Forum Stowarzyszenia
miglanc
Taka piêkna panoramka Leszna z Ebaya
Moderator Kombinator
Super! Ale cena wywo³awcza nie wró¿y nic dobrego...
Moderator Kombinator
Dla wszystkich, maj±cych niedosyt tej czê¶ci Leszna, która sta³a naprzeciw wylotu Karmelickiej.
Od lewej - no w³a¶nie, tu ró¿ni autorzy ró¿nie opisuj±. Wg Leociaka i RG to budynek nr 21, a nastêpny - 23. Z kolei wg Marcinkowskiego pierwszy budynek to numer 23. Ale tak± numeracjê podaje równie¿ Dobros³aw Kobielski w albumie "Warszawa na fotografiach z XIX wieku" Opisuje, ¿e mie¶ci³a siê tam od 1857 roku znana wytwórnia powozów Józefa Rentla (fragment reklamy na balkonie). Sk±d siê taka rozbie¿no¶æ wziê³a? Mo¿e kto¶ wie?
Moderator
z Ebaya
nie jest tak piekne jak w #41.
Wygl±da na to ¿e oba zdjêcia s± robione z tego samego dachu.
Ostatnio edytowany przez Daros (10.08.2008 11:24:17)
Zdjêcie pochodzi z ksi±¿ki "Benefis konspiratora" - St. "Miedza"-Tomaszewski. Z tego, co wiem, nie by³o w Warszawie innych egzekucji ulicznych wykonanych przez powieszenie [pomijam odwet za akcjê "Wieniec" - przedmie¶cia, szubienice].
Ostatnio edytowany przez whatfor (10.08.2008 06:51:06)
administrator
Nie wiem, sk±d siê w ksi±¿ce wziê³o takie zdjêcie - jedno jest pewne, to nie Leszno 52 (wiêcej, to w ogóle nie Leszno, w koñcu nie musi to chyba nawet byæ Warszawa). Dla porównania, kilka obrazków, które ju¿ w tym w±tku siê wy¿ej pojawi³y:
Powieszeni:
Bli¿szy z piêciopiêtrowych budynków po prawej, to Leszno 52
Fragment parteru pod balkonem:
W takim razie wywalam to foto ze swojej stronki.
miglanc
Kolejne ³adne ujêcie Leszna znalezione na Ebayu
Ostatnio edytowany przez roox (19.08.2008 07:54:35)
Moderator Kombinator
Bardzo ³adne, bardzo. Ale nie mog³em go znale¼æ na ebayu. To co¶ ¶wie¿ego?
miglanc
zaruk napisał:
Bardzo ³adne, bardzo. Ale nie mog³em go znale¼æ na ebayu. To co¶ ¶wie¿ego?
Do¶æ ¶wie¿a aukcja
http://cgi.ebay.de/1-org-Foto-Judaika-P … 286.c0.m14
administrator
Dok³adnie takiego ujêcia mi brakowa³o
miglanc
Kolejna ¶wie¿e z Ebaya - ujêcie co prawda znane, ale niech bêdzie dla porz±dku
administrator
Ujêcie? Ja akurat nie mam zbyt wielu porz±dnych fotek budynków 34-36 Widaæ te¿ ³adnie kawa³ek strony nieparzystej naprzeciw ko¶cio³a. Fajne
administrator
Leszno 44 i 46:
A tu, naprzeciwko - numer 43
administrator
Dzisiejsze wykopalisko. Marnej jako¶ci, ale widaæ - z prawej budynek 44, z lewej 46
Moderator Kombinator
Ciekawa sprawa, dlaczego w niektórych miejscach powstawa³o tyle zdjêæ. My¶lê tu o miejscach takich jak to - bez ¿adnych cech charakterystycznych (jak okolice mostu przy Ch³odnej). Powstawa³y tu zdjêcia przed wojn± (pochody) i w czasie wojny (prawdopodobnie wykonywane przez ró¿nych fotografów).
administrator
Akurat w tym miejscu, fotografuj±cych mog³a mobilizowaæ jego dziwna aura. W koñcu niewiele pó¼niej zamieszka³em tam - na d³ugie æwieræ wieku
(bo same budynki - faktycznie - niezbyt interesuj±ce)
Mo¿e to efekt wywo³any "z³apaniem oddechu" po opuszczeniu w±skiej Solnej albo kontrast do nieco przyt³aczaj±cego gmachu S±dów sk³ania³ do spojrzenia w to miejsce? A mo¿e po prostu wysiadali tam z tramwaju i fotografowali to, co by³o najbli¿ej
Moderator Kombinator
Przemawia do mnie raczej teza o niezwyk³ej aurze tego miejsca.
administrator
Skrzy¿owanie z ¯elazn±. W tle naro¿ny budynek Leszno 79
Moderator Kombinator
Bardzo ³adnie. Przymierza³em siê do tego zdjêcia, ale nie da³em rady.