Moderator

Ostrzegacz Grójecka 45 ale ostrzegacz jest od strony Wawelskiej :

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1497462954.jpg

w latach 70-dziesi±tych - dzi¶ nie ma po nim ¿adnego ¶ladu.

( fotografia wyszperana z fotopolska.eu)

Kolejny to: Grójecka 27 róg Niemcewicza - dzi¶ ¶ladów brak. (W miejscu gdzie by³, jest tablica upamiêtniaj±ca
Ferdynanda Ossendowskiego)

Zdjêcie jest tu:http://www.fotoochota.waw.pl w sekcji "Fotoarchiwum" - Stara Ochota.

Wcze¶niej s±dzi³em, ¿e Pan Dyrektor ds. Ostrzegaczy u¿ywa³ linijki. Ale teraz my¶lê, ¿e to by³ cyrkiel:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1497463089.jpg

od do³u, po kolei : Grójecka 45/ Wawelska dalej, Uniwersytecka/Mochnackiego, Filtrowa/ Raszyñska i Grójecka 27/Niemcewicza. W tym kontek¶cie, dziwi ten samotnik po drugiej stronie Grójeckiej, przy Barskiej 7/9. Chyba w tamtym
rejonie jest jeszcze wiele do odkrycia 

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (14.06.2017 18:21:06)

#65 14.06.2017 22:46:26

michel

Moderator

Na planie brakuje jeszcze ostrzegacza z Filtrowej 83 (róg Akademickiej).
I kolejny z ¯oliborza:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/10_1497480004.jpg
Mickiewicza 18 (od Zaj±czka, jak widaæ ze zdjêcia).

#66 15.06.2017 16:27:51

Wierzbowa

Moderator

No widzê, ¿e ilo¶æ "zdemaskowanych" ostrzegaczy ro¶nie

Michel napisał:

Na planie brakuje jeszcze ostrzegacza z Filtrowej 83 (róg Akademickiej)

Upps... w kolejnej wersji trzeba to skorygowaæ...

A dzisiaj - Skoczylasa róg pl. Hallera

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1497543281.jpg
( z fotoplska eu)

Zwa¿ywszy, ¿e na drugim rogu Skoczylasa/Szanajcy by³ te¿ ostrzegacz, to wygl±da, ¿e by³y "sadzone" do¶æ gêsto..

A dzisiaj wygl±da to tak:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1497545295.jpg

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (15.06.2017 16:49:52)

#67 16.06.2017 13:12:18

Wierzbowa

Moderator

Dzisiaj nowe miejsce:

- Dobra 22/24 róg Tamka - nie ma po nim ¿adnego ¶ladu(zdjêcie wklejê wkrótce)

Ma³a dygresja. Wygrzeba³em z pamiêci jeszcze dwa miejsca ale nie mam 100 % pewno¶ci.

Otó¿ taki ostrzegacz by³ chyba na naro¿nym domu Karwiñska 44 (Mokotów) By³ tam zak³ad naprawczy RTV, i je¶li
mnie pamiêæ nie myli na ¶cianie od Rac³awickiej by³ ostrzegacz.

Drugie miejsce to skrzy¿owanie Przyczó³kowej z Przekorn±(w Powsinie) na budynku naro¿nym, tam gdzie teraz jest przychodnia,wydaje mi siê, ¿e te¿ by³ tam ostrzegacz. Je¼dzi³a têdy linia 139 z Wilanowa do o¶rodka wypoczynkowego w Powsinie.

Ma³o mia³em wtedy latek, wiêc mog³o mi siê teraz co¶ pokie³basiæ. Oczywi¶cie ¿adnej, archiwalnej dokumentacji fotograficznej, z tych miejsc nie znalaz³em. Wiêc mo¿e kto¶ na forum pamiêta te rejony z prze³omu lat 60-70? Mo¿e zapamiêta³ to samo co ja? Mo¿e mieszka³ wtedy w tamtych rejonach.... Mo¿e ma zdjêcia( to by rozwi±zywa³o sprawê

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (16.06.2017 13:14:08)

#68 19.06.2017 14:00:16

Wierzbowa

Moderator

- Nowy Zjazd 1 - "centrum dentystyczne" - na lewym naro¿niku, patrz±c od fasady, jest ¶lad po krzy¿aku.
Ale czy to ¶lad po ostrzegaczu, czy po skrzynce pocztowej, trudno oceniæ. Zdjêæ z "epoki" brak.

