Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#21 22.10.2009 09:25:54

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Re: Tramwaj...

Fajny pomys³, ale masz racjê. Nie pasuje. Tramwaj z boku a po lewej szeroka jezdnia i jeszcze tor kolejki. Popatrzy³em chwilê (z ¿alem) - jak dla mnie, nie tam.

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#22 22.10.2009 18:26:05

Daros

Moderator

Grochowska
http://images39.fotosik.pl/214/fc468df21ecdb5ea.jpg
i Wolska
http://images43.fotosik.pl/217/e6ef13d4d73f1ec4.jpg

#23 23.10.2009 06:03:02

Wierzbowa

Moderator

Wolska nawet pasuje.Torowisko tramwajowe by³o (i jest dzisiaj) po lewej stronie ulicy
(patrz±c na wschód).

PS.Oczywi¶cie mia³em na my¶li odcinek do Elekcyjnej.

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (23.10.2009 06:12:54)

#24 23.10.2009 06:32:55

chrisfox

administrator

status 1

Owszem, ulica pasuje. Tfu, nie ulica, tylko jezdnia. Ulica siê nie nadaje, bo kto¶ tam nastawia³ budynków. Nie spojrza³ na nasz± fotkê i nabudowa³ ich tam, gdzie byæ nie powinny. Zgroza. To jest w³a¶nie ta kapitalistyczna bezplanowa gospodarka.

#25 23.10.2009 06:47:42

Wierzbowa

Moderator

Niby prawda...ale.Ja widzê po prawej na zdjêciu jakie¶ drzewko ale w dalszej perspektywie
hmm.. ni to zaro¶la ni to jakie¶ niskie budynki trochê zamazane. No z lup± tego nie sprawdza³em.

#26 23.10.2009 07:44:59

chrisfox

administrator

status 1

Tyle, ¿e te budynki widoczne na zdjêciu lotniczym, s± ca³kiem wysokie - to widaæ bez lupy, nawet na forum.

#27 23.10.2009 08:23:29

Wierzbowa

Moderator

Mo¿e opiszê co widzê pomiêdzy s³upkiem tramwajowym a krawêdzi± 1 wagonu.Najpierw kawa³ek toru, potem jezdnia potem, widaæ ja¶niejszy pas a na nim jakie¶ kropki oczywi¶cie to chodnik i przechodnie. Potem jaki¶ ciemniejszy pas - my¶lê,¿e to drzewa, a potem widaæ
nad drzewami krawêd¼, ja¶niejsz± ni¿ te drzewa, ale ciemniejsz± ni¿ niebo.Bior±c pod uwagê odleg³o¶æ od fotografuj±cego nie mo¿na wykluczyæ, ¿e mo¿e to byæ budynek, nawet 3-4 piêtrowy.

Spójrzcie jeszcze na fragment zdjêcia pomiêdzy s³upem trakcyjnym a praw± krawêdzi± zdjêcia.Za tym drzewkiem jest co¶ co te¿ mo¿e byæ budynkiem.

Wiem, mo¿e to s³aba argumentacja, wnioskowaæ na podstawie jaki¶ plam, ale.... mo¿e jednak to Wolska?

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (23.10.2009 10:24:05)

#28 25.10.2009 21:39:11

lipton

Użytkownik

Parê dni mnie nie by³o, ale widzê ¿e dyskusja siê rozwija - bardzo dobrze! ;-)

To teraz 0,03 PLN ode mnie:

- wjazd na Most Poniatowskiego to nie jest, to jasne jak s³oñce,

- podlinkowane przez Wierzbow± zdjêcie ju¿ kiedy¶ "w gronie tramwajarzy" analizowali¶my - na 99% wychodzi, ¿e musz± to byæ okolice w³a¶nie pêtli Fort Wola. Linia 8 krañcowa³a tam do¶æ krótko, a poza tym zdjêcie to nie wygl±da na trasê 8 w innym miejscu. Zdementowaæ jednak muszê informacjê, ¿e torowisko na Pow±zkowskiej zlokalizowane by³o po obu stronach jezdni - zasadniczo sz³o ono w osi. Jednak moim zdaniem to nie jest Pow±zkowska,

- zgadzam siê, ¿e to mo¿e byæ pêtla (a raczej jej okolice) - argumenty Chrisfoxa s± do¶æ przekonuj±ce ,

- drugi tor oczywi¶cie obok widaæ,

- co do lokalizacji na Grochowskiej, to raczej j± tak¿e bym wykluczy³. A Wolska, to ju¿ szybciej...,

- i co powiecie na Czerniakowsk± na przyk³ad?

