Forum Stowarzyszenia
administrator
Ta Gęsia 24 z postu #114... Chyba by się przydał troszkę bardziej rozbudowany podpis, bo lokalizacja na pierwszy rzut oka nie wydaje się bardzo oczywista. Pozwolę sobie uzupełnić. Kobiety stoją na terenie aresztu, w jego północno-zachodnim narożniku. Wysoki budynek za ich plecami to Lubeckiego 12, widoczny po lewej mur oddziela teren od tej właśnie ulicy. Może się odrobinkę czepiam? Nie - te obrazki (i podpisy) przeznaczone są nie tylko dla tych, którzy dokładnie wiedzą. Tak mi się przynajmniej wydaje
Moderator Kombinator
Wybaczcie upierdliwość, ale mam chyba taki charakter. Lokalizacja zdjęcia z kobietami stojącymi w kolejce jest mi znana, pytałem o zdjęcie nr 1 przedstawiające kilka handlujących obrusem osób. Bo na pierwszy rzut oka nie potrafię wyłowić żadnych charakterystycznych punktów z tej okolicy. A jeśli chodzi o zdjęcie Pawiaka, to okienka - rzeczywiście - są, tyle tylko, że odgrodzone od ulicy murem. Co prawda od strony północnej do ulicy Pawiej przylegał budynek więzienny a nie mur, ale nie pamiętam abym widział jego zdjęcie.
administrator
Nie czytałem późniejszych Waszych postów z poprzedniej strony - stąd ten ostatni może wyglądać trochę dziwnie To takie techniczne wyjaśnienie.
O Pawiaku napisać jeszcze nie zdążyłem - i jak widać, nic się nie stało, bo uczyniłeś to za mnie. Owszem, nie widziałem zdjęcia tego fragmentu, perspektywę Lubeckiego zamykał tam budynek szpitala więziennego - powinien chyba być za murem, ale...
Moderator
jeszcze trochę ruin:
Leszno 54
Leszno 52 (po lewo) Leszno 50 (po prawo)
Moderator
W nawiązaniu do tego zdjecia,
Nalewki w kierunku Pn skrzyżowanie ze Świętojerską
Moderator
Franciszkańska przy Nowiniarskiej (na zachód)
Moderator Kombinator
Super. Lokalizację potwierdza osoba sprzedawczyni:
Moderator
Karmelicka na Pn?
Żelazna przy Chłodnej
Moderator Kombinator
Daros napisał:
Karmelicka na Pn?
Chyba rzeczywiście Karmelicka na północ. Gdzieś z odcinka między Nowolipiem a Nowolipkami.
administrator
Ja bym się też przychylał.
Moderator
Ulica Dzielna przy Okopowej.
Zawsze mnie zaskakiwała nordycka dokładność, ruiny pokrywają się z granicą Getta szczątkowego po likwidacji..
Moderator
Przepraszam za OT. W którym miejscu jest Fabryka Kamlera? Pogubiłem się nieco. Na mapce nie ma zaznaczonego numeru 72, a lecąc numeracja posesja po posesji od 60 wychodzi mi, że to pierwszy budynek od Okopowej.
administrator
Dobre pytanie
Sytuacja jest złożona. Ten fragment pochodzi z planu getta szczątkowego - i właśnie zwróciłeś moją uwagę, że użyty w tym (i drugim jeszcze też) planie podkład nieco różni się od trzeciego, z tej samej książki. Nie będę tego teraz skanować, spróbuję opisać. Numeracja kolejnych budynków na zachód od numeru 60 to 62; 64/70 (ten długi) i 72. Obrazek przedstawia układ jakichś dawniejszych w tym miejscu zabudowań. Inaczej mówiąc, Dzielna 72 sąsiadowała od północy z posesją Pawia 65.
Moderator
Tu lepiej widać:
miglanc
Cóż, bez identyfikacji dlugo się wytrzymać nie da
Taki obrazek, ktorego chyba jeszcze na forum nie było - Twarda w widoku od Złotej ku Siennej (stan po 20 stycznia '41 czyli po likwidacji bramy)
i jeszcze fotka tego samego miejsca sprzed zamknięcia getta
administrator
Nie dość, że prześliczne, zidentyfikowane, to jeszcze ich nie miałem
Moderator Kombinator
Jeju, piękne zdjęcia. Zbyt wielu ujęć z Twardej chyba raczej nie ma, tym są cenniejsze.
miglanc
Jeszcze jedna fotka z tego samego okresu co Twarda - Sienna od Żelaznej do Twardej
administrator
Spadłem z fotela. Dziadkowie wówczas jeszcze mieszkali w budynku po lewej - Żelazna 32. Po prostu...
Nie masz przypadkiem Krochmalnej 51?