Forum Stowarzyszenia
Moderator
Widzê, ¿e jest zapotrzebowanie spo³eczne na kolejn± "inwentaryzacjê".
T³omackie w XVIIIw
1. T³omackie od strony Bielañskiej w stronê Leszna 1790r, po lewo oficyna ober¿y "Pod Or³em Bia³ym" (nr 9/11/13)
2. oraz widok w przeciwnym kierunku (widaæ bramê do pa³acu Radziwi³³ów )
jak widaæ jedynym punktem odniesienia jest Gruba Ka¶ka
Moderator
okres przed wojn±
3. T³omackie 15 róg Rymarska 20
4. nieco dalej
5. Synagoga
6. Centrala telefoniczna "PAST" i wylot Przejazd
7. ZIH
8. w kierunku Bielañskiej
Moderator Kombinator
Dla mnie bardzo skomplikowany obszar (miêdzy Bielañsk± a Rymarsk±, okolice T³omackiego, Przejazd i D³ugiej), szczególnie, ¿e niewiele dzi¶ mo¿na dostrzec z dawnych czasów. Fajne.
Użytkownik
SUUUUUPER!!
Natychmiast wzi±³em siê za "t³umaczenie" planu na widok wspó³czesny. Uprzedzam - krawêdzie kadru nie ograniczaj± siê do ówczesnej zabudowy - to chyba oczywiste?
Wysz³o mi tak:
i tak
I co? Mo¿na przyj±æ takie "t³umaczenie"?
Wiem, ¿e takie nanoszenie ujêæ foto na ortofotomapê nie jest zbyt atrakcyjnym zadaniem ("t³umaczenie" te¿), ale... je¶li (tu pro¶ba do Darosa, a mo¿e i inni siê do³o¿±....) znajdziesz trochê czasu i wystarczy Ci wytrwa³o¶ci to... w napiêciu bêdê oczekiwa³ na zaznaczenie pozosta³ych fotek z T³omackiego. Nie obiecujê z³otych gór, ale mo¿e jaki¶ browarek? Ywyntualnie dwa?
Moderator Kombinator
polex napisał:
Nie obiecujê z³otych gór, ale mo¿e jaki¶ browarek? Ywyntualnie dwa?
Oho, chyba siê zabiorê
administrator
Daros napisał:
jedynym punktem odniesienia jest Gruba Ka¶ka
Oj...
(czy aby na pewno? - to tak tylko gwoli ¶cis³o¶ci )
Użytkownik
Chyba dostrzeg³em malutk± nie¶cis³o¶æ z foto nr 5 - po poprawce wygl±da tak
Moderator
mowilem o 2 zdjeciach z xviiw.
aktualnie mam przerwe techniczna wieczorkiem bedzie reszta
administrator
Daros napisał:
mowilem o 2 zdjeciach z xviiw
(tu mia³o byæ o siedemnastowiecznych zdjêciach, ale nie bêdê przez co¶ takiego wszczyna³ wojny domowej na Targówku )
Mia³em na my¶li dolny obrazek, który - po mojemu - nie zosta³ wykonany wcze¶niej, ni¿ w latach osiemdziesi±tych wieku XIX (tramwaj towarzystwa belgijskiego). Wówczas od do¶æ dawna sta³a ju¿ kamienica T³omackie 1.
Moderator
chrisfox napisał:
Daros napisał:
mowilem o 2 zdjeciach z xviiw
(tu mia³o byæ o siedemnastowiecznych zdjêciach, ale nie bêdê przez co¶ takiego wszczyna³ wojny domowej na Targówku )
Mia³em na my¶li dolny obrazek, który - po mojemu - nie zosta³ wykonany wcze¶niej, ni¿ w latach osiemdziesi±tych wieku XIX (tramwaj towarzystwa belgijskiego). Wówczas od do¶æ dawna sta³a ju¿ kamienica T³omackie 1.
poddajê siê , masz racjê, ten tramwaj mnie dobi³ (rozjecha³ ko³ami, lub rozdepta³ kopytami) Poprzedni post pisa³em z komórki a tam ma³o widaæ
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 15:06:09)
Moderator
dalej...
