Forum Stowarzyszenia
administrator
Ano w³a¶nie. Kapliczek mi trochê brakowa³o. Muszê poszperaæ i co¶ tu umie¶ciæ.
Moderator
Oooo, ¶liczne! Balcerku, a nie wrzuci³by¶ kilku na forum MPW do w±tku o kapliczkach, który tam jest od wczoraj?
Moderator
To dodam trochê moich, chocia¿ siê nie umywaj± do Balcerkowych
Figura w bramie kamienicy przy Filtrowej, gdzie zosta³ wydany rozkaz o wybuchu Powstania.
Kapliczka w podwórzu przy Jasnej. Okoliczne mury nosz± wci±¿ na sobie liczne ¶lady ostrza³u.
Kapliczka przy ulicy Widok.
Kolejna kapliczka tym razem przy ulicy Emilii Plater. W tym podwórzu by³a kiedy¶ drewniana "furmanówka". Nie ma jej ju¿, ale kapliczka ta sama, co na rysunku Mariana Stêpnia w "Warszawskich po¿egnaniach"
Nie tyle kapliczka, co ¶wiêta figura. Te¿ przy ulicy Emilii Plater
I jeszcze jedna, te¿ przy Emilii Plater - zdjêcie narne, ale niech bêdzie dla porz±dku. jak zrobiê przy lepszym ¶wietle, to podmieniê
emaus napisał:
Oooo, ¶liczne! Balcerku, a nie wrzuci³by¶ kilku na forum MPW do w±tku o kapliczkach, który tam jest od wczoraj?
Ja nawet nie jestem zarejestrowany na tym forum. I przyznam Ci siê, ¿e za bardzo nie chce mi siê tego czyniæ. Ale je¶li Ty masz ochotê wrzuciæ tam fotki, to proszê bardzo .
Ostatnio edytowany przez balcerek (21.01.2008 12:10:41)
administrator
balcerek napisał:
Ja nawet nie jestem zarejestrowany na tym forum.
Zazdroszczê. Po prostu Ci zazdroszczê. Gdybym móg³ tak napisaæ... ¯ycie by³oby prostsze, pozbawione wielu afer, sporej porcji dodatkowego stresu i niesmaku. Chocia¿, gdybym kiedy¶ nie dojrza³ w sieci forum MPW, najprawdopodobniej nie by³oby tego forum - a ono daje mi wiele rado¶ci. No i nie spotka³bym Was, raczej nie. Jak to tam jest napisane w mojej stopce: ka¿da rzecz ma dwie strony...
administrator
Pora wreszcie na kilka moich (b±d¼ Dzidziusia - to te marnie skadrowane ) obrazków:
Radiowa, niedaleko fortu
Strzelecka przy Szwedzkiej. Kapliczka powy¿ej pierwszego piêtra
Grodzieñska - piêtro pierwsze
Bia³ostocka przy Radzymiñskiej
Tarchomiñska
Nieporêcka
Monopol
Strzelecka (budynki, gdzie niegdy¶ istnia³a s³ynna strza³ka "LSR")
Z³ota 63 - ta kapliczka zapewne widywa³a moich Pradziadków
¯elazna 64 - pierwsze pietro
Ciep³a 3
Moderator
chrisfox napisał:
Monopol
Tego nie mog³o zabrakn±æ
administrator
O, nie. Nie mog³o
Moderator
Co prawda ani kapliczka, ani figurka, ale religijny charakter ma. Front kamienicy przy Kazimierzowskiej przy zbiegu z Ursynowsk±.
A to co¶ co od kilku miesiêcy nie daje mi spokoju. ul. Z³ota. Czy¿by jakie¶ pozosta³o¶ci po kapliczce? Czy jakie¶ inne przeznaczenie (skrzynka telefoniczna, energetyczna ?) Napotkani miejscowi byli nap³ywowi i mieli niewiele do powiedzenia. Otwór przy daszku wygl±da w ka¿dym razie na pochodz±cy od wojennych przej¶æ obiektu. Wiadomo tylko tyle, ¿e nic nie wiadomo.
Przedzieraj±c siê przez poniedzia³kowe deszcze i wtorkowe zawieje ¶nie¿ne trochê widzia³em ró¿nych kapliczek przez okna tramwajów. Jest du¿o do zrobienia.
