Forum Stowarzyszenia
Moderator
Kiedy 3 lata temu grupie moich znajomych zadano pytanie: ile jest syrenek w Warszawie? - wspólnymi siłami udało nam się wymienić kilka:
Syrenka nad Wisłą, na Rynku Starego Miasta, na wiadukcie Markiewicza i jakieś 2-3 na budynkach.
Przypomniało mi się to podczas ostatnich spacerków, kiedy co i rusz spotykaliśmy po drodze kolejną syrenkę .
I tak sobie pomyślałam, że może warto by było pójść dalej tym śladem ...
Z żoliborskiego spacerku - balkonowa syrenka z Al. Wojska Polskiego 50-54 ...
... i na Szkole Powszechnej na ul. Z. Słomińskiego
Podobna (choć trochę gorzej widoczna) na Szkole Powszechnej na Mokotowie (ul. Różana 22-24)
Przed pałacem w Królikarni (muzeum Xawerego Dunikowskiego)
Pomnik Warszawskiej Syrenki nad Wisłą ...
c.d.n.
Moderator
I jeszcze dwie śmieszne syrenki:
na Osiedlu za Żelazną Bramą koło bloku przy Granicznej 4
ukryta wewnątrz Hostelu Oki-Doki na Pl. Dąbrowskiego
Na razie tylko tyle, ale kolejny spacerek już niedługo ...
Moderator
Zabawne, bo od jakiegoś czasu chodził mi po głowie ten wątek, ale jakoś nie mogłam się zebrać, by go rozpocząć, więc się bardzo cieszę, że się pojawił. Dodam kilka "swoich" syrenek:
Na Zespole Szkół Sportowych im Janusza Kusocińskiego przy Zuga 16
Na gmachu Towarzystwa Zakładów Gazowych przy Kredytowej 3
Dzieło Zygmunta Otto przy Sandomierskiej na dawnym budynku magistrackim, gdzie się mieściły garaże taboru miejskiego.
Moderator
Cudne!
A na syrence z Kredytowej widać nawet ślady po pociskach.
Moderator
To jeszcze jedna syrenka, którą przytargałam z dzisiejszej wyprawy do Muzeum Powstania Warszawskiego .
Moderator
Syrenka z wazy na balustradzie w Łazienkach
administrator
Ania tu takie śliczności umieszcza, że nie mogę się powstrzymać: syrenka nad bramą pierwszej zajezdni tramwajowej, Inżynierska 6.
Moderator
Super! I poproszę o więcej . Może gdzieś tam jeszcze w zakamarkach waszych dysków drzemią ukryte inne syrenki ...
A tymczasem dorzucę dwie z wczorajszego getta:
Ze szczytu wschodniej Hali Mirowskiej
Ze stuletniej pastorałki z Granicznej
Moderator
Wiadukt Markiewicza (Karowa)
Moderator
No nareszcie! Powitać cieplutko. Zguba się znalazła
administrator
Yorik napisał:
Zguba się znalazła
Dobrze, że się komuś chce. Mam do pewnej syrenki w prostej linii równiutkie pięćset metrów. Zuzia tuż obok chodzi do szkoły. Od kilku miesięcy wybieram się aby sfotografować wspomniany obiekt. Ekspedycja jest wciąż przygotowywana...
Moderator
chrisfox napisał:
Mam do pewnej syrenki w prostej linii równiutkie pięćset metrów
Na parkingu?
administrator
Nie, już od dawna nie widziałem. Na budynku, wysoko - i nie dlatego, że podskoczyła na krawężniku.
administrator
Zmobilizowaliście mnie. W ramach przeparkowywania samochodu, podjechałem na Stojanowską 12/14:
Syrenka zdobi dawny budynek szkolny. Podczas okupacji mieściła się tu placówka Sipo, na budynku umieszczono tablicę poświęconą nieustalonej dokładnie liczbie ofiar.
Moderator
Śliczne. Dziękuję.
Moderator