Forum Stowarzyszenia
administrator
Klimat taki nieco nalewkowski, ale jako¶ nie mogê tego dopasowaæ:
Zdjêcie ponoæ pochodzi z roku 1917. Gdzie to?
Moderator
Na razie nie wiem ale po lewej na ¶cianie jest trasparent z napisem "Hotel Wilno". Nie spotka³em siê w Warszawie z takim hotelem ale to nie znaczy, ¿e go nie by³o. Jak zlokalizujemy hotel to bêdzie wiadomo co to za ulica.
administrator
To ju¿ przetrenowa³em - Bracka 17 Gdyby nie te tory (i parê innych drobiazgów...)
miglanc
Szukajcie a znajdziecie:)
Franciszkañska od Nalewek.
Notabene na tym szyldzie od brzegu jest na dole adres "Nalewki".
administrator
Czyli to widok na wschód? Zaci±³ mi siê rozum i nie chcia³ skrêciæ w tamt± stronê Jedyny wariant tego skrzy¿owania, którego nigdy nie typowa³em - z przyczyn bardzo prostych, brak materia³u porównawczego. Aj, jak dobrze znaæ kogo¶, kto siê zna Ogromne brawa k³aniam siê niziutko.
Moderator
Do kupienia......
http://cgi.ebay.de/Org-Foto-Warschau-mi … dZViewItem
Chyba, ¿e to Krzysio sprzedaje?
administrator
Gdybym mia³, raczej bym nie sprzeda³ (za tak ¶mieszne pieni±dze). Dziêki za adres, mój dotychczasowy skan by³ gorszy.
administrator
A wiele masz innych?
(u mnie cieniutko)
Moderator Kombinator
Aby nie mno¿yæ bytów bez potrzeby podklejê siê do tego w±tku (tematycznie chyba pasuje).
Otó¿ na innym warszawskim forum pojawi³a siê seria bardzo dobrych zdjêæ z placu ¯elaznej Bramy i okolic. Fotografuj±cy nie przechodzi³ do getta, spacerowa³ jedynie po stronie aryjskiej. Czê¶æ fotek wykona³ na placu ¯elaznej Bramy, potem poszed³ Graniczn± w stronê Królewskiej i na rogu (przynajmniej tak mi siê wydaje) cykn±³ dwie kolejne. Oto one:
1. Plac ¯elaznej Bramy czê¶æ wschodnia. Widok na budynki nr 6 (po lewej) i nr 4 (po prawej). Zieleñ po¶rodku to fragment Ogrodu Saskiego przy ulicy ¯abiej.
2. Zdjêcie przedstawia handel na placu, w g³êbi widoczny parter budynku nr 6. Zwraca uwagê przyjazne nastawienie handluj±cych polskich dziewcz±t do fotografuj±cego.
3. ¦rodek wschodniej czê¶ci placu z widocznymi detalami. W g³êbi widoczne budynki nr 4 i 2.
4. Widok na po³udniow± czê¶æ placu. Od prawej stoi budynek nr 7, potem (zas³oniêty) wylot Granicznej i zburzony dom nr 5, po lewej budynek nr 3.
Dla porównania zamieszczam podobn± fotkê, ale chyba z wcze¶niejszego okresu (tak mo¿na s±dziæ po stanie ruiny domu nr 5).
5. Na 100% nie jestem pewien, ale wygl±da na Królewsk±, widzian± od skrzy¿owania z Graniczn±. Po lewej do¶æ charakterystyczne ruiny domu Granzowa. Po prawej, w g³êbi - naro¿ny dom Królewska/Marsza³kowska i dalszy odcinek Królewskiej.
6. To samo miejsce, ale ujêcie przedstawia miejsce po naro¿nym budynku Królewska/Graniczna. Po prawej boczna ¶ciana kamienicy Granzowa, w tle - oficyny s±siednich posesji.
administrator
Tematycznie pasuje mi ¶rednio (lata), ale uznajmy to za normalne poniedzia³kowe marudzenie. Bardzo ³adny zestawik, niniejszym wyra¿am podziêkowanie
(co do Królewskiej, nie wiem, sk±d ta niepewno¶æ)
Moderator Kombinator
chrisfox napisał:
(co do Królewskiej, nie wiem, sk±d ta niepewno¶æ)
Trochê certolenia, nic wiêcej
Co ¶rednio pasuje tematycznie?
Moderator
Zdjêcia nr 2 i 5 widzia³em chyba w jakim¶ albumie. Mo¿e w "Miasto nieujarzmione"?
Moderator
To s± zdjêcia Stefana Ba³uka, ps. "Kubu¶', które wykona³ po zrzucie do Polski w 1944 roku, kiedy to po czterech latach niewidzenia miasta, odkrywa³ i uwiecznia³ na kliszy jego okupacyjne oblicze.
Zdjêcie 2, 4 i 5 s± w albumie "Miasto nieujarzmione", trochê wiêcej zdjêæ jest w "Kalendarzu Warszawskim" ("Wspomnienia spadochroniarza") z 1948 r.
Moderator Kombinator
To przynajmniej jasne siê staj± u¶miechy, którymi dziewczêta na zdjêciu 2 obdarzy³y fotografuj±cego .
administrator
zaruk napisał:
Co ¶rednio pasuje tematycznie?
Rocznik. Pierwsze zdjêcie jeszcze pierwszowojenne a tytu³ w±tku wspomina o starszych obrazkach Wystarczy, nie jestem po to, ¿eby siê czepiaæ (jedynie - jak mówi poeta - nie mogê istnieæ bez narzekania)
Moderator Kombinator
chrisfox napisał:
tytu³ w±tku wspomina o starszych obrazkach
Dla mnie obrazki starsze ni¿ z 1968 roku to s± starsze obrazki. Oczywi¶cie ka¿dy ma inne kryteria
Moderator
Takie bardzo ciekawe zdjêcie przedwojennej warszawskiej ulicy:
W³a¶nie usi³ujê je zlokalizowaæ. Je¶li macie jakie¶ pomys³y ...
Moderator Kombinator
B ³adne. Sk±d jest?