Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
to zdjęcie jest na poprzedniej stronie niniejszego tematu;-) A na forum bylo juz wczesniej, umieszczone przez chrisfoxa - fabryka Borkowskich
Wiktor
administrator
Rzeczywiście rodzina?
Braci Borkowskich było więcej niż założycieli firmy. Legenda rodzinna mówi, że najstarszy poszedł wcześniej do pracy, dzięki czemu pozostałych udało się wykształcić i oni do końca życia uważali, że mają względem niego dług wdzięczności. Kupili mu platformę i konia, kupili mu budę na Bazarze Różyckiego - podobno gaciami handlował - ale co mu pomagali stanąć na nogi, to albo zgubił, albo zepsuł, albo przepił. Jestem jego prawnukiem
Moderator
Acha - to razem ze mną pewno Twój stryj pracuje - Wojtek
administrator
Jak ja lubię takie rodzinne historie...
Mechanik Jarząbek napisał:
Acha - to razem ze mną pewno Twój stryj pracuje - Wojtek
Nie znam. Ja w ogóle własnej rodziny z tamtej strony nie znam.
A może uznałeś go za moją rodzinę na podstawie nazwiska i dwóch lewych rąk?
Ostatnio edytowany przez Borek (26.02.2008 20:34:12)
Moderator
A ja już myślałem, że będę miał jakiś dostęp do nieznanych mi zdjęć Grochowskiej.
miglanc
Wpadło w moje chciwe łapska takie ładne zdjęcie Grochowskiej z lat 30-tych, wykonane spod Instytutu Weterynarii w kierunku wschodnim
Kolejk się co prawda nie załapała, ale tor jest
Użytkownik
osa napisał:
motocykle skręcają z Al.Waszygtona. Po lewej stare domy
przy Męcińskiej i budynek Telekomunikacji. (Nie wiem czy juz wtedy był
to bud.TP raczej może PTiT)
Tak wyglądało w 1955 roku miejsce gdzie póżniej stanąl Uniwersam,
ten brzydki (moim zdaniem) dom Pax'u i gdzie teraz są Al.Stanów Zjednoczonych.
osa
Mam wrażenie, że wdarła się tu mała nieścisłość w opisie
Ta ceglana kamienica, której fragment widzimy po lewej stronie zdjęcia to budynek nie przy Męcińskiej a przy Czapelskiej - stojący zresztą do dzisiaj. Gdybyśmy stanęli obecnie w miejscu wykonania zdjęcia, to zobaczylibyśmy Uniwersam, który zasłania ową kamienicę. W związku z tym motocykle jadą Grochowską od wschodu ku centrum Warszawy a nie jak napisała Osa, że wykręcają z Waszyngtona. Gdyby tak było to po lewej stronie mielibyśmy ulicę Wiatraczną a nie okolice al. Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik
emka 1471 napisał:
Ta ceglana kamienica, której fragment widzimy po lewej stronie zdjęcia to budynek nie przy Męcińskiej a przy Czapelskiej - stojący zresztą do dzisiaj. Gdybyśmy stanęli obecnie w miejscu wykonania zdjęcia, to zobaczylibyśmy Uniwersam, który zasłania ową kamienicę. W związku z tym motocykle jadą Grochowską od wschodu ku centrum Warszawy a nie jak napisała Osa, że wykręcają z Waszyngtona. Gdyby tak było to po lewej stronie mielibyśmy ulicę Wiatraczną a nie okolice al. Stanów Zjednoczonych.
Przecież ul. Wiatraczna jest z tyłu. Jestem zdecydowanie za wersją kolegi Osy
Moderator
Gdyby motocykle wyjeżdżały z al. Waszyngtona, to nie było by widać budynku przy Czapelskiej!
Użytkownik
michel napisał:
Gdyby motocykle wyjeżdżały z al. Waszyngtona, to nie było by widać budynku przy Czapelskiej!
