Forum Stowarzyszenia
administrator
Parê obrazków z tej ulicy. Niby ¶rodek miasta, tramwaje, a jako¶ niezbyt czêsto uwieczniana na zdjêciach. Wa¿na arteria getta, dzi¶ nawet o wiele d³u¿sza, ni¿ wtedy, ale cicha, zapomniana...
Powy¿sze najprawdopodobniej wykonano na Karmelickiej. Nie mam chwilowo dowodu, ale tak co¶ mi mówi...
Widok z Leszna:
Okolice Nowolipia, widok w kierunku Leszna. Tu¿ przy skrzy¿owaniu - widaæ budynek szpitala ewangelickiego.
Jeszcze jeden tramwaj - podobno to Karmelicka, miejsca na razie nie ustali³em
Dwa obrazki w kierunku pó³nocnym - pierwszy wykonany z okolic Nowolipia, drugi bli¿ej Nowolipek
cdn.
administrator
Obrazki powojenne:
Okolice Leszna - budynki nr 4 i (fragment) 6
Ruiny Szpitala Ewangelickiego
Teraz Wasza kolej
Moderator
chrisfox napisał:
Parê obrazków z tej ulicy. Niby ¶rodek miasta, tramwaje, a jako¶ niezbyt czêsto uwieczniana na zdjêciach. Wa¿na arteria getta, dzi¶ nawet o wiele d³u¿sza, ni¿ wtedy, ale cicha, zapomniana...
Dwa obrazki w kierunku pó³nocnym - pierwszy wykonany z okolic Nowolipia, drugi bli¿ej Nowolipek
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 881002.jpg
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 382700.jpg
cdn.
Wygl±da na to, ¿e ten drugi obrazek robiony z miejsca gdzie w oddali stoi postaæ pokazana strza³k± na pierwszym
administrator
Pewnie co¶ takiego. Przyznam, ¿e siê nie przygl±da³em - z braku czasu a tak¿e dlatego, ¿e nie lubiê takich kadrów, z uciêtym wszystkim powy¿ej parteru. ¯eby nie budynek przy Dzielnej, w ogóle bym tego obrazka nie zidentyfikowa³ - i tak by³o sporo w±tpliwo¶ci.
administrator
Efekt dzisiejszego gapienia siê w monitor:
To i owo wydaje siê znajome, tylko ten mur... Ujêcie prawie identyczne, jak na obrazku dwa posty wy¿ej. Zdjêcie wykonane ju¿ po akcji deportacyjnej z lata 1942, murem podzielono teren szopów. Otoczenie jakby zadymione, czy¿by kwiecieñ 1943?
administrator
Z niek³aman± rado¶ci± donoszê (roox napisze, ¿e wiedzia³ - trudno ), i¿ zidentyfikowa³em kolejny obrazek z tej ulicy:
Widok od Nowolipia w kierunku Leszna - budynki nr 9, 7 i 5a.
Jest to moje trzynaste zdjêcie Karmelickiej. Nie pozwólcie, ¿eby by³o ostatnim...
miglanc
To jeszcze dwa do kompletu z pó³nocnego odcinka (o ile ich nie masz, choæ w topicu nie widzê)
administrator
¦liczne. Nie widzia³em, nie mia³em. Piêkne dziêki
miglanc
No to jak ju¿ jeste¶my przy Karmelickiej-skrzy¿owanie z Nowolipiem proszê wycieczki:) Bardzo charakterystyczna kamienica z zaokr±glonym naro¿nikiem i niemniej charakterystycznymi zdobieniami na elewacji i obramowaniami okien. Lepiej pó¿no ni¿ wcale:D
Ostatnio edytowany przez roox (22.04.2008 14:16:04)
administrator
A ja siê zastanawia³em... Rewelacja
(K³amiê - jak zwykle - jak pies. Nawet siê nie zacz±³em zastanawiaæ, za trudne by³o, nie wiedzia³em i ju¿)
Moderator
chrisfox napisał:
(K³amiê - jak zwykle - jak pies.
Znowu schodzimy na psy
administrator
A, faktycznie, ju¿ by³o co¶ takiego...
Użytkownik
Witam serdecznie:) Na wstêpie co¶ mi³ego- jestem pod ogromnym wra¿eniem wiedzy, chêci itd które tu widaæ.
Wielkie dziêki za zdjêcia Karmelickiej (poproszê jeszcze:)) mieszka³am obok przez pó³ ¿ycia, wiêc temat mnie bardzo interesuje, a powy¿sze fotki nawet wzruszaj±.
administrator
I ja witam (i pewnie nie tylko ja) Co do mieszkania przez pó³ ¿ycia niedaleko Karmelickiej... Akurat mam ca³kiem podobne do¶wiadczenia - pó³ (ba, nawet nieco ponad pó³) ¿ycia spêdzi³em w miejscu, które dzi¶ lokalizujê w okolicach dawnych posesji Leszno 42, czy 44. Miêdzy innymi st±d tak wiele tu muranowskich klimatów. Tak wiêc, dziêkujê za mi³e s³owa i zapraszam, baw siê dobrze.
(a co do Karmelickiej, ja bym te¿ chcia³ wiêcej - zobaczymy, mo¿e z czasem...)
administrator
Widoczek na pó³noc, pewnie z okolic Nowolipek. Gruzowisko zamykaj±ce perspektywê to prawdopodobnie Dzielna
administrator
Jeszcze jedno zdjêcie wykonane z Leszna:
administrator
A tu efekt niedzielnego kiwania siê przed monitorem: tramwaj w³a¶nie opu¶ci³ Dzieln± i pod±¿a w kierunku Nowolipek
Moderator Kombinator
¦wietne. Sk±d Ty bierzesz te zdjêcia?
administrator
Z dysku
Czasem co¶ gdzie¶ siê nowego znajdzie. A czasem ¶wie¿ym okiem spojrzê na co¶, co spokojnie le¿a³o parê lat... Dziêki za dobre s³owo, ja te¿ Ciê ceniê
Użytkownik
chrisfox napisał:
Zawsze chcia³em mieæ du¿o zdjêæ z Karmelickiej...