Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 19.03.2007 19:39:23

balcerek

sekcja gimnastyczna

bocznica Otwock Teklin

Witam, 5 minut temu siê zarejestrowa³em a ju¿ pierwszy post.
Poni¿ej umie¶ci³em wycinek I wojennej mapy niemieckiej. Widaæ na niej bocznicê z Otwocka do Teklina, ale ju¿ na mapie WIGu tej bocznicy ju¿ nie ma. Mo¿e kto¶ co¶ wie na ten temat?

http://www.republika.pl/bzq5/1/t/H33.jpg

#2 19.03.2007 19:43:01

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Re: bocznica Otwock Teklin

Witaj

Po cichu liczy³em, ze do nas trafisz.

W tym temacie nie jestem mocny, ale poczekaj cierpliwie - s± tu tacy, którzy bêd± wiedzieæ

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#3 19.03.2007 20:18:40

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Akurat na temat tej linii to co¶ wiem. By³a to linia ze stacji Otwock do Cegielni Teklin. W pewnym okresie do³±czono do niej bocznicê do budowanego Sanatorium m.st. Warszawy. W pó¼niejszym okresie zbudowano liniê z Cegielni Teklin do glinianek przy Szosie Lubelskiej.
Ale niewiele wiem o innej, widocznej na tej mapce bocznicy od linii normalnotorowej.

#4 19.03.2007 20:23:17

Mechanik Jarz±bek

Moderator

balcerek napisał:

Widaæ na niej bocznicê z Otwocka do Teklina, ale ju¿ na mapie WIGu tej bocznicy ju¿ nie ma.

Z kolei, na mapie WIG-u jest linia z cegielni do wyrobisk zwanych Do³ami Goldflama

#5 19.03.2007 20:27:49

Mechanik Jarz±bek

Moderator

balcerek napisał:

Poni¿ej umie¶ci³em wycinek I wojennej mapy niemieckiej.

A nie masz przypadkiem wycinka terenów po³o¿onych na wschód od zamieszczonego fragmentu a¿ do Szosy Lubelskiej - chodzi mi o przed³u¿enie bocznicy normalnotorowej. Na jakiej¶ mapie juz to widzia³em ale Twoja jest bardziej dok³adna.

#6 20.03.2007 19:26:21

balcerek

sekcja gimnastyczna

Tak siê sk³ada, ¿e to koniec arkusza. Ale znalaz³em w sieci s±siedni, jako tako uda³o mi siê je przeskalowaæ i spasowaæ.
http://republika.pl/bzq5/1/t/H33a.jpg

#7 20.03.2007 20:16:21

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Dziêkujê bardzo. Szkoda tylko, ¿e ta do³o¿ony fragment pochodzi chyba z wcze¶niejszego okresu, gdy¿ linia na nim nie jest zaznaczona. Ja natomiast znalaz³em co¶ takiego. I dalej nie wiem co to za linia. ¦wierk zaczynali ju¿ wtedy budowaæ? 

http://img339.imageshack.us/img339/320/otwockmapacs3.jpg

#8 5.07.2007 21:24:22

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Mechanik Jarz±bek napisał:

na mapie WIG-u jest linia z cegielni do wyrobisk zwanych Do³ami Goldflama

Ja tak troszkê OT

Ciekawostka - a mo¿e i nie. Byæ mo¿e owa tradycyjna nazwa wyrobisk wziê³a siê od zniekszta³conego nieco nazwiska w³a¶ciciela cegielni, Adolfa Goldmana.

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#9 24.08.2008 19:02:59

KP

Nasz Drogi Go¶æ

W miejscu gdzie jest bocnica  normalno torowa jest obecnie stacja ¶rudborów, nie zauwa¿y³em w tamtej okolicy ¶ladów po nasypie kolejowym ani nic co by mog³o wskazywaæ na obecno¶æ bocznicy ale jeszcze bêdê sprawdza³ tamt± okolicê. A kolejka w±skotorowa z Teklina do stacji Otwock s³u¿y³a do transportu cegie³ z cegielni nazwanej od imienia ¿ony Adolfa Goldflama Tekli "Teklinek" do stacji Otwock gdzie nastêpowa³ prze³adunek. Kolejka w±skotorowa przebiega³a najpierw lasem gdzie obecnie jest le¶na droga na której jeszcze s± pozosta³o¶ci cegie³ czerwonych, dalej wzd³ó¿ ulicy ¿eromskiego, samorz±dowej i czaplickiego. W czasie budowy sanatorium owszem by³a bocznica i u³o¿one tory ¿eby u³atwiæ transport cegie³ na budowê ale cegie³ z teklinka u¿yto tylko do budowy fundamentów. Obecnie jeszcze zosta³y w Rudce 2 do³y tzw. do³y Goldflama s³ysza³em od starszych mieszkañców ¿e w jednym z tych do³ów s± jeszcze zatopione 3 wagony i fragment torowiska ale nie sprawdza³em tego osobi¶cie.

pozdrawiam
KP

#10 24.08.2008 19:33:49

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Drogi nasz Go¶ciu.