Zaspany już jestem i źle przeczytałem (zamiast 'z' to 'w'). I mówię, jak dla mnie chłopaki jadą Wiatraczną (są już na obecnym rondzie) i skręcają w Waszyngtona w kier. centrum.
Użytkownik
A czy przypadkiem, patrząc na rozmieszczenie trakcji tramwajowej nie jest to jednak Grochowska? Wiatraczna byłaby dopiero za kilkadziesiąt metrów dalej po prawej stronie. Moim zdaniem - oczywiście mogę się mylić, ten słup po lewej wskazuje na linię tramwajową która prowadzi na pętle Gocławek a ludzie których widać stoją na wysepce dzielącej ulicę Grochowską na dwa pasy ruchu i właśnie po tej wysepce bięgną tory tramwajowe na wschód.
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (6.02.2010 00:18:32)
administrator
A ja dziś mam wolne
(od takich rozważań)
Pewne rzeczy jednak widać...
Czekam, żeby ktoś napisał, ze wyjeżdżają z Trasy Łazienkowskiej - bo tego wariantu jeszcze nie mamy.
Użytkownik
emka 1471 napisał:
(...)
Mam wrażenie, że wdarła się tu mała nieścisłość w opisie
Faktycznie - wg mnie to Czapelska choć nie będę tak stanowczy w określaniu, który to budynek (ten pierwszy z lewej).
Zaś co do Universamu to mam wątpliwości. Zakładam, że obecny widok utożsamiamy z zakresem jaki wówczas objął obiektyw. Przy takim założeniu Universam, o ile załapałby się w kadrze, to tylko krawędzią. Wynika to z porównania załączonych poniżej screenów.
Jeśli to założenie wyda się Wam poprawne to motocykliści jadą łącznikiem między Grochowską a Waszyngtona, który dziś stanowi płn-zach fragment Ronda Wiatraczna, a którego wówczas jeszcze nie było (linia czerwona na 1945 r.).
Zaś przy założeniu, że motocykliści byli wizjonerami to właśnie jechali w kierunku St. Zjednoczonych (TŁ) na co niektórzy czekają.
1945
2009
Ostatnio edytowany przez polex (6.02.2010 15:10:27)
Użytkownik
polex napisał:
Jeśli to założenie wyda się Wam poprawne to motocykliści jadą łącznikiem między Grochowską a Waszyngtona, który dziś stanowi płn-zach fragment Ronda Wiatraczna, a którego wówczas jeszcze nie było (linia czerwona na 1945 r.).
Dokładnie.
polex napisał:
Zaś przy założeniu, że motocykliści byli wizjonerami to właśnie jechali w kierunku St. Zjednoczonych (TŁ) na co niektórzy czekają.
Wtedy na zdjęciu mielibyśmy również nieznany fragment sieci tramwajowej
Moderator
Moim skromnym zdaniem Osa opisała zdjęcia prawidłowo, tylko zostały zamieszczone w odwrotnej kolejności. Jako pierwsze powinno być zdjęcie pokazujące wjazd od ul. Waszyngtona /wjazd na rondo/ i jako drugie zdjęcie przedstawiające róg ulicy Wiatracznej i Grochowskiej / objechali rondo i wracają /.
Użytkownik
Ja jednak będę obstawał przy swoim. A na podparcie swojej tezy zrobiłem takie zestawienie, z którego wynika, ze fotografujący stał (w miejscu gdzie obecnie jest Rondo) tyłem do odcinka między Grochowską, a Waszyngtona. Pierwsze zdjęcie wykonał w stronę ul. Wiatracznej (widoczny budynek zachowany do dziś), gdy motocykliści skręcali w lewo, a następnie wykonał niewielki obrót w prawo (środkowa część obrazka) i uchwycił moment, gdy motocykliści skręcają w Waszyngtona.
Moderator
Wszystko fajnie - to w takim razie co to za uliczka dochodząca m/w z lewej strony środkowego motocykla?