Yorik napisał:
A to co¶ co od kilku miesiêcy nie daje mi spokoju. ul. Z³ota. Czy¿by jakie¶ pozosta³o¶ci po kapliczce? Czy jakie¶ inne przeznaczenie (skrzynka telefoniczna, energetyczna ?) Napotkani miejscowi byli nap³ywowi i mieli niewiele do powiedzenia. Otwór przy daszku wygl±da w ka¿dym razie na pochodz±cy od wojennych przej¶æ obiektu. Wiadomo tylko tyle, ¿e nic nie wiadomo.
No to zosta³em uprzedzony z umieszczeniem tego tutaj. To prawie pod moim blokiem i te¿ zastanawia³em siê co to mo¿e byæ ale nic sensowengo nie przychodzi mi do glowy. A mo¿e to pozosta³o¶æ jakiej¶ budki elektrycznej?
Moderator
gajos napisał:
No to zosta³em uprzedzony z umieszczeniem tego tutaj.
Wa¿ne, ¿e w rodzinie zosta³o. Przecie sami swoi.
administrator
Ten obiekt chyba by³ ju¿ badany dawno temu przez Ludzi Od Tajemnic . O ile pamiêtam, odkryli w ¶rodku otwory po doprowadzeniu kabli - ale mo¿e mi siê co¶ pokrêci³o i mowa by³a o czym¶ ca³kiem innym (i gdzie indziej - nie dam sobie niczego ucinaæ ). A mo¿e mówili te¿ co innego? Stary ju¿ jestem i... wiecie.
Moderator
chrisfox napisał:
O ile pamiêtam, odkryli w ¶rodku otwory po doprowadzeniu kabli - ale mo¿e mi siê co¶ pokrêci³o i mowa by³a o czym¶ ca³kiem innym (i gdzie indziej - nie dam sobie niczego ucinaæ ).
To by³o w³a¶nie tam i faktycznie w ¶rodku by³y podobno jakie¶ ¶lady po doprowadzeniu kabli. Sama widzia³am tê zagadkow± "budowlê" tylko z wierzchu
Gajos, mo¿e zajrzysz do ¶rodka i zdasz relacjê, czym owo dziwne "co¶" jest nadziane?
administrator
Prosty sposób, a dobry. Ja na to nie wpad³em, gdy¿ musia³em siê nawym±drzaæ
Patrzê, patrzê... Wspierasz Whatfora? Wspieraj, ja te¿ (nie tylko ja) jestem zdania, ¿e nale¿y. Mo¿e nie bêdê robi³ sobie kolejnego piêtra pod stopk± na MPW, ale pomy¶lê nad jakim¶ baardzo specjalnym linkiem do jego strony - tu. Daj mi chwilkê
administrator
Niczego lepszego nie wymy¶li³em Mo¿e byæ?
emaus napisał:
Gajos, mo¿e zajrzysz do ¶rodka i zdasz relacjê, czym owo dziwne "co¶" jest nadziane?
a je¶li to tajemnicze przej¶cie na tamten ¶wiat? po¿y³bym jeszcze trochê, tylko mam parê rzeczy tu do umieszczenia
Moderator
chrisfox napisał:
Patrzê, patrzê... Wspierasz Whatfora? Wspieraj, ja te¿ (nie tylko ja) jestem zdania, ¿e nale¿y. Mo¿e nie bêdê robi³ sobie kolejnego piêtra pod stopk± na MPW, ale pomy¶lê nad jakim¶ baardzo specjalnym linkiem do jego strony - tu. Daj mi chwilkê
Mia³am Ciê o to poprosiæ, tylko czeka³am do weekendu, by Ci wszystko wyja¶niæ. Bardzo Ci dziêkujê za to, ¿e uprzedzi³e¶ moj± pro¶bê.
administrator
Jedna z moich ulubionych (choæ to niedobre s³owo). Niegdy¶ B³oñska, dzi¶ jeszcze Dzika - obok bieg³ tor bocznicy z Umschlagplatzu.
a, przy okazji:
emaus napisał:
czeka³am do weekendu, by Ci wszystko wyja¶niæ
A có¿ tu wyja¶niaæ. Mam nawet niejakie wyrzuty sumienia, ¿e tak pó¼no na to wpad³em. My, warszawiacy, musimy siê wspieraæ - choæby¶my nawet byli z Opola (ma³o nas, oj, ma³o )
administrator
Jeszcze co¶ ubieg³orocznego:
Miedziana 3 - brama: