Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Kolorowe zdjęcie z Life'a zmobilizowało mnie do weryfikacji niektórych moich zdjęć pokazujących bazar na placu Kercelego.
Mimo dokładnych oględzin nie udało mi się umiejscowić tych zdjęć w obrębie samego placu. Ale rzut oka na ortofotomapę (z 1945) uzmysłowił mi, że handel rozprzestrzenił się także na okoliczne ulice. Między innymi na początkowy odcinek Okopowej, tuż obok rogatek wolskich:
To stąd zrobione zostały oba zdjęcia. Po prawej widać część narożnego domu przy skrzyżowaniu z Chłodną (dla porównania - fotka ze strony Ryszarda Mączewskiego, choć widać jedynie pierzeję od strony Chłodnej):
Dalej - na kolorowym zdjęciu - dom przy Okopowej 4, a za nim - w oddali - widać niski budynek 8/10 (bez dachu, z uszkodzonym szczytem) oraz, również pozbawiony dachu, narożny dom Okopowa/Leszno 113.
Moderator
Wszystko się zgadza, dorzuce jeszcze inne ujęcie tego miejsca.
Moderator Kombinator
Bardzo fajne. Bez tego nie rozpoznałbym tego:
Moderator
To w takim razie trochę bardziej na północ rok 1932 , po lewo budynek Leszno 113 róg pl. Kercelego w centrum Okopowa 8/10 (wg. Marcinkowskiego)
Moderator
Mam jeszcze takie zdjecie
które odpowiada zdjęciu ze strony http://www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=kercelego
Moderator
zaruk napisał:
Ale rzut oka na ortofotomapę (z 1945) uzmysłowił mi, że handel rozprzestrzenił się także na okoliczne ulice. Między innymi na początkowy odcinek Okopowej, tuż obok rogatek wolskich:
Pewnie było to zjawisko naturalne, np. handel z pl.Zelaznej Bramy i Mirowskiego rozciagał się na sasiednie ulice (Rynkową, Skórzaną). Np na takiej Solnej handel siegał do Leszna.
"Sól na pewno jednak nie była głównym towarem, który sprzedawano wzdłuż warszawskiej Solnej - między placem Mirowskim a Lesznem, czyli współczesną aleją „Solidarności", choć właśnie przy Lesznie mieścił się skład soli. Na upstrzonej straganami ulicy królowały branże metalowa i papiernicza. Targowano się więc o śrubki i gwoździe, a uczniowie zapełniali tu tornistry zeszytami, notesami i szkolnymi wycinankami"
J.Osowski "Warszawa i jej ulice - o pochodzeniu nazw"
Moderator Kombinator
Ładne zdjęcie, nie znałem go. To chyba rzeczywiście tam (mówię o tym z Twojego drugiego postu). Skoro jesteśmy w obrębie samego placu, wrzucę takie okupacyjne zdjęcie:
Od lewej Leszno 113, po prawej domy przy Ogrodowej.
Moderator
BTW ciekawe co to za akcja.
Moderator Kombinator
Podpisane, że łapanka.
Moderator Kombinator
Jeszcze jedno udało się rozpoznać:
Widok na wschód. Na pierwszym planie resztki pawilonu handlowego na placu Kercelego. Za nim ruiny domu Leszno 113.
Moderator Kombinator
Znane, ale pasuje do tematu: Chłodna róg Okopowej - widok na pn. Po prawej dom Chłodna 68, po lewej - za rogatką - dom przy Okopowej 1-5. To ze środka tego tłumu robiono dwa pierwsze zdjęcia (w tym kolorowe dla Life'a).
Moderator
Nieznacznie przesuwając widok w kierunku Pd-Z (za rogatki) zobaczymy taki widok:
Wolska 4 róg Okopowej 1-5 (szpital Wolski)
Moderator
To chyba też Leszno 113
ale wcześniej.
Moderator
Widok z Leszna w kierunku płd.-zach. na plac Kercelego - po lewej fragment hali targowej, po prawej Leszno 115 róg Okopowej, w głębi oficyny parzystej Wolskiej
Moderator Kombinator
Wygląda trochę jak kadr z filmu. Czy to normalne zdjęcie?
Moderator Kombinator
Przy okazji. W Wikimedii upubliczniono ponad tysiąc zdjęć pochodzących z Niemieckiego Archiwum Federalnego, a wykonanych w czasie wojny w Polsce. Część z nich znamy, jako opatrzone logo Bildarchiv Preussicher Kulturbesitz, ale te są bez logo i w lepszej rozdzielczości. Jest trochę fotek, które - przynajmniej mi - są nieznane.
http://commons.wikimedia.org/w/index.ph … ion+Danzig
Jedno z nich wklejam poniżej, bo nawiązuje do tematu okolic Kerceleka. Skrzyżowanie Chłodnej z Okopową, zaraz obok rogatek - widok na wschód:
Moderator
Wydaje mi się, że tez Karcelak