Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Ponieważ nie chciałbym być posądzony o upór i brak obiektywizmu, poproszę raczej pozostałych Kolegów o opinie dotyczące tej hipotezy.
administrator
Najpierw Lubeckiego:
zaruk napisał:
Klamra i komin to mocne poszlaki (choć prawdę mówiąc żółtą strzałkę na drugim zdjęciu przesunąłbym w prawo, podobnie zresztą jak strzałkę czarną - moim zdaniem fragment, który ona wskazuje mieści się na prawym końcu ciemnego budynku). Tak więc, ja bym się zgodził.
Też się na "problem czarnej strzałki" złapałem W objaśnieniach jest mowa o jej świadomym przesunięciu na dolnym obrazku w związku z kątem, pod jakim wykonano zdjęcie. Żółta - owszem - powinna być gdzie indziej, ale z tym sobie jakoś poradziłem. Poszlaki mocne, choć - naturalnie - brakuje mi nadproża bramy. Poza tym, wszystko ładnie się zgadza
Co do Sosnowej/Komitetowej, czy czegoś jeszcze innego - czekam na natchnienie (i dużo czasu na rozważania). Może się (jedno i drugie) pojawi, a może nie. Tak to już ze mną jest, wybaczcie
administrator
Uciekło mi, przepraszam.
Wierzbowa napisał:
A czy te filmy są gdzieś dostępne?Bo na Youtubie ich nie widziałem.
Kiedyś (2-3 lata temu?) były na youtube, w bardzo wielu mutacjach. Potem widziałem je w archiwum Spielberga.
Moderator
Zawsze jak jest ciekawa dyskusja to muszę opuścić forum
Oto moje argumenty:
Układ budynków Nr 1 i 3 jw obu przypadkach jest podobny,
zabudowy nr2 na Niskiej nie widać (posesja mogła być po 1935r zabudowana) na Komitetowej jest widoczna.
Natomiast zabudowa w osi ulicy jest inna. Na ulicy Niskiej w osi ulicy znajduje się pusta posesja (nr 4) wyższa zabudowa znajdowała się bardziej na północ i nie powinna być widoczna na tym zdjęciu ).
Na Komitetowej granica między budynkiem nr 4 i 5 pokrywa się mnie więcej z linią budynków po lewej stronie zdjęcia. Dlatego na zdjęciu widać fragment budynku nr 5.
domniemany układ na Niskiej
domniemany układ na Komitetowej
Stąd moja koncepcja.
1 - Komitetowa 2
2 - Komitetowa 4
3 - Śliska 36
4 - Śliska 33A
5 - ruiny Śliskiej 33 za nimi tył kamienicy Sienna 42
po prawej Komitetowa 5,3 i 1.
Ostatnio edytowany przez Daros (19.02.2011 12:45:03)
Moderator
po chwili:
wylot Komitetowej na Śliską
elementy zbieżne:
szczyt budynku Śliska