8. mur oddzielaj±cy T³omackie od Bielañskiej
9.w tle T³omackie 4
10.T³omackie od strony Leszna
i trochê inne ujêcie
11.T³omackie 6 i 8
12. ruiny Synagogi
i inne ujecie
13.
14.
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 15:34:20)
Moderator
dalej..
15. T³omackie 4
16. T³omackie 4 i 6
17. T³omackie 4
18. T³omackie 5
19. ¯ydowska Samopomoc Spo³eczna 1942 w tle T³omackie 6 i ruiny 8
20. tej lokalizacji nie jestem pewien ale wydaje mi siê, ¿e przedstawia T³omackie 5 i 3
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 15:54:51)
Moderator
ruiny..
21.widok od Placu Bankowego
22. ciê¿ko sprecyzowaæ dok³adne ustawienie robi±cego zdjêcie ( w tle prawdopodobnie kamienica Bielañska 16 lub 18)
23.
24. T³omackie 8
25. T³omackie 9/11/13
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 16:25:14)
administrator
Zdjêcie nr 19 ukazuje transport oko³o tysi±ca przesiedleñców z Hannoweru, przyby³y do Warszawy 16 kwietnia 1942. Prawdopodobnie z powodu braku miejsc w budynku kwarantanny na Lesznie 109, zakwaterowano ich na T³omackiem 5, gdzie wkrótce uruchomiono nawet szko³ê dla dzieci z Niemiec. Zdjêcie prawdopodobnie wykonano 2 maja, kiedy to ekipa propagandowa nakrêci³a tam film ukazuj±cy m. in. uchod¼ców wchodz±cych do budynku Biblioteki. W lipcu wyjechali do Treblinki jako jedni z pierwszych.
Użytkownik
Daros - jestem Ci niezmiernie wdziêczny Wypada mi tylko liczyæ, i¿ uda mi siê u¶cisn±æ Twoj± prawicê przy browarku.
Pozwolê sobie zrobiæ malutkie uzupe³nienie i zapytaæ: czy dobrze?
Zdjêæ nie opisujê - nie bêdê udawa³, ¿e umiem , a tak¿e nie nanoszê fotek synagogi wykonanych niemal na wprost - by³oby to zbyt trywialne.
26.
27.
28.
edit
Czekam teraz na jak±¶ zno¶n± pogodê (bêdzie w tym roku?) i jadê zrobiæ "reprinty"
Ostatnio edytowany przez polex (15.11.2009 20:28:21)
Moderator
polex napisał:
Daros - jestem Ci niezmiernie wdziêczny Wypada mi tylko liczyæ, i¿ uda mi siê u¶cisn±æ Twoj± prawicê przy browarku.
Pozwolê sobie zrobiæ malutkie uzupe³nienie i zapytaæ: czy dobrze?
dok³adnie tak.
sklei³em 2 zdjêcia z NAC , wysz³o co¶ takiego
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 21:16:38)
Moderator
chrisfox napisał:
Zdjêcie nr 19 ukazuje transport oko³o tysi±ca przesiedleñców z Hannoweru, przyby³y do Warszawy 16 kwietnia 1942. Prawdopodobnie z powodu braku miejsc w budynku kwarantanny na Lesznie 109, zakwaterowano ich na T³omackiem 5, gdzie wkrótce uruchomiono nawet szko³ê dla dzieci z Niemiec. Zdjêcie prawdopodobnie wykonano 2 maja, kiedy to ekipa propagandowa nakrêci³a tam film ukazuj±cy m. in. uchod¼ców wchodz±cych do budynku Biblioteki. W lipcu wyjechali do Treblinki jako jedni z pierwszych.
i wygl±da na zdjêcie filmowe.
Użytkownik
Daros napisał:
sklei³em 2 zdjêcia z NAC , wysz³o co¶ takiego
Bawili¶my siê podobnie
administrator
Daros napisał:
wygl±da na zdjêcie filmowe
Film z tymi ujêciami - oczywi¶cie w strasznych fragmentach - by³ kiedy¶ dostêpny na youtube. Poszukam, mo¿e znajdê.
Moderator
Na koniec zdjêcia z PRL-u, (to ju¿ w³a¶ciwie nie jest T³omackie)
29.
30.
31.Spo³eczne prace porz±dkowe na pl. Dzier¿yñskiego w Warszawie 1963r
32.
33. Corazziego
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 21:46:53)