Forum Stowarzyszenia
Moderator
... czyli co znalaz³em w krzakach.
Dzi¶ moja wielce szanowna ¿ona zabra³a mnie na swoj± s³u¿bow± imprezê. Wyobra¼cie sobie zapachy sma¿onych kie³basek, piski biegaj±cych bachorów i towarzystwo dyskutuj±ce o wy¿szo¶ci d¿akuzi ze skrzyde³kami nad d¿akuzi bez skrzyde³ek. Jednym s³owem tylko siê ur¿n±æ gdzie¶ na boku albo siê urwaæ gdzie¶ cichaczem.
Poniewa¿ ur¿niêcie tym razem nie wchodzi³o w grê, wymawiaj±c siê piln± potrzeb± urwa³em siê z imprezy i pomaszerowa³em przed siebie, licz±c w skryto¶ci ducha, ¿e co¶ ciekawego znajdê. Oczywi¶cie nie wybra³em pierwszych z brzegu krzaków, bo tam mo¿na znale¼æ co najwy¿ej puste butelki po napojach wyskokowych lub spragnion± czu³o¶ci m³odzie¿ w wieku ró¿nym. Poniewa¿ przewidzia³em, ¿e impreza s³u¿bowa bêdzie mia³a przebieg jak opisany powy¿ej zrobi³em risercz krzaków w najbli¿szej okolicy i znalaz³em co¶ takiego.
Jest to fragment zachodniej czê¶ci lubelskiego wêz³a kolejowego przedstawiaj±cy jego przebudowê, na okoliczno¶æ wybudowania linii Tomaszów - Radom - Lublin. Z ustnych przekazów dowiedzia³em siê, ¿e pozosta³ po starym przebiegu mostek lub przepust (w kó³ku). Postanowi³em to sprawdziæ.
Ze zdjêæ lotniczych wynika, w domniemanym miejscu przebiegu starej linii istnieje jaki¶ mostek. Obok na nowej linii te¿ jest jaki¶ przepust lub mostek trochê dziwny bo zakoñczony z tylko z zachodniej strony.
Ze znalezieniem mostka nie by³o wiêkszych problemów. Wygl±da on w ten sposób.
widok ogó³ny
po³udniowy przyczó³ek
pó³nocny przyczó³ek
Ze mostku zdj±³em widoczny w oddali, wspó³czesny jak mi siê wydawa³o, przepust na nowej linii.
Poniewa¿ wiêkszo¶æ przepustu zas³ania³y krzaki, poszed³em go ustrzeliæ z bli¿szej odleg³o¶ci.
Tu siê okaza³o, ¿e przepust nie koñczy siê zaraz za torami tylko trochê dalej. Wygl±da to tak:
Jego szeroko¶æ (ponad 40 metrów) wskazuje ¿e planowano tam wybudowanie jeszcze co najmniej dwóch a mo¿e nawet trzech par torów. Niestety na dó³ nie zesz³em. Trasznie wszystko by³o zaro¶niête i jak widaæ w ¶rodku stoi woda. Spóbujê jesieni±, jak li¶cie spadn± z krzaków.
Na koniec trafi³em jeszcze poci±g 4417 z podwójn± atrakcj± w postaci stonki na przedzie. Numerków niestety nie zanotowa³em.
Szczê¶liwy z moich krzakowych odkryæ wróci³em na imprezê.
Pozdrawiam serdecznie i krzaczasto.
ksiezyc_nad_gieesem ...
PS
Jak mnie ¿ona o¶wieci³a przed chwil±, d¿akuzi jest z o¶wietleniem od spodu, a nie ze skrzyde³kami. Te¿ ³adnie.
Moderator
Dorzucê jeszcze lepsze zdjêcie tego przepustu (po lewej mostek na starej linii, po prawej nowy przepust).
oraz okr±g³orocznicow± szynkê
Pozdrawiam serdecznie i rocznicowo.
ksiezyc_nad_gieesem ...
administrator
(Pomijaj±c ca³± resztê) szynka znakomita
Moderator
chrisfox napisał:
(Pomijaj±c ca³± resztê) szynka znakomita
Na gor±co, czy na zimno? Z chrzanem?
administrator
Najpierw by³a na gor±co, teraz jest na zimno. Co z chrzanem - nie wiem.
Moderator
ksiê¿yc_nad_gieesem napisał:
Jak mnie ¿ona o¶wieci³a przed chwil±,
Od spodu ....... czy te¿ od góry?
Moderator
Mechanik Jarz±bek napisał:
Powiedzia³bym wszechkierunkowo. hehehe
Pozdrawiam serdecznie i kierunkowo.
ksiezyc_nad_gieesem ....
Moderator
Rentgen?
Moderator
Yorik napisał:
Rentgen?
Rentgen to ja mam w okolicach pierwszego ka¿dego miesi±ca, w okolicach ... sam zreszt± wiesz w jakich okolicach ....... hehehe
Pozdrawiam serdecznie i okolicznie.
ksiezyc_nad_gieesem ...
Moderator
Rentgen to ja mam w okolicach pierwszego ka¿dego miesi±ca, w okolicach ... sam zreszt± wiesz w jakich okolicach .......
Wiem doskonale w jakich okoliczno¶ciach i okolicach.
administrator
A ja - wyobra¼cie sobie - nie mam. Przynajmniej w okolicach pierwszego