Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Wprawdzie już się dogadaliście, ale ja, tytułem uzupełnienia, dołożę fotkę z Obozowej (chyba wystarczy, że poprzestanę na linku?)
http://static.panoramio.com/photos/orig … 865623.jpg
Użytkownik
chrisfox napisał:
Oczywiście, jeśli ktoś udowodni, że to nie tam, nie będę się obrażać.
Kolega przyznał się do błędu. I nawet te barykady zaczęły mu się również zgadzać
Zresztą nawet dziś zlustrowaliśmy to naocznie z kabiny tramwaju linii 23 Zatem jeszcze raz dziękuje(my) za pomoc z tą fotką!
administrator
lipton napisał:
Kolega przyznał się do błędu.
Doceniam, naprawdę. Chociaż ja bym chyba analiz żadnych u niego nie zamawiał. Właśnie sprawdziłem, rozmawialiśmy o tym obrazku nieco ponad cztery lata temu. Ponoć wtedy też się upierał przy Szymanowskiej...
Użytkownik
chrisfox napisał:
lipton napisał:
Kolega przyznał się do błędu.
Doceniam, naprawdę. Chociaż ja bym chyba analiz żadnych u niego nie zamawiał.
Oj, nawet nie wiesz jaki błąd byś popełnił... Bo to chyba największy "mózg" tramwajowy w tym kraju. Moja wiedza jest przy jego naprawdę żadna. I gdyby nie on, to byśmy naprawdę mało wiedzieli o naszych warszawskich tramwajach... Zresztą nie tylko o warszawskich. Tylko czasami trochę uparty jest Nieważne. Sprawa wyjaśniona
chrisfox napisał:
Właśnie sprawdziłem, rozmawialiśmy o tym obrazku nieco ponad cztery lata temu. Ponoć wtedy też się upierał przy Szymanowskiej...
No mówię, że dość uparty
Moderator
Parę zdjęć z filmów:
1.Zdjęcie z filmu Juliana Bryana z Dzielnicy Północnej wykonane po nocnym nalocie.
2.Też z filmu Julian Bryana(gdzieś na Pradze)
Trzy klatki z filmu z Youtuba:
3 i 4
5.
Może coś wiecie na temat miejsc przedstawionych na tych zdjęciach?
miglanc
nr 2 to zapewne Szmulki (pewnie Daros wie gdzie )
nr 3 i 4 to Bonifraterska przy kościele Jana Bożego
nr 5 to Sierakowska http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=892
Moderator
No wielkie dzięki. Zdjęcia 3 i 4 -tak właśnie myślałem, ze Bonifraterska ale chciałem się upewnić. Zdjęcie 5 jest kawałkiem całej sekwencji filmowej, kamerzysta filmuje matkę z dzieckiem przechodzącą z jednej strony ulicy na drugą, ale niestety tylko ta klatka nadawała się do skopiowania.Pozostala częśc zamazuje się kiedy się robi stop-klatkę.Zdjęcie 1 jest ogromną dla mnie ciekawostką.Nie wiedziałem wcześniej, że Bryan zawędrował również na Muranów.Szkoda ,że tak mało sfilmował.
Moderator
2. Wołomińska (L) róg Siedleckiej (P)
kamera przesunięta nieco na prawo
miglanc
lipton napisał:
Daros napisał:
Oczywiście oba wiadukty są podobne:
http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-G-7386.jpg
http://images35.fotosik.pl/78/d6ebda319714278b.jpg
W obu przypadkach droga/tory skręcają łukiem w lewo, jednak w przypadku praskiego wiaduktu na łukiem widać drewnianą zabudowę Targówka,No właśnie też mam podobne skojarzenia.
Daros napisał:
takiej zabudowy nie było (i nie mogło być) za wiaduktem żoliborskim ( tam tory, jak widać, biegły w wykopie). Ponadto blokowanie przejazdu pod wiaduktem na 11-go Listopada miała sens militarny, bliski front, okopy i barykady na Wileńskiej, Ratuszowej i Zygmuntowskiej. Po drugiej stronie Wisły front był daleko.
Niby tak. Niemniej dysponuję takim oto zdjęciem, które rzekomo zostało wykonane na Szymanowskiej właśnie ;]
Niemniej po przeanalizowaniu obydwu powyższych fotografii zaczynam mieć wątpliwości... Barierki inne, różna ilość "warstw" kamieni, brak w ogóle 4 ostatnich warstw nad tym "zgrubieniem", brak wykopu, no i widoczna latarnia, którą widać także na screenie z 11 Listopada.Daros napisał:
Wolskie wiadukty (jak wiemy) biegły na prost w wykopie.
Zgadza się.
Pouprawiam odrobinę necropostingu bo pojawila się druga strona medalu
IMHO to nadal Obozowa a nie Szymanowska
administrator
Jeśli ktoś miał jeszcze wątpliwości, teraz może powiedzieć: to zdjęcie w sposób zaskakujący sugeruje, że to chyba jednak może nie być Szymanowska
Użytkownik
Tak, już fotkę widziałem - ładniutka
A co do Szymanowskiej, cóż - wtedy byłem młody i głupi ;]