Forum Stowarzyszenia
administrator
Na tym forum tego tematu nie było. A chyba pojawić się powinien, bo otrzymałem dziś dwa piękne zdjęcia:
Poopowiadamy sobie trochę? Ofiarodawca mocno liczy na informacje - a sam też chętnie czegoś się więcej dowiem, bo moja znajomość tematu nie jest imponująca.
Moderator
Kiedyś szczegółowo opisałem to "gdzie indziej" ..... ale dziś niestety nie mam tam dostępu.
A fotki bomba - wszak to kolej wojskowa. Troszkę związana z kolejką marecką - tabor z Zielonki przychodził do naprawy na Stalową.
administrator
Właśnie, pamiętam. Popytam dobrych ludzi, niech no który zajrzy w to brzydkie niedostępne miejsce i może coś nam tu skopiuje.
A zdjątka, rzeczywiście, urzekły mnie po prostu. Nie jest to rzecz pewna, ale ponoć ten wagonik to MBxd1-168.
Moderator
Nie, MBxd1 168 powstał z wagonu typu 1Aw. Przebudowy dokonano w WMD Krośniewice z Bxhpi 1719.
Ten wagonik ma w swoim życiorysie epizod 800 mm, uwidoczniony na jednym ze zdjęć. Zachował się numer 2281 - numer wagonu osobowego na 800 mm. Widać z tego, że po zamontowaniu silnika wojsko pozostawiło ten numer, nijak pasujący zarówno do grupy wagonów motorowych jak i do szerokości toru. Widocznie - dla zmylenia przeciwnika
Dziś ten wagonik możemy zobaczyć w Sochaczewie.
administrator
Proszę, jak ciekawie
Niestety, właśnie dotarły do mnie niedobre wieści z Krainy Inszej Inszości. Twoje posty - oczywiście, przypisane wirtualnej postaci pod kryptonimem "loud" - pozostały. Gdzieniegdzie. Z wątku o mazowieckich kolejkach wyparowały. Musi, były zbyt ciekawe i złościły tamtejszego führera oraz jego nieszczęsnych pomagierów.
Moderator
No to mamy zajęcie O ile dobrze pamiętam - ty Ty wklejałeś mapki a ja coś tam napisałem.
administrator
Dobrze. Nie gwarantuję, że dziś, jutro i w niedzielę też może być marnie, ale poszukam mapek i coś wkleję. Obiecane. W razie jakiejś większej nawalanki, ścigajcie mnie.
Nasz Drogi Gość
Podobno był to wagonik dowództwa gdzie przewożono nim do schronu obserwacyjnego pod okuniewem.
Nasz Drogi Gość
A star pochodził z WITPIS Sulejówek i kierowców wówczas posądzono o sabotaż.
administrator
Piękne informacje, dzięki
Nasz Drogi Gość
Ale checa!
Nasz Drogi Gość
Ostatnio na wypadzie rowerowym szlakiem kolejki poligonowej , znalazłem fajne żelastwo.Po oczyszczeniu z zanieczyszeń przeszłości zrobię zdjęcia i wyślę na forum.Gorąco pozdrawiam.
administrator
Czekamy i pozdrawiamy.
Nasz Drogi Gość
Jeszcze na koniec dzisiejszego dnia chcę zwrócić uwagę dotyczącą feralnego wypadku z kolejką.Z tego wagonika korzystało dowództwo LWP z Zielonki jak i też armia radziecka stacjonująca w Rembertowie gdzie też dochodziła kolej wąskotorowa.Również posiadali poligon doświadczalny pod Okuniewem.Pozdrawiam.
Witam jestem tu nowy mam nadzieje ze nie zostane zjechany za "odkopywanie" ten temat również nie daje mi spokoju i znalazłem zdjęcia mapki kolejki .Troche mi rozjaśniły .Mam nadzieje że temat bedzie kontynuowany .Pzdr. http://img17.imageshack.us/i/101193437311.jpg/ http://img23.imageshack.us/i/101193437376.jpg/ http://img180.imageshack.us/i/101193437440.jpg/ http://img190.imageshack.us/i/101193437739.jpg/ oczywiście nie wziełem tego z kosmosu a ze strony 750mm.pl dowiedziałem sie tez że kolejka która jezdziła po "Naszym' poligonie obecnie przynajmniej cześć znajduje sie w sochaczewie razem z wagonikiem ze zdjęć z 1 posta (obecnie jest on przemalowany na niebiesko chyba)
Moderator
Na tym forum jeszcze nikt nie został zjechany
Większość taboru z Zielonki, oprócz oczywiście parowozu znajduje się w Muzeum w Sochaczewie. Wagon ze zdjęcia też - pomalowany na niebiesko, bez silnika. Jako wagon salonowy.
administrator
Dziękuję za obrazki. Pozwalam sobie wkleić je poniżej.
Moderator
adiridas napisał:
oczywiście nie wziełem tego z kosmosu a ze strony 750mm.pl
Tam też nie wzięto tego z kosmosu tylko ...... z naszych informacji zamieszczonych na innym forum. Czyli takie dookoła Macieju.
administrator
Przez wrodzoną skromność, tej informacji nie zamieściłem. To się zresztą nazywa "obieg informacji". Najpierw są tu, potem tu, potem... A potem wracają. I dobrze, że wróciły, bo nie miałem ostatnio czasu ani możliwości szukania tych mapek.
Czaje no to wiele nie pomogłem ale i nie zaszkodziłem możliwe że porobię trochę fotek w okolicach Zagórza i Michałowa gdzie wywalano popioły i inne śmieci a kiedyś kopano piach ale na szczęście mieszkańcy zaprotestowali . Interesuje mnie to bo w tamtym kolejka wjezdzała na jakiś wyższy nasyp potem odbijała w lewo i łączyła się dalej z płn częścią .
Ostatnio edytowany przez adiridas (21.09.2009 14:55:17)