Forum Stowarzyszenia
Moderator
Widzę, że jest zapotrzebowanie społeczne na kolejną "inwentaryzację".
Tłomackie w XVIIIw
1. Tłomackie od strony Bielańskiej w stronę Leszna 1790r, po lewo oficyna oberży "Pod Orłem Białym" (nr 9/11/13)
2. oraz widok w przeciwnym kierunku (widać bramę do pałacu Radziwiłłów )
jak widać jedynym punktem odniesienia jest Gruba Kaśka
Moderator
okres przed wojną
3. Tłomackie 15 róg Rymarska 20
4. nieco dalej
5. Synagoga
6. Centrala telefoniczna "PAST" i wylot Przejazd
7. ZIH
8. w kierunku Bielańskiej
Moderator Kombinator
Dla mnie bardzo skomplikowany obszar (między Bielańską a Rymarską, okolice Tłomackiego, Przejazd i Długiej), szczególnie, że niewiele dziś można dostrzec z dawnych czasów. Fajne.
Użytkownik
SUUUUUPER!!
Natychmiast wziąłem się za "tłumaczenie" planu na widok współczesny. Uprzedzam - krawędzie kadru nie ograniczają się do ówczesnej zabudowy - to chyba oczywiste?
Wyszło mi tak:
i tak
I co? Można przyjąć takie "tłumaczenie"?
Wiem, że takie nanoszenie ujęć foto na ortofotomapę nie jest zbyt atrakcyjnym zadaniem ("tłumaczenie" też), ale... jeśli (tu prośba do Darosa, a może i inni się dołożą....) znajdziesz trochę czasu i wystarczy Ci wytrwałości to... w napięciu będę oczekiwał na zaznaczenie pozostałych fotek z Tłomackiego. Nie obiecuję złotych gór, ale może jakiś browarek? Ywyntualnie dwa?
Moderator Kombinator
polex napisał:
Nie obiecuję złotych gór, ale może jakiś browarek? Ywyntualnie dwa?
Oho, chyba się zabiorę
administrator
Daros napisał:
jedynym punktem odniesienia jest Gruba Kaśka
Oj...
(czy aby na pewno? - to tak tylko gwoli ścisłości )
Użytkownik
Chyba dostrzegłem malutką nieścisłość z foto nr 5 - po poprawce wygląda tak
Moderator
mowilem o 2 zdjeciach z xviiw.
aktualnie mam przerwe techniczna wieczorkiem bedzie reszta
administrator
Daros napisał:
mowilem o 2 zdjeciach z xviiw
(tu miało być o siedemnastowiecznych zdjęciach, ale nie będę przez coś takiego wszczynał wojny domowej na Targówku )
Miałem na myśli dolny obrazek, który - po mojemu - nie został wykonany wcześniej, niż w latach osiemdziesiątych wieku XIX (tramwaj towarzystwa belgijskiego). Wówczas od dość dawna stała już kamienica Tłomackie 1.
Moderator
chrisfox napisał:
Daros napisał:
mowilem o 2 zdjeciach z xviiw
(tu miało być o siedemnastowiecznych zdjęciach, ale nie będę przez coś takiego wszczynał wojny domowej na Targówku )
Miałem na myśli dolny obrazek, który - po mojemu - nie został wykonany wcześniej, niż w latach osiemdziesiątych wieku XIX (tramwaj towarzystwa belgijskiego). Wówczas od dość dawna stała już kamienica Tłomackie 1.
poddaję się , masz rację, ten tramwaj mnie dobił (rozjechał kołami, lub rozdeptał kopytami) Poprzedni post pisałem z komórki a tam mało widać
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 15:06:09)
Moderator
dalej...
8. mur oddzielający Tłomackie od Bielańskiej
9.w tle Tłomackie 4
10.Tłomackie od strony Leszna
i trochę inne ujęcie
11.Tłomackie 6 i 8
12. ruiny Synagogi
i inne ujecie
13.