#69 23.06.2017 17:53:56

Wierzbowa

Moderator

Poniewa¿ wszystkie podane dzisiaj miejsca namierzy³em w NAC, chyba bêdzie
najpro¶ciej, gdy podam obok sygnaturê zdjêæ. Ka¿dy sobie bêdzie móg³ obejrzeæ
na swoim sprzêcie komputerowym te zdjêcia "w naturze". U mnie na telefonie,
rozdzielczo¶æ jest rewelacyjna, ale na kompie ju¿ siê rozmazuje
Ale do rzeczy:

- Mostowa róg Starej - sygn. 40-w-191-7 - po skrzynce nie ma ¶ladu, ale pod gzymsem budynku zachowa³
siê ¶lad po umocowaniu lampy.

- ¦wiêtokrzyska róg Mazowieckiej - dzi¶ ¶ladów brak sygn. 51-716-3

- Belwederska róg Che³mskiej - ¶ladów brak sygn. 51-167

Teraz ju¿ miejsca zidentyfikowane wcze¶niej ale s± dobre zdjêcia:

- Dobra róg Tamka - 40-4-189

- Cha³ubiñskiego 3b dzi¶ i kiedy¶ - NAC sygn.40-w-307-1
i moje:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1498238992.jpg

oraz
- Nowy ¦wiat 51 róg Warecka - NAC sygn. 40-w-29-1
i moje:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1498239289.jpg

no to by by³o na tyle, na dzi¶.

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (23.06.2017 17:54:40)

#70 23.06.2017 19:27:33

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Ja jeszcze wci±¿ z daleka (choæ blisko) - a niebawem naprawdê wyjadê z miasta (choæ raczej wrócê). Niemniej, jak tak sobie patrzê... aj, fantastyczn± pracê tu wykonujesz. Historia Ci za to pewnie nie podziêkuje, ale niektórzy bêd± pamiêtaæ.

(to tak na potwierdzenie, ¿e ktokolwiek to widzi i wysoko ceni - a zpewno¶ci± takich jest wiêcej, tylko siê nie odzywaj±)

(po chwili)

A mo¿e - skoro siê tak imponuj±co w temat zaanga¿owa³e¶ - móg³by¶ wykonaæ tu oficjalny spis skrzynek i pilnowaæ jego uzupe³niania? Mia³em siê za to zabraæ i niestety, naprawdê nie mam kiedy. A Ty w tym zagadnieniu tkwisz - bez dwóch zdañ, powiniene¶ ten ciekawy projekt firmowaæ i prowadziæ.

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#71 24.06.2017 12:15:28

Wierzbowa

Moderator

christfox napisał:

A mo¿e - skoro siê tak imponuj±co w temat zaanga¿owa³e¶ - móg³by¶ wykonaæ tu oficjalny spis skrzynek i pilnowaæ jego uzupe³niania? Mia³em siê za to zabraæ i niestety, naprawdê nie mam kiedy. A Ty w tym zagadnieniu tkwisz - bez dwóch zdañ, powiniene¶ ten ciekawy projekt firmowaæ i prowadziæ.

Nie ma problemu..... Mam ju¿ spis w formie papierowej. Na razie mam 71 "pewniaków". Nie jest to co prawda, nawet 1/6 wszystkich ostrzegaczy(mia³o ich byæ 600), ale ci±gle dochodz± nowe.

A tak a pro po, to gdzie zosta³o zrobione to zdjêcie?

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1295563459.jpg

to by by³ 72, z kolei

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (24.06.2017 12:16:36)

#72 28.06.2017 10:29:22

Wierzbowa

Moderator

(UWAGA) Spis ostrzegaczy zosta³ przeniesiony do postu #1 tego w±tku.

#73 28.06.2017 10:48:57

michel

Moderator

¦wietna robota! Proponowa³bym jednak przenie¶æ wykaz do pierwszego postu w tym w±tku, ³atwiej go bêdzie znale¼æ. Mylê te¿, ¿e by³o by dobrze przenie¶æ ca³y ten watek do dzia³u Maszyneria, ale to zadanie dla Chrisfoxa.

#74 28.06.2017 11:43:53

chrisfox

administrator

status 1

Ja sobie my¶lê tak:

- Przede wszystkim, naszemu koledze nale¿y siê zmiana koloru koszulki Kto¶, kto tak siê anga¿uje, nie mo¿e nie posiadaæ mo¿liwo¶ci, jakie daje status moderatora. Przepraszam, powinienem to uczyniæ o wiele wcze¶niej... Lepiej pó¼no, tak sobie my¶lê ¯aden to zaszczyt, ale pogratulowaæ chyba mogê? Naprawdê uczciwie wypracowana pozycja, niech siê niektórzy wstydz±.
- ¯eby nie rzucaæ Wierzbowej od razu na g³êbok± wodê, zaraz spróbujê przenie¶æ spis na pocz±tek w±tku.
- Umieszczenie w±tku w Maszynerii te¿ wydaje mi siê logiczne, ale tu powinien siê wypowiedzieæ sam jego twórca. W razie czego, przeniosê.