PS. Jak bêdê mia³ orygina³ fotki w ³apie, to mo¿e zidentyfikujemy te budynki w tle

Ostatnio edytowany przez lipton (25.10.2009 21:48:57)

#29 25.10.2009 22:11:27

chrisfox

administrator

status 1

Nie chce mi siê ju¿ dzi¶ rysowaæ, ale napiszê (o Wolskiej). Oczywi¶cie (a¿ tak niewidomy nie jestem), pomiêdzy tramwajem a s³upem widaæ w oddali ca³kiem poka¼ny budynek. W oddali. Popatrzcie, gdzie biegn± szyny (chodzi mi o miejsce, gdzie ulica siê za³amuje w lewo) a gdzie widaæ ów budynek - on jest wyra¼nie dalej. A na lotniczym zdjêciu Wolskiej, widaæ spore budynki tu¿ przy owym zagiêciu. To nie jest - w takim stanie, w jakim ów obrazek mamy - stuprocentowy dowód, ale mnie to ka¿e na Wolsk± patrzeæ z bardzo du¿ym niedowierzaniem.

#30 9.11.2009 22:53:53

lipton

Użytkownik

chrisfox napisał:

Nie chce mi siê ju¿ dzi¶ rysowaæ, ale napiszê (o Wolskiej). Oczywi¶cie (a¿ tak niewidomy nie jestem), pomiêdzy tramwajem a s³upem widaæ w oddali ca³kiem poka¼ny budynek. W oddali. Popatrzcie, gdzie biegn± szyny (chodzi mi o miejsce, gdzie ulica siê za³amuje w lewo) a gdzie widaæ ów budynek - on jest wyra¼nie dalej. A na lotniczym zdjêciu Wolskiej, widaæ spore budynki tu¿ przy owym zagiêciu. To nie jest - w takim stanie, w jakim ów obrazek mamy - stuprocentowy dowód, ale mnie to ka¿e na Wolsk± patrzeæ z bardzo du¿ym niedowierzaniem.

Jako, ze sprawa trochê przycich³a, to pozwalam sobie do niej powróciæ   Do pomocy takie oto powiêkszenie:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/145_1257807054.jpg

Zatem jakie¶ nowe pomys³y?
Jakby co, to mogê wrzuciæ inne powiêkszone czê¶ci zdjêcia.

#31 15.04.2012 17:48:34

lipton

Użytkownik

No to odgrzewam kolejnego kotleta ;-) 
Co¶ siê komu¶ "wymy¶li³o" w sprawie lokalizacji tej fotki przez ten czas?

Ostatnio edytowany przez lipton (15.04.2012 17:51:01)

#32 21.04.2012 22:27:19

lipton

Użytkownik

Dobrze, widzê ¿e starych kotlecików jednak nie jadacie, wiêc... do sto³u siad³em sam  
No, mo¿e nie ca³kiem sam, ale po kolei: w tzw. miêdzyczasie pad³a propozycja ul. Pu³awskiej przy Dw. Po³udniowym. Moim i nie tylko moim zdaniem nie jest to to miejsce.

Pad³a wiêc kolejna propozycja, tym razem ul. Obozowej. I tu pojawi³o siê ¶wiate³ko w tunelu, poniewa¿:

- ul. Obozowa posiada lekki ³uk w "prawid³ow±" stronê:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/145_1335046218.jpg

Poza tym je¶li powiêkszymy miejsce zaznaczone czerwonym iksem to zobaczymy co¶ takiego:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/145_1335046257.jpg

I teraz po kolei opiszmy strza³ki:

- w±ski peron,
- cieñ mog±cy byæ cieniem s³upka przystankowego,
- s³up w naro¿niku w±skiej i szerokiej czê¶ci przystanku,
- szersza czê¶æ przystanku,
- prawdopodobnie fragment budynku (ekspedycji?) stoj±cego przy wje¼dzie na pêtlê (na lewo od tramwaju na zdjêciu).
W dodatku widoczna budowla stoi - na ile mo¿na to oceniæ z tej fotki - chyba w³a¶nie pod lekkim k±tem...

