Forum Stowarzyszenia
Przeniosłem cały wątek dotyczący Stacji Warszawa Most, prawidłowo rozpoznanej przez Kolegów do właściwego miejsca - czyli Kolej Jabłonna - Karczew.
M.J.
To całkiem znana pocztówka, często "wypływająca" na różnych aukcjach i obecna także w wydawnictwach. Niestety większość zadowala się istniejącym opisem - Nad Wisłą i już. Pytanie, gdzie nad Wisłą, w którym dokładnie miejscu? Już kilka razy próbowałem to rozwikłać, ale bez rezultatu. Wydaje mi się, że w tle widać przęsła mostu kolejowego przy Cytadeli, ale może to Kierbedź?
Zgodnie z życzenie, po rozwikłaniu "tajemnicy" edytuję pierwszy post:
Pocztówka przedstawia towarową część stacji Most kolei jabłonowskiej. Ujęcie zrobiono z mostu Kierbedzia w kierunku północnym (w oddali widać most przy Cytadeli, z odpowiednią liczbą filarów )
Ostatnio edytowany przez enejeio (9.12.2009 12:17:20)
miglanc
Po mojemu to linia kolejki jabłonowskiej przy stacji Most, tu akurat tory po północnej stronie mostu Kierbedzia. Ale może specjaliści powiedzą coś więcej.
Moderator Kombinator
Liczba filarów wskazuje na most przy Cytadeli.
administrator
Bez liczenia filarów: część towarowa stacji Most, na północ od Kierbedzia.
(może mnie Janek poprawi, że to się nie nazywało częścią towarową - przyjmę z pokorą - ale to tam)
Moderator Kombinator
chrisfox napisał:
Bez liczenia filarów
Bo już policzone...
Dzięki za pomoc!!! Teraz mogę spać spokojnie
Domek po lewej z tego ujęcia, z charakterystycznym mostkiem:
...widać także po prawej na tamtej pocztówce. Ciekawe swoją drogą, co tam się mieściło? Piaskarnia? Przystań? Hotel na wodzie?
Użytkownik
Mnie to wygląda na pływający basen kąpielowy
administrator
Puste w środku... Może chyba tak być. Przyznam, że zawsze mi się te baseny kojarzyły raczej bardziej płasko, ale teraz pomyślałem, że zapewne w okalających komórkach znajdowały się szatnie.
Przyznam się szczerze, że pomyślałem o tym pisząc poprzedniego posta, ale ta myśl wydała mi się na tyle niedorzeczna, że wpisałem Hotel na wodzie jako jeszcze bardziej niedorzeczny. Zdecydowało o tym przede wszystkim "przemysłowe" otoczenie. Stacja towarowa, wagony, jakieś konie i furmanki z piaskiem, łódki i baraki widoczne na pierwszej pocztówce, nie bardzo jakoś kojarzą się z wypoczynkiem i kąpielą. Ale to chyba myślenie człowieka dzisiejszego. Sto lat temu woda w Wiśle z pewnością była czystsza a i ludzie inaczej podchodzili do kwestii kąpieli w rzece (to było coś jak wizyta w łaźni). Na pocztówce drugiej widać coś jakby postać kobiety przy okienku kasowym (może to tylko moja wyobraźnia?) a na barierkach suszą się ręczniki kąpielowe! A zatem wygląda na to, że jest to rzeczywiście Domek Kąpielowy!!!
Na dachu widać szyld i on z pewnością rozwiałby wszelkie wątpliwości, no ale niestety jest całkowicie nieczytelny.
Użytkownik
enejeio napisał:
Zdecydowało o tym przede wszystkim "przemysłowe" otoczenie. Stacja towarowa, wagony, jakieś konie i furmanki z piaskiem, łódki i baraki widoczne na pierwszej pocztówce, nie bardzo jakoś kojarzą się z wypoczynkiem i kąpielą. Ale to chyba myślenie człowieka dzisiejszego.
Przemysłową okolicę nie za bardzo tu widzę. Zdjęcie zrobione z Parku Praskiego, być może z wieży spadochronowej, dalej na północny-wschód jest ZOO. Więc gdzie przemysł? Okolica i wtedy i teraz wybitnie wypoczynkowa. Natomiast poprzednie zdjęcie jest bardziej w dół rzeki, za ulicą Ratuszową.
Ostatnio edytowany przez wolero (10.12.2009 13:18:15)
No to może ja źle patrzę, ale na mój 'chłopski" rozum druga pocztówka (z widokiem na Stare Miasto) to ujęcie z nasypu kolejki, którą widać na pocztówce pierwszej. Wejście do Domku Kąpielowego jest mniej więcej na wysokości ostatniego (jasnego) wagonika składu stojącego na bocznicy (?) - widać tam także sylwetki 2 ludzi (?).
Użytkownik
Co prawda, z drugiej strony mostu.
lekr napisał:
Ale za to z górnym tarasem do opalania! W sumie, skoro ten domek pływał, można go było ustawić w dowolnym miejscu...
Moderator
lekr napisał:
Część tego "toto" stała jeszcze kilka lat temu na jednym z kanałów Portu Praskiego. Być może jeszcze stoi.
Moderator
Widoczny za drewnianym dworcem budynek stoi do dnia dzisiejszego.
A tu panorama prawobrzeżnej Warszawy w czasach "przedkolejkowych" (1873):
Z albumu O. Budrewicza, Warszawa przedwczorajsza, s. 140.