Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Wprawdzie ju¿ siê dogadali¶cie, ale ja, tytu³em uzupe³nienia, do³o¿ê fotkê z Obozowej (chyba wystarczy, ¿e poprzestanê na linku?)
http://static.panoramio.com/photos/orig … 865623.jpg
Użytkownik
chrisfox napisał:
Oczywi¶cie, je¶li kto¶ udowodni, ¿e to nie tam, nie bêdê siê obra¿aæ.
Kolega przyzna³ siê do b³êdu. I nawet te barykady zaczê³y mu siê równie¿ zgadzaæ
Zreszt± nawet dzi¶ zlustrowali¶my to naocznie z kabiny tramwaju linii 23 Zatem jeszcze raz dziêkuje(my) za pomoc z t± fotk±!
administrator
lipton napisał:
Kolega przyzna³ siê do b³êdu.
Doceniam, naprawdê. Chocia¿ ja bym chyba analiz ¿adnych u niego nie zamawia³. W³a¶nie sprawdzi³em, rozmawiali¶my o tym obrazku nieco ponad cztery lata temu. Ponoæ wtedy te¿ siê upiera³ przy Szymanowskiej...
Użytkownik
chrisfox napisał:
lipton napisał:
Kolega przyzna³ siê do b³êdu.
Doceniam, naprawdê. Chocia¿ ja bym chyba analiz ¿adnych u niego nie zamawia³.
Oj, nawet nie wiesz jaki b³±d by¶ pope³ni³... Bo to chyba najwiêkszy "mózg" tramwajowy w tym kraju. Moja wiedza jest przy jego naprawdê ¿adna. I gdyby nie on, to by¶my naprawdê ma³o wiedzieli o naszych warszawskich tramwajach... Zreszt± nie tylko o warszawskich. Tylko czasami trochê uparty jest Niewa¿ne. Sprawa wyja¶niona
chrisfox napisał:
W³a¶nie sprawdzi³em, rozmawiali¶my o tym obrazku nieco ponad cztery lata temu. Ponoæ wtedy te¿ siê upiera³ przy Szymanowskiej...
No mówiê, ¿e do¶æ uparty
Moderator
Parê zdjêæ z filmów:
1.Zdjêcie z filmu Juliana Bryana z Dzielnicy Pó³nocnej wykonane po nocnym nalocie.
2.Te¿ z filmu Julian Bryana(gdzie¶ na Pradze)
Trzy klatki z filmu z Youtuba:
3 i 4
5.
Mo¿e co¶ wiecie na temat miejsc przedstawionych na tych zdjêciach?
miglanc
nr 2 to zapewne Szmulki (pewnie Daros wie gdzie )
nr 3 i 4 to Bonifraterska przy ko¶ciele Jana Bo¿ego
nr 5 to Sierakowska http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=892
Moderator
No wielkie dziêki. Zdjêcia 3 i 4 -tak w³a¶nie my¶la³em, ze Bonifraterska ale chcia³em siê upewniæ. Zdjêcie 5 jest kawa³kiem ca³ej sekwencji filmowej, kamerzysta filmuje matkê z dzieckiem przechodz±c± z jednej strony ulicy na drug±, ale niestety tylko ta klatka nadawa³a siê do skopiowania.Pozostala czê¶c zamazuje siê kiedy siê robi stop-klatkê.Zdjêcie 1 jest ogromn± dla mnie ciekawostk±.Nie wiedzia³em wcze¶niej, ¿e Bryan zawêdrowa³ równie¿ na Muranów.Szkoda ,¿e tak ma³o sfilmowa³.
Moderator
2. Wo³omiñska (L) róg Siedleckiej (P)
kamera przesuniêta nieco na prawo
miglanc
lipton napisał:
Daros napisał:
Oczywi¶cie oba wiadukty s± podobne:
http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-G-7386.jpg
http://images35.fotosik.pl/78/d6ebda319714278b.jpg
W obu przypadkach droga/tory skrêcaj± ³ukiem w lewo, jednak w przypadku praskiego wiaduktu na ³ukiem widaæ drewnian± zabudowê Targówka,No w³a¶nie te¿ mam podobne skojarzenia.
Daros napisał:
takiej zabudowy nie by³o (i nie mog³o byæ) za wiaduktem ¿oliborskim ( tam tory, jak widaæ, bieg³y w wykopie). Ponadto blokowanie przejazdu pod wiaduktem na 11-go Listopada mia³a sens militarny, bliski front, okopy i barykady na Wileñskiej, Ratuszowej i Zygmuntowskiej. Po drugiej stronie Wis³y front by³ daleko.
Niby tak. Niemniej dysponujê takim oto zdjêciem, które rzekomo zosta³o wykonane na Szymanowskiej w³a¶nie ;]
Niemniej po przeanalizowaniu obydwu powy¿szych fotografii zaczynam mieæ w±tpliwo¶ci... Barierki inne, ró¿na ilo¶æ "warstw" kamieni, brak w ogóle 4 ostatnich warstw nad tym "zgrubieniem", brak wykopu, no i widoczna latarnia, któr± widaæ tak¿e na screenie z 11 Listopada.Daros napisał:
Wolskie wiadukty (jak wiemy) bieg³y na prost w wykopie.
Zgadza siê.
Pouprawiam odrobinê necropostingu bo pojawila siê druga strona medalu
IMHO to nadal Obozowa a nie Szymanowska
administrator
Je¶li kto¶ mia³ jeszcze w±tpliwo¶ci, teraz mo¿e powiedzieæ: to zdjêcie w sposób zaskakuj±cy sugeruje, ¿e to chyba jednak mo¿e nie byæ Szymanowska
Użytkownik
Tak, ju¿ fotkê widzia³em - ³adniutka
A co do Szymanowskiej, có¿ - wtedy by³em m³ody i g³upi ;]