Wychodzi wiêc, ¿e;

- jakby nie patrzeæ tramwaj stoi/jedzie w stronê Wis³y ;-) ,
- tramwaj znajduje siê przy pêtli jak s³usznie kto¶ zauwa¿y³,
- od razu za tramwajem jest przejazd co dobrze widaæ na zdjêciu satelitarnym,
- po prawej stronie widaæ, ¿e trawnik siê koñczy tak jakby by³ tu ju¿ wylot ulicy (czytaj: skrzy¿owanie).

No i co Szanowne Kole¿eñstwo na to?  Bo w koñcu przecie¿ to nie ja znam siê tutaj na identyfikowaniu fotek ;-)

PS. Dla u³atwienia wklejam raz jeszcze omawiane foto:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/145_1256068470.jpg

#33 22.04.2012 01:08:48

rzepola

Użytkownik

SkÄ…d: Warszawa

Witam.
Je¶li to rzeczywi¶cie jest w tym miejscu...
Ten "budynek ekspozytury" przy pêtli Ko³o stoi do dzi¶. Widok daje siê obejrzeæ zarówno w NORCu, jak i Google Street View. Niepokoi mnie trochê, ¿e powiêkszaj±c kontrast w rejonie najja¶niejszych odcieni (kosztem skrajnego przyciemnienia obrazu) nie udaje siê dostrzec choæby konturów pierwszego z domków osiedla zwanego "drewnianym Ko³em" (na za³±czonym przez liptona fotoplanie z 1945 roku widaæ tylko trzony kominowe po spaleniu osiedla w czasie Powstania Warszawskiego), a powinien byæ widoczny w obszarze miêdzy t± ekspozytur±, a sylwetk± Niemca stoj±cego na pomo¶cie tramwaju (byæ mo¿e przys³oniêty czê¶ciowo krzewami czy te¿ drzewami, jakie widaæ na fotoblanie). Ale mo¿e to jest kwestia utraty ewentualnych szczegó³ów w obszarach silnie na¶wietlonych lub wrêcz nawet prze¶wietlonych, co dobija tylko 8-bitowa digitalizacja (daj±c± 256 odcieni od czarnego przez szaro¶æ do bieli). W dodatku dok³adaj± siê jeszcze b³êdy stratnego z natury formatu jpg. Tak wiêc ogólnie jestem mimo wszystko za. Wygl±da na to, ¿e ekspozytura zyska³a okno od strony po³udniowej, albo kiedy¶ by³o ono mniejsze, i nie za³apa³o siê w kadrze na tym niemieckim zdjêciu.
A zreszt±, mo¿e siê mylê co do wzajemnych kierunków, i to ten Niemiec zas³ania sob± budynek "drewnianego Ko³a"?

Ostatnio edytowany przez rzepola (22.04.2012 01:12:09)

Pozdrawiam - Tadeusz

#34 22.04.2012 10:24:10

lipton

Użytkownik

rzepola napisał:

Je¶li to rzeczywi¶cie jest w tym miejscu...Ten "budynek ekspozytury" przy pêtli Ko³o stoi do dzi¶. Widok daje siê obejrzeæ zarówno w NORCu, jak i Google Street View.

Zgadza siê. Choæ ja wcale nie mówiê, ¿e to by³a w czasie wojny ekspedycja - dajê tylko takie przypuszczenie   Dzi¶ oczywi¶cie budynek ekspedycji jest bli¿ej torów postojowych.

rzepola napisał:

Niepokoi mnie trochê, ¿e powiêkszaj±c kontrast w rejonie najja¶niejszych odcieni (kosztem skrajnego przyciemnienia obrazu) nie udaje siê dostrzec choæby konturów pierwszego z domków osiedla zwanego "drewnianym Ko³em" (na za³±czonym przez liptona fotoplanie z 1945 roku widaæ tylko trzony kominowe po spaleniu osiedla w czasie Powstania Warszawskiego), a powinien byæ widoczny w obszarze miêdzy t± ekspozytur±, a sylwetk± Niemca stoj±cego na pomo¶cie tramwaju (byæ mo¿e przys³oniêty czê¶ciowo krzewami czy te¿ drzewami, jakie widaæ na fotoblanie). Ale mo¿e to jest kwestia utraty ewentualnych szczegó³ów w obszarach silnie na¶wietlonych lub wrêcz nawet prze¶wietlonych, co dobija tylko 8-bitowa digitalizacja (daj±c± 256 odcieni od czarnego przez szaro¶æ do bieli). W dodatku dok³adaj± siê jeszcze b³êdy stratnego z natury formatu jpg.