14.
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 15:34:20)
Moderator
dalej..
15. Tłomackie 4
16. Tłomackie 4 i 6
17. Tłomackie 4
18. Tłomackie 5
19. Żydowska Samopomoc Społeczna 1942 w tle Tłomackie 6 i ruiny 8
20. tej lokalizacji nie jestem pewien ale wydaje mi się, że przedstawia Tłomackie 5 i 3
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 15:54:51)
Moderator
ruiny..
21.widok od Placu Bankowego
22. ciężko sprecyzować dokładne ustawienie robiącego zdjęcie ( w tle prawdopodobnie kamienica Bielańska 16 lub 18)
23.
24. Tłomackie 8
25. Tłomackie 9/11/13
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 16:25:14)
administrator
Zdjęcie nr 19 ukazuje transport około tysiąca przesiedleńców z Hannoweru, przybyły do Warszawy 16 kwietnia 1942. Prawdopodobnie z powodu braku miejsc w budynku kwarantanny na Lesznie 109, zakwaterowano ich na Tłomackiem 5, gdzie wkrótce uruchomiono nawet szkołę dla dzieci z Niemiec. Zdjęcie prawdopodobnie wykonano 2 maja, kiedy to ekipa propagandowa nakręciła tam film ukazujący m. in. uchodźców wchodzących do budynku Biblioteki. W lipcu wyjechali do Treblinki jako jedni z pierwszych.
Użytkownik
Daros - jestem Ci niezmiernie wdzięczny Wypada mi tylko liczyć, iż uda mi się uścisnąć Twoją prawicę przy browarku.
Pozwolę sobie zrobić malutkie uzupełnienie i zapytać: czy dobrze?
Zdjęć nie opisuję - nie będę udawał, że umiem , a także nie nanoszę fotek synagogi wykonanych niemal na wprost - byłoby to zbyt trywialne.
26.
27.
28.
edit
Czekam teraz na jakąś znośną pogodę (będzie w tym roku?) i jadę zrobić "reprinty"
Ostatnio edytowany przez polex (15.11.2009 20:28:21)
Moderator
polex napisał:
Daros - jestem Ci niezmiernie wdzięczny Wypada mi tylko liczyć, iż uda mi się uścisnąć Twoją prawicę przy browarku.
Pozwolę sobie zrobić malutkie uzupełnienie i zapytać: czy dobrze?
dokładnie tak.
skleiłem 2 zdjęcia z NAC , wyszło coś takiego
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 21:16:38)
Moderator
chrisfox napisał:
Zdjęcie nr 19 ukazuje transport około tysiąca przesiedleńców z Hannoweru, przybyły do Warszawy 16 kwietnia 1942. Prawdopodobnie z powodu braku miejsc w budynku kwarantanny na Lesznie 109, zakwaterowano ich na Tłomackiem 5, gdzie wkrótce uruchomiono nawet szkołę dla dzieci z Niemiec. Zdjęcie prawdopodobnie wykonano 2 maja, kiedy to ekipa propagandowa nakręciła tam film ukazujący m. in. uchodźców wchodzących do budynku Biblioteki. W lipcu wyjechali do Treblinki jako jedni z pierwszych.
i wygląda na zdjęcie filmowe.
Użytkownik
Daros napisał:
skleiłem 2 zdjęcia z NAC , wyszło coś takiego
Bawiliśmy się podobnie
administrator
Daros napisał:
wygląda na zdjęcie filmowe
Film z tymi ujęciami - oczywiście w strasznych fragmentach - był kiedyś dostępny na youtube. Poszukam, może znajdę.
Moderator
Na koniec zdjęcia z PRL-u, (to już właściwie nie jest Tłomackie)
29.
30.
31.Społeczne prace porządkowe na pl. Dzierżyńskiego w Warszawie 1963r
32.
33. Corazziego
Ostatnio edytowany przez Daros (15.11.2009 21:46:53)