Forum Stowarzyszenia
Agaton zawsze w Powstaniu nosi³ jasn± (bia³±? ) fura¿erkê, mo¿e po tym mo¿na próbowaæ rozpoznawaæ
Druga z postaci w g³êbi zdjêcia ma jasne nakrycie g³owy, ale i ostatnia, byæ mo¿e która¶ z nich to w³a¶nie Stanis³aw Jankowski Agaton?
Ostatnio edytowany przez YasMan69 (18.07.2008 13:01:35)
Moderator
1914r Strzelcy Syberyjscy biwakuja na ul. Ch³odnej przed ko¶cio³em ¶w.Karola Boromeusza.
administrator
Piêkni ci strzelcy Co do Agatona... s³abiutki jestem z Powstania, ale czy on w tym czasie (ulica troszkê za¶miecona, co¶ siê ju¿ chyba dzia³o, nie wygl±da mi to na sam pocz±tek) nie przebywa³ gdzie¶ w okolicy cmentarzy? Dzia³a³ wówczas w Piê¶ci...
Moderator
U Whatfor-a znalaz³em taki opis dotyczacy tego zdjecia:
"Pó¼nym wieczorem pododdzia³ X zgrupowania dowodzony przez pchor. "Wszebora" [adiutanta d-cy zgrupowania] z kompanii ppor. "Watry", zaatakowa³ silnie obsadzone gimnazjum przy ul. Ch³odnej 11/13. Niemcy wycofuj±c siê po pó³godzinnej walce, za³o¿yli tam bombê zegarow±, która eksplodowa³a wraz z ogromnym magazynem amunicji, znosz±c z powierzchni ziemi ca³± potê¿n± kamienicê. Zgin±³ 1 powstaniec i kilkudziesiêciu mieszkañców pobliskich domów."
1 sierpnia 44r
Ostatnio edytowany przez Daros (23.07.2008 12:34:40)
miglanc
Jeszcze dwa nieco lepszej jako¶ci obrazki Eisgrubenstrasse - praktycznie to samo miejsce, na drugim fotografuj±cy by³ cofniêty trochê bardziej na zachod.
"Agaton" - tak, to jest zdjêcie patrolu "Agatona". Po kilku dniach zosta³ wys³any z Woli do ¦ródmie¶cia. Nie mam ju¿ jego ksi±¿ek [komu¶ niestety po¿yczy³em...]. Celem tego patrolu by³o sprawdzenie kilku skrytek w lokalach "Agatona" i zbadanie sytuacji w ¦ródmie¶ciu. "Agaton" by³ ubrany w szar± [zielon±?] wiatrówkê i jasn± fura¿erkê. Kilka zdjêæ z tego patrolu zrobi³ Stefan Ba³uk.
Ostatnio edytowany przez whatfor (6.08.2008 02:12:17)
Daros: "z okresu Powstania". Fotka przedstawia poddaj±cych 3.VIII.1944 siê Niemców z za³ogi "Nordwache". Stoj± vis a vis tego w³a¶nie obiektu: Ch³odna 25 róg ¯elazna 75a. Po prawej widoczny niski budynek Ch³odna 27.
Ostatnio edytowany przez whatfor (6.08.2008 02:37:38)
Moderator Kombinator
D³ugo siê z tym zdjêciem mêczy³em (czê¶æ osób pewnie zdrowo siê u¶mieje), ca³y czas na si³ê klasyfikowa³em je jako ¯elazn± albo Leszno.
A to Ch³odna - od lewej widoczne budynki nr 48, 46 i 44.
administrator
zaruk napisał:
czê¶æ osób pewnie zdrowo siê u¶mieje
Mo¿e kto¶ siê u¶mieje, ja mia³em z tym obrazkiem problem i niniejszym wyra¿am g³êbok± wdziêczno¶æ
(gdzie te¿ ja tego nie lokowa³em... )
Moderator Kombinator
Nieprawdopodobne!
Wymoderowa³em Galeriê! Otworzy³y siê nowe mo¿liwo¶ci. I have power !!! (kto pamiêta Za³ogê G, kto?)
A¿ strach pomy¶leæ czym dysponuje ADM...
administrator
Ajj... co¶ piêknego.
administrator
Marnie ujête skrzy¿owanie z ¯elazn± - sam pocz±tek, nie ma nawet bram
administrator
Dwa ¶liczne zdjêcia z okolic na wschód od ¯elaznej:
- nr 16, 18 i 20
i druga strona, budynki 17 do 21
Moderator
Ch³odna w kierunku Okopowej 10.1939
Moderator
ma³y OT:
Zima 1979r
ta ostatnia to oczywi¶cie nie Ch³odna lecz ¯elazna 103
Ostatnio edytowany przez Daros (13.03.2009 07:58:25)
administrator
Daros napisał:
ma³y OT:
Nie, dlaczego OT? To ju¿ te¿ historia. Fajne obrazki.