Forum Stowarzyszenia
administrator
Trudno, by³e¶ o parê minut szybszy
Moderator Kombinator
chrisfox napisał:
Trudno, by³e¶ o parê minut szybszy
Wybacz. Od wczoraj czeka³em na Twój ruch
administrator
Niestety, wczoraj zajmowa³em siê czym innym i nie dotar³em do e-baya
A obrazek naprawdê ciekawy, bardzo mi siê podoba.
Moderator
1939r skrzyzowanie ¯elaznej Nowolipia
Moderator
Ten sam naroznik co powyzej (tzn. ¯elazna Nowolipie)
po prawo Befehlstelle po lewo ¯elazna 97 róg ¯ytnia 1 widoczna oficyna pa³acu Bogus³awskiego.
dalej Nowolipie
Ostatnio edytowany przez Daros (26.02.2009 17:26:06)
Moderator Kombinator
Czyli strzelano sprzed Nowolipie 69 (my¶lê o tej znanej, trzeciej fotografii)? A sterczyna na pierwszym planie to by³by element szpitala ¦w. Zofii?
administrator
Ano, jako¶ tak wychodzi.
(wybaczam offtopik, bo - choæ to Nowolipie - bardzo siê ³adnie ³±czy z ¯elazn± )
Moderator
To ostatnie zdjecie zazwyczaj by³o opisywane jako ostrza³ z ruin getta.
zaruk napisał:
A sterczyna na pierwszym planie to by³by element szpitala ¦w. Zofii?
te¿ siê zastanawiam nad tym elementem,fragment elewacji szpitala? a ten murek?
Ostatnio edytowany przez Daros (26.02.2009 21:40:07)
administrator
Jeszcze jedno ujêcie odcinka pomiêdzy Grzybowsk± a Krochmaln±, 1942.
Moderator
¯elazna róg Z³otej przebudowa torów tramwajowych lata 30-te
oraz ciekawy materia³ w GW
http://wyborcza.pl/1,94900,6404623,Wars … berii.html
kamienica któr± ostatnio ogl±dali¶my na spacerze
Użytkownik
chrisfox napisał:
Jeszcze raz muszê siê cofn±æ za Nowolipie - ale w³a¶nie znalaz³em co¶ takiego:]
Gdzie to jest? bardzo przepraszam, czasem bywam kretynem topograficznym
Użytkownik
ogl±dam te zdjêcia i w³osy mi staj± dêba. JA TU MIESZKAM!
Interesuj±ce by³oby zrobienie zdkêæ na zasadzie: by³o - jest. Ale to trudne, bo wiele z nich jest zrobionych z poziomu dzisiejszej jezdni.
Użytkownik
Ol¶ni³o mni chyba. Na tym drugim zdjêciu z Nowolipia w Kierunku ¯elaznej widaæ jeszcze dom ¯elazna 105, którego na drugim zdjêciu (a które znalaz³o siê w galerii wcze¶niej) - ju¿ nie ma!
administrator
Czy mowa o budynku poprzecznie zamykaj±cym ulicê? Taki mia³ numer? Od razu napiszê wyra¼nie, ¿e nie wiem i jest to autentyczne zapytanie, nie ¿adne z³o¶liwostki. Ja bym mu pewnie przyzna³ numeracjê od Nowolipia (76, mo¿e 78), bo by³ wyra¼nie starszy od budynków 101-103 pochodz±cych z lat trzydziestych. W roku 1930 ca³a dzia³ka nosi³a numer hipoteczny 2446/7 (na planie p. Bergman jest b³±d, lub stan sprzed kilku lat) a w³a¶cicielem by³a firma Jan Serkowski i S-ka.
Użytkownik
Ja siê nie upieram przy niczym. To taka sobie hipoteza. O domu ¯elazna 105 przeczyta³am na www.getto.pl Z tego budynku obserwowano to, co dzieje siê na ¯elaznej 103 (i 99 - 101). Na planie, jakim dysponujê nie ma numerów dzialek, a numeracja domów jest niekompletna. Niemniej skoro istnia³ dom ¯elazna 105, to na zdrowy rozum móg³ byæ w³a¶nie tam. Wskazywa³oby na to tak¿e dzisiejsze ukszta³towanie terenu. Tam jest wolna przestrzeñ (na jej czê¶ci postawiono ci±g gara¿y), a teren spada w dó³ nieco dalej, ju¿ bli¿ej dzisiejszych Nowolipek (z czego domniemywam, ¿e tam gdzie ni¿ej - bieg³a ulica, a tam gdzie jest wy¿ej - to miejsca po zabudowaniach).
Ale ja raczkujê i mogê siê myliæ
Użytkownik
Lorenza la Magnifica napisał:
ogl±dam te zdjêcia i w³osy mi staj± dêba. JA TU MIESZKAM!
Interesuj±ce by³oby zrobienie zdkêæ na zasadzie: by³o - jest. Ale to trudne, bo wiele z nich jest zrobionych z poziomu dzisiejszej jezdni.
Ja amatorsko bawiê siê w takie porównania. Efekty? ...ró¿ne. Np
Użytkownik
I jeszcze jedno