Cieszê siê, ¿e sam to napisa³e¶ - zdjêcie jest ewidentnie prze¶wietlone w tym miejscu, wiêc si³± rzeczy na drugim planie mo¿na zobaczyæ tylko bia³± plamê.

rzepola napisał:

Tak wiêc ogólnie jestem mimo wszystko za.

Mam nadziejê, ¿e inni te¿ s± za!

rzepola napisał:

Wygl±da na to, ¿e ekspozytura zyska³a okno od strony po³udniowej, albo kiedy¶ by³o ono mniejsze, i nie za³apa³o siê w kadrze na tym niemieckim zdjêciu. A zreszt±, mo¿e siê mylê co do wzajemnych kierunków, i to ten Niemiec zas³ania sob± budynek "drewnianego Ko³a"?

Budynki raczej powinny byæ widoczne na tym zdjêciu. Je¶li nie by³oby ono prze¶wietlone...

Swoj± drog±: sk±d nazwa "ekspozytura"?  Od zawsze by³y to "ekspedycje", tudzie¿ "ekspedytury"...

#35 22.04.2012 20:42:18

rzepola

Użytkownik

SkÄ…d: Warszawa

To z jednej strony skutek mojej nieuwagi - je¶li u¿y³em cudzys³owu, powinienem by³ sprawdziæ, jak dok³adnie jest w Twojej wypowiedzi. A z drugiej strony, najwyra¼niej na tyle rzadko mia³em do czynienia z transportem, taborem i tego typu sprawami w stosunku do kontaktów z bankami, ¿e mog³o to sprzyjaæ mojemu przejêzyczeniu.
A swoj± drog±, ten s³up kratownicowy to tam chyba jeszcze co najmniej do lat 60-tych sta³ - takie mam wra¿enie. Ale jednak bywa³em tam zbyt rzadko, by mieæ pewno¶c.

Pozdrawiam - Tadeusz

#36 22.04.2012 20:48:01

lipton

Użytkownik

Spoko, przejêzyczenia siê zdarzaj±   Mnie i tak najbardziej razi jak kto¶ myli 'pêtlê' z 'zajezdni±' oraz 'trakcjê' z 'sieci± trakcyjn±'...

A co do s³upa kratownicowego, to do dzi¶ jeszcze sporo ich istnieje. Wiêc w latach 60. móg³ i tam spokojnie staæ. Ja niestety nie mog³em tego wtedy zweryfikowaæ ;-)

#37 19.11.2016 20:30:54

Wierzbowa

Moderator

Aby ju¿ zamkn±æ po latach ten w±tek, wklejam fotkê, któr± po¿yczy³em sobie od kolegi rooxa z w±tku o transformatorach ulicznych:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/103_1479587012.jpg
Wed³ug opisu przedstawia pêtlê tramwajow± Obozowa/ks. Janusza
Nad g³ow± stoj±cego od lewej Niemca widaæ jak±¶, nieznanego mi przeznaczenia konstrukcjê.
Fragment tej samej konstrukcji widaæ na badanym zdjêciu po lewej stronie wagonu tramwajowego:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/145_1256068470.jpg
No wiêc, drogi Liptonie twoje sugestie, co do lokalizacji obrazka, potwierdzaj± siê teraz po latach w 100%
Ps. Nadal nie wiem co to jest ta konstrukcja? Mo¿e to jaki¶ element sieci tramwajowej?

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (19.11.2016 20:34:50)

#38 19.11.2016 23:12:30

lipton

Użytkownik

Lokalizacja fotki zosta³a ju¿ dawno potwierdzona   "Nowe" zdjêcie znam. Nawet próbowa³em je kiedy¶ kupiæ, ale zdaje siê, ¿e by³o w jakiej¶ serii, wiêc cena by³o ¶rednio korzystna... A co do tajemniczej konstrukcji, to równie¿ nie wiem co to by³o. Na pewno nie jest to jednak element sieci trakcyjnej.

#39 20.11.2016 06:37:56

Wierzbowa

Moderator

No, tak, zosta³a potwierdzona ale, zawsze dobrze co¶ domkn±æ do koñca tak na 100% a nie na 99,9 😊

#40 20.11.2016 18:38:01

lipton

Użytkownik

Pewnie, ¿e dobrze. I wcze¶niej mo¿e nie do koñca dobrze siê wyrazi³em: miejscówka zosta³a potwierdzona w nieco innym gronie ni¿ tutejsze

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS