Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Mam zaszczyt zaprosić wszystkich zainteresowanych kolejkowymi spacerami w dniu 12-stym czerwca. Tym razem pospacerujemy sobie po Grochówie, Kamionku i okolicach. Zamierzamy też uczcić kolejną rocznicę powstania naszego forum. Mam nadzieję, że nikogo nie zabraknie
Godzina i miejsce spotkania podane zostaną bliżej powyższego terminu.
administrator
Mnie nie (zabraknie). Pewnie jeszcze przyprowadzę ze sobą parę osób
administrator
(gdyby ktoś się nie połapał )
Monika zapowiedziała właśnie pierwszą (nareszcie - wierzcie mi, ja też tęskniłem) w bieżącym roku, oficjalną forumową imprezę. Rzecz jest od dawna ustalona i pobłogosławiona (a mój entuzjazm ogromny, gdyż nie będę się musiał odzywać - spacer prowadzi kto inny). Poniżej przyjmujemy deklaracje udziału, wyrazy uznania i najlepsze życzenia.
Moderator Kombinator
Skoro tak, to czemu nie?
administrator
Po ubiegłorocznym grochowskim spacerku, jedno mogę bez wahania gwarantować - rzecz jest warta uczestnictwa. Monika wie, co warto nam pokazać i potrafi ciekawie oprowadzić bandę dziwaków. Tfu, co ja plotę - potrafiła. Przez te parę miesięcy zapewne poczyniła postępy. Warto się wybrać, nawet pomijając oficjalny (i towarzyski), rocznicowy charakter spaceru. Jestem przekonany, warto. To oficjalna rekomendacja. Prywatna zresztą też.
administrator
Niecałe dwa tygodnie... Zaczyna mi się robić weselej
Użytkownik
I najwyższa pora zacząć kompletować ekipę
W planach mamy zwiedzanie najciekawszych zakątków Grochowa i jego bardzo ciekawej architektury lat 20 i 30 ubiegłego wieku. Mam nadzieję, że uda mi się również, choć trochę zainteresować Was architekturą socrealistyczną, której możemy tutaj sporo znaleźć. Będzie trochę żeliwa, trochę cegiełek, kocich łbów, zdezelowanych obiektów, odrestaurowanych zabytków i tym podobnych. Otrzemy się również o historię kolejki Jabłonowskiej i spróbujemy rozwiązać pewną zagadkę filmową.... To tylko część z tego co zaplanowałam
Spotykamy się jak już wcześniej wspomniałam 12 czerwca o godzinie 10. Punkt zbiórki to Aleja Stanów Zjednoczonych, przystanek autobusowy linii 188 i 523, tuż przed rondem Wiatraczna.
Czerwona kropka to właśnie to miejsce:
Ps. Obuwie obowiązuje dowolne, strój może być finezyjny. Zaleca się zabranie aparatów fotograficznych.
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (1.06.2010 20:39:16)
administrator
Uroczo Nie mogę się doczekać. Już ładuję akumulator. To będzie piękny i ciekawy dzień.
Użytkownik
Wpadnę takoż w końcu gdzieś tam zaczęła sie moja edukacja... Mieszkanie na Paca... Przedszkole na Kobielskiej A później nastał czas emigracji na Żoliborz...
Użytkownik
Chętnie posłuchamy Twoich wspomnień. A co do przedszkola na Kobielskiej - dwie moje kuzynki do niego uczęszczały
Moderator Kombinator
Ohar napisał:
A później nastał czas emigracji na Żoliborz...
Myślę, że nie powinnaś narzekać
Raczej postaram się być (cokolwiek to znaczy). A gdzie odbędzie się część dyskusyjno-konsumpcyjno-alkoholowa? - muszę opracować plan powrotu do domu.
administrator
O to należy pytać Organizatora - a na szczęście nie ja nim jestem Jak już gdzieś wspominałem, w roku bieżącym udało mi się wykpić od organizacji trzech (na razie trzech) spacerów.
Niestety - jako, że to okrągła trzecia rocznica - obawiam się, że w którymś momencie będę musiał Was uraczyć Okolicznościowym Ględzeniem. Na szczęście przez ostatni rok niewiele się działo, więc chyba jakieś 20 stron referatu wystarczy. Postaram się dość szybko czytać - choć po siedemnastu piwach może to mieć fatalny wpływ na dykcję
Użytkownik
zaruk napisał:
Ohar napisał:
A później nastał czas emigracji na Żoliborz...
Myślę, że nie powinnaś narzekać
ależ ja nie narzekam, co do wspomnień z Grochowa to ja głównie pamietam... brak kanalizacji czyli tzw. wychodek na podwórku oczywiście należący do całej "kamienicy"... Brrrrr
Użytkownik
zaruk napisał:
A gdzie odbędzie się część dyskusyjno-konsumpcyjno-alkoholowa? - muszę opracować plan powrotu do domu.
Według wszelkich znaków będzie to jednak piekarnia Rajcherta (róg Wiatracznej i Grochowskiej). Mam piewien pomysł co do upamiętnienia naszej kolejkowej rocznicy i wydaje się, że to miejsce będzie do tego najlepsze. Sprawa jest jeszcze w toku ale na 99% będzie to tam.
A swoją drogą po wpisaniu w google hasła "piekarnia Rajcherta", kto zgadnie co wyskakuje na drugim miejscu? Jak ktoś nie zgadł to niech sobie wpisze
administrator
Zaraz sprawdzę (dla pewności), ale i tak wiem, czego się spodziewać. Owszem, jest już parę haseł, które generują podobne wyniki.
(po chwili)
Nie udowodnię, ale nie muszę Jakoś mnie to wcale nie zdziwiło.
miglanc
Fajnie, jeszcze tylko kilka dni Źeby tylko nie lało...
administrator
Z góry, czy z dołu?
Koniec świata będzie, jak nic. Wszelkie znaki na niebie, ziemi i w telewizorze na to wskazują. Trzeba intensywnie spacerować, bo nie wiadomo, czy potem się da
administrator
Spieszę zawiadomić, że najnowsza prognoza podaje na jutro temperaturę 25 stopni Celsjusza, bez opadów. Trochę to się ostatnio zmieniało, jeszcze chyba dziś rano widziałem zapowiedź niezłej ulewy od godziny czternastej. Wprawdzie po ubiegłorocznym Dużym Getcie raczej nic nam niestraszne, ale miejmy nadzieję...
(tylko chłodniej by mogło być trochę, chociaż o te 10-15 stopni)
Użytkownik
chrisfox napisał:
Spieszę zawiadomić, że najnowsza prognoza podaje na jutro temperaturę 25 stopni Celsjusza, bez opadów.
Temperatura jak na mój gust bardzo przyzwoita. Zapomniałam wcześniej dodać, że na organizowanych przeze mnie spacerkach zazwyczaj oscyluje w okolicach 30 stopni na plusie. Przypomnijmy sobie Olszynkę
administrator
Na Olszynce było nieco zbyt ciepło - chociaż sam spacer bardzo mi się podobał.