#75 28.06.2017 11:49:39

chrisfox

administrator

status 1

¯eby nie m±ciæ w poprzednim po¶cie, napiszê to w oddzielnym.

Niestety, przeniesienie pojedynczego posta nie jest a¿ tak proste, jak mi siê zdawa³o. Skrypt forum chce, ¿ebym utworzy³ nowy w±tek, w którym spis by³by pierwszym postem. Tego siê pewnie obej¶æ nie da - a co bêdzie dalej, te¿ nie wiem, póki nie zacz±³em Tak wiêc, chwilowo nie zrobi³em nic . Poczekajmy na decyzjê autora w±tku, jak go nazwaæ i czy przenosiæ do Maszynerii.

#76 28.06.2017 14:39:49

Wierzbowa

Moderator

Dziêki wam wszystkim, drodzy forumowicze za docenienie mojej osoby
Jestem pod wielkim wra¿eniem.    A tak niewinnie zacz±³ siê ten w±tek, niewielk± pro¶b± o pomoc  

Je¶li chodzi o przeniesienie w±tku do dzia³u "maszyneria"... to jestem jak najbardziej za. Nazwê mo¿na przyj±æ "Ostrzegacze uliczne". Te urz±dzenia maj± w ró¿nych krajach tak ró¿ne nazwy, a ostrzegacz jest nazw± oficjaln±, u nas.

PS. Trochê na pocz±tku sfuszerowa³em ca³± sprawê, bo przecie¿ ju¿ istnia³, w±tek o ostrzegaczach za³o¿ony w 2011 roku przez "Antyka" - system 'Florian" ???. Mog³em go po prostu dalej  kontynuowaæ. Ale siê zorientowa³em po fakcie...tzn. pewnie przed laty ju¿ ogl±da³em tamten w±tek, ale pó¼niej, zapomnia³em o ca³ej sprawie. W±tek wtedy zamar³. Musia³o siê to pewnie odle¿eæ...  parê lat..

Jeszcze raz dziêkujê...no i do nastêpnego posta

PS II No to sobie teraz POMODERUJÊ  -

#77 28.06.2017 15:29:13

chrisfox

administrator

status 1

Przyjemnego moderowania Od dawna Ci siê nale¿a³o.

Technicznie: muszê teraz znikaæ, przenosiny zapewne zorganizujê jutro. Gdyby¶ zauwa¿y³ znikniêcie tego w±tku, szukaj w Maszynerii pod tytulem "Ostrzegacze uliczne".

#78 28.06.2017 21:29:45

chrisfox

administrator

status 1

O, widzê, ¿e przenios³e¶ spis Ja te¿ swoje zadanie wykona³em

#79 30.06.2017 04:32:58

chrisfox

administrator

status 1

Co do pytania z posta #71... jestem ostatnio ¶rednio bystry, w tej chwili to zauwa¿y³em. To Grochów, niestety w tej chwili nie pamiêtam dok³adnej lokalizacji a sprawdziæ nie zd±¿ê, gdy¿ zaraz udajê siê na króciutki niezas³u¿ony urlopik. Po powrocie powinienem bez wiêkszego trudu ustaliæ, gdzie¶ to mam (chyba) opisane.

#80 30.06.2017 07:45:36

Wierzbowa

Moderator

Mam podejrzenie, ¿e to Osowska róg ¯ó³kiewskiego. Je¶li tak, jest to bardzo cenna fotka.
Dzi¶ po tym ostrzegaczu nie ma ju¿ ¿adnego ¶ladu

Tymczasem namierzy³em nowe:
- Freta 18(przy skrzy¿owaniu ze ¦wiêtojersk±) - uchwyt przy bramie
- Krakowskie Przedmie¶cie 35 - ¶ladów brak
- Marsza³kowska 53 róg Koszykowej - ¶ladów brak
- Marsza³kowska 136 róg ¦wiêtokrzyskiej - ¶ladów brak
- Rynek Starego Miasta 28 (róg Krzywe Ko³o) - ¶ladów brak

Oczywi¶cie, od razu dopisujê do listy.

PS. I jeszcze ... - Freta 53/55 róg Franciszkañskiej - uchwyt

PS. II ....Pu³awska 30/Madaliñskiego - brak ¶ladów

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS