Forum Stowarzyszenia
administrator
Parę obrazków z tej ulicy. Niby środek miasta, tramwaje, a jakoś niezbyt często uwieczniana na zdjęciach. Ważna arteria getta, dziś nawet o wiele dłuższa, niż wtedy, ale cicha, zapomniana...
Powyższe najprawdopodobniej wykonano na Karmelickiej. Nie mam chwilowo dowodu, ale tak coś mi mówi...
Widok z Leszna:
Okolice Nowolipia, widok w kierunku Leszna. Tuż przy skrzyżowaniu - widać budynek szpitala ewangelickiego.
Jeszcze jeden tramwaj - podobno to Karmelicka, miejsca na razie nie ustaliłem
Dwa obrazki w kierunku północnym - pierwszy wykonany z okolic Nowolipia, drugi bliżej Nowolipek
cdn.
administrator
Obrazki powojenne:
Okolice Leszna - budynki nr 4 i (fragment) 6
Ruiny Szpitala Ewangelickiego
Teraz Wasza kolej
Moderator
chrisfox napisał:
Parę obrazków z tej ulicy. Niby środek miasta, tramwaje, a jakoś niezbyt często uwieczniana na zdjęciach. Ważna arteria getta, dziś nawet o wiele dłuższa, niż wtedy, ale cicha, zapomniana...
Dwa obrazki w kierunku północnym - pierwszy wykonany z okolic Nowolipia, drugi bliżej Nowolipek
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 881002.jpg
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 382700.jpg
cdn.
Wygląda na to, że ten drugi obrazek robiony z miejsca gdzie w oddali stoi postać pokazana strzałką na pierwszym
administrator
Pewnie coś takiego. Przyznam, że się nie przyglądałem - z braku czasu a także dlatego, że nie lubię takich kadrów, z uciętym wszystkim powyżej parteru. Żeby nie budynek przy Dzielnej, w ogóle bym tego obrazka nie zidentyfikował - i tak było sporo wątpliwości.
administrator
Efekt dzisiejszego gapienia się w monitor:
To i owo wydaje się znajome, tylko ten mur... Ujęcie prawie identyczne, jak na obrazku dwa posty wyżej. Zdjęcie wykonane już po akcji deportacyjnej z lata 1942, murem podzielono teren szopów. Otoczenie jakby zadymione, czyżby kwiecień 1943?
administrator
Z niekłamaną radością donoszę (roox napisze, że wiedział - trudno ), iż zidentyfikowałem kolejny obrazek z tej ulicy:
Widok od Nowolipia w kierunku Leszna - budynki nr 9, 7 i 5a.
Jest to moje trzynaste zdjęcie Karmelickiej. Nie pozwólcie, żeby było ostatnim...
miglanc
To jeszcze dwa do kompletu z północnego odcinka (o ile ich nie masz, choć w topicu nie widzę)
administrator
Śliczne. Nie widziałem, nie miałem. Piękne dzięki
miglanc
No to jak już jesteśmy przy Karmelickiej-skrzyżowanie z Nowolipiem proszę wycieczki:) Bardzo charakterystyczna kamienica z zaokrąglonym narożnikiem i niemniej charakterystycznymi zdobieniami na elewacji i obramowaniami okien. Lepiej póżno niż wcale:D
Ostatnio edytowany przez roox (22.04.2008 14:16:04)
administrator
A ja się zastanawiałem... Rewelacja
(Kłamię - jak zwykle - jak pies. Nawet się nie zacząłem zastanawiać, za trudne było, nie wiedziałem i już)
Moderator
chrisfox napisał:
(Kłamię - jak zwykle - jak pies.
Znowu schodzimy na psy
administrator
A, faktycznie, już było coś takiego...
Użytkownik
Witam serdecznie:) Na wstępie coś miłego- jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy, chęci itd które tu widać.
Wielkie dzięki za zdjęcia Karmelickiej (poproszę jeszcze:)) mieszkałam obok przez pół życia, więc temat mnie bardzo interesuje, a powyższe fotki nawet wzruszają.
administrator
I ja witam (i pewnie nie tylko ja) Co do mieszkania przez pół życia niedaleko Karmelickiej... Akurat mam całkiem podobne doświadczenia - pół (ba, nawet nieco ponad pół) życia spędziłem w miejscu, które dziś lokalizuję w okolicach dawnych posesji Leszno 42, czy 44. Między innymi stąd tak wiele tu muranowskich klimatów. Tak więc, dziękuję za miłe słowa i zapraszam, baw się dobrze.
(a co do Karmelickiej, ja bym też chciał więcej - zobaczymy, może z czasem...)
administrator
Widoczek na północ, pewnie z okolic Nowolipek. Gruzowisko zamykające perspektywę to prawdopodobnie Dzielna
administrator
Jeszcze jedno zdjęcie wykonane z Leszna:
administrator
A tu efekt niedzielnego kiwania się przed monitorem: tramwaj właśnie opuścił Dzielną i podąża w kierunku Nowolipek
Moderator Kombinator
Świetne. Skąd Ty bierzesz te zdjęcia?
administrator
Z dysku
Czasem coś gdzieś się nowego znajdzie. A czasem świeżym okiem spojrzę na coś, co spokojnie leżało parę lat... Dzięki za dobre słowo, ja też Cię cenię
Użytkownik
chrisfox napisał:
Zawsze chciałem mieć dużo zdjęć z Karmelickiej...