Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
No ale mapka pierwsza klasa!!!!!!!
Użytkownik
O niemieckich pociągach pancernych można sporo poczytać na stronie o dawnym Rembertowie.Podczas drugiej wojny światowej rozegrała się największa bitwa pancerna w tym rejonie 700 czołgów niemieckich na 800 radzieckich w tym dwa pociągi pacerne niemieckie i jeden radziecki nie licząc lotnictwa i artylerii.
Użytkownik
1rs111 napisał:
O niemieckich pociągach pancernych można sporo poczytać na stronie o dawnym Rembertowie.Podczas drugiej wojny światowej rozegrała się największa bitwa pancerna w tym rejonie 700 czołgów niemieckich na 800 radzieckich w tym dwa pociągi pacerne niemieckie i jeden radziecki nie licząc lotnictwa i artylerii.
Znalazłem w sieci takie zdjęcie radzieckiego pociągu pancernego „Kozma Minin” ale bez opisu kiedy zdjęcie zostało wykonane. Czy to ten „pancerniak” brał/mógł brać udział we wspomnianej bitwie pancernej?
administrator
A mnie to przypomniało o zawartości dysku - i skoro już jesteśmy przy Rembertowie...
Przedwojenna rembertowska kolejka:
A tu już nieco później - pociąg pancerny typu BP 42 (cokolwiek by to miało znaczyć ) zjeżdża z linii terespolskiej w kierunku poligonu
Tyle na dziś, coś się może jeszcze znajdzie - wszak Niemcy mieli tam szkołę załóg pociągów pancernych.
Nasz Drogi Gość
to pierwsze zdjęcie nie może pochodzić z Rembertowa,bo to wygląda mi na wąski tor a tam takiego nie było.Pozdrawiam.
Moderator
Może Drogi Nasz Gościu ukryty pod jakże wymownym nickiem Kolejka zanim coś napiszesz - sprawdź. Gdybyś nawet spróbował poszukać w internecie ...... byś tego postu nie napisał.
Taki Nick - Kolejka do czegoś zobowiazuje.
A do drugiego zdjęcia nie masz wątpliwości? Przecież w Rembertowie nie ma pociagów pancernych
administrator
Nie było...
Widocznie na tej mapie się pomylili. Pomylili się też na znanej pocztówce (jest choćby na stronie Stalusa a z pewnością także i gdzie indziej). Kłamie również kilka innych zdjęć. Zdarza się.
Bogdan Pokropiński twierdzi wręcz, że w Karolówce istniało połączenie linii Struga-Wawer z rembertowskim systemem wąskotorówek - ale uczciwie napiszę, że nie znalazłem potwierdzenia tej tezy.
Nasz Drogi Gość
dużo sarkazmu w twojej odpowiedzi.A na temat, to na Twojej mapie nie widać wąskich torów a zdjęcie drugie to miejsce gdzie tor skręca do jw w Wesołej.Pozdrawiam.
Moderator
Na mapie nie jest narysowana trasa kolejki na ul. Chruściela /d.Wieczorkiewicza/ Ale właśnie tą ulicą kolejka wojskowa dochodziła w pobliże stacji Rembertów.
administrator
Najpierw ta kolejka, co jej nie było. Drugie zdjęcie podobno pochodzi z roku 1928
A teraz pociągi pancerne. Zbiórka rembertowskiego oddziału zapasowo-szkoleniowego:
jeszcze raz pociąg...
i wreszcie zajęcia na poligonie artyleryjskim - to tam właśnie udawał się skład z postu #44
Witam, kopę lat !
Co do powyższych zdjęć nr.1 i 2 to pytanie czy mowa o normalnotorowej kolei czy pospolitych kolejkach wąskotorowych?
moim skromnym zdaniem tor przy wiaderkach i tor z ciekawą mijanką (do oblotu jak widać krótkiego składu) to kolej normalnotorowa.
Moderator
Następny
administrator
Janek się tylko skrzywił, więc może ja spróbuję - mam nadzieję, że wypadnę odrobinkę mniej źle (w pierwszej wersji było "lepiej", ale zmieniłem)
Faktycznie, na sześćsetkę to nie wygląda. Pewną wskazówką może być choćby wysokość szyny, dobrze widoczna przy butach panów na górnym obrazku. Co do szerokości, znów nam się przyda obuwie (albo wiadro, są pod ręką) - dość logiczne by może było, gdyby to była osiemsetka, ale byłbym się skłonny zgodzić zarówno na 750, jak i z biedą na 1000. Normalny rozstaw (jakieś cztery i pół wiadra) to nie jest, chyba widać.
Moderator
chrisfox napisał:
Janek się tylko skrzywił
Skrzywiłem się ....... gdyż obawiam się epidemii i to wcale nie grypy
administrator
A przy okazji: wiesz może, jaki tam był tor?
Moderator
Muszę poszukać.
Nasz Drogi Gość
musiałem się pozbierać,Wasza racja,że to wąski tor to nie mam wątpliwości.A czy wiadomo jakie było przeznaczenie tej linij i w jakich latach istniała.Co do szerokiego toru to w terenie można natrafić na starotoże którym pociągi wieżdżały na poligon.Pozdrawiam.
Moderator
chrisfox napisał:
A przy okazji: wiesz może, jaki tam był tor?
Ja musiałem poszukać, Nasz Drogi Gość ..... musiał się pozbierać. Gdyby tak jeszcze pozbierał ..... rozrzucone kartki ..... ze słownika
Znalazłem i teraz już wiem - 750 mm. A On?
Moderator
chrisfox napisał:
jakieś cztery i pół wiadra
Na ilu?