Je¶li pospacerujesz sobie po lesie pomiêdzy przystankami ¦ródborów i Pogorzel Warszawska bez trudu znajdziesz dawny nasyp kolejowy. Aby u³atwiæ Tobie zadanie dodam, ¿e jest to w pobli¿u niedu¿ego mostka.
Od Mamy mojego Kolegi wiem, ¿e bocznica ta obs³ugiwa³a ¿wirowniê w ¦wierku.
Ja natomiast pamiêtam inny, wyra¼ny nasyp w Pogorzeli id±cy w tym samym kierunku. Niestety nasypu dzi¶ nie ma - byæ mo¿e zosta³ splantowany przy budowie boiska sportowego.
Gor±co zachêcam do spaceru po lesie, tym bardziej, ¿e zaczê³y siê pokazywaæ grzybki. Mo¿na po³±czyæ przyjemne z po¿ytecznym.

#11 25.08.2008 08:37:25

KP

Nasz Drogi Go¶æ

Dziêkujê za informacjê, na pewno sprawdzê którêdy przebiega³ ten tor w kierunku ¶wierku, a czy mo¿esz powiedzieæ co¶ wiêcej o bocznicy w pogorzeli? Czy wiesz dok±d mog³y prowadziæ tory z pogorzeli i w jakich latach by³y u¿ywane?

#12 25.08.2008 09:38:15

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Przypuszczam, ¿e te wszystkie nasypy prowadzi³y do ¿wirowni w ¦wierku lub gdzie¶ w pobli¿u. Mo¿e po wybraniu piasku w jednym miejscu tory przek³adano na nowe miejsce. Na mapie zaznaczony jest wjazd od strony ¦ródborowa natomiast na wspominany przeze mnie nasyp by³ wjazd od strony Pogorzeli.

#13 3.12.2008 21:58:47

mas1o

Nasz Drogi Go¶æ

Przepraszam ze odkopuje taki stary w±tek, ale chcialem sie spytac czy ktos moze nie ma tych map wiecej i/lub w lepszej jakosci?

Bardzo mnie interesuje historia Otwocka, a dosyc ciezko cos znale¼æ nowego na ten temat...

#14 4.12.2008 07:16:20

balcerek

sekcja gimnastyczna

Co¶ by siê znalaz³o, napisz jaki fragment Ciê ineresuje.

#15 4.12.2008 16:40:36

mas1o

Nasz Drogi Go¶æ

O! Wspaniale!

Nie wiem czy masz jakies rozne wersje starych map (a moze nawet i zdjec...) Otwocka ale wszystko mniej wiecej z tego kwadratu

http://img160.imageshack.us/img160/9787/87362774cc5.jpg

#16 4.12.2008 20:35:28

balcerek

sekcja gimnastyczna

przez kilka dni za pomoc± poni¿szego linku bêdziesz móg³ pobraæ 3 mapki jakie znalaz³em. Uwaga ciê¿kie.

www.republika.pl/bzq5/mapy.rar

#17 4.12.2008 21:39:42

mas1o

Nasz Drogi Go¶æ

WOW! S± swietne

...a masz moze jeszcze troche bardziej na wschód od Otwocka?

#18 5.12.2008 20:10:34

balcerek

sekcja gimnastyczna

#19 2.05.2009 20:53:04

kolejki...

Nasz Drogi Go¶æ

Witam Panów.

Bocznica kolejowa od St. ¦ródborów do dawnego Folwarku Strachocin by³a u¿ytkowana przez kilka tylko lat. Na drewnianych podk³adach u³o¿one tory, po nich konie ci±gne³y wagoniki. Wiem ¿e to by³ ¿wir i by³ u¿ywany na potrzeby koleji. W okolicach ma³ego mostka, jak to kolega poetycko opisa³ jest co¶ na co miejscowi mówi± grobla. Obok wspomnianego boiska jest jeszcze jedna. Przep³ywaj±ca Pogorzelska Struga w tamtych miejscach by³a spiêtrzana i tworzy³a stawy hodowlane. Prawdopodobnie jeszcze wtedy o kolejach tu nie my¶lano
Kolejkê do cegielni Goldmana koledzy maj± ³adnie opracowan±.
Pozostaje mi jeszcze napisaæ o kolejce która na mapach jest poni¿ej g³ównego toru. To kolejka która transportowa³a torf do stacji w Otwocku. Torf z obecnych stawów przy rezerwacie "Na torfach"
Z innych, ciekawych informacji...
z okolic obecnego przejazdy kolejowego w Pogorzeli, na czas budowy bunkrów na D±browieckiej Górze by³a po proawdzona "w±skotorówka"...
W okolicach PW zosta³ te¿ rozbity niemiecki poci±g pancerny (chyba 131) w do¶æ du¿ej potyczce z rosyjskimi czo³gami.
pozdrawiam

#20 26.01.2010 12:30:59

hando_83

Użytkownik

nic nie dzia³a tak na wyobra¼nie jak zdjêcia z epoki miejsc o których mówimy, wiec pozwolê sobie wrzuciæ kilka zdjêæ

Wspomniany ju¿ tor kolejki na ulicy Samorz±dowej stworzonej do transportu materia³ów do budowanego Sanatorium m.st. Warszawy. 1920 rok.

http://i49.tinypic.com/2q8cy82.jpg

http://i49.tinypic.com/29bew7r.jpg

http://i46.tinypic.com/250sg35.jpg

Natomiast niemiecki poci±g pancerny rozbity po Pogorzel± Warszawsk± mia³ nr 74 (typ BP44). Zdjêcie ze zbiorów Muzeum Ziemi Otwockiej.
http://i45.tinypic.com/2nl7876.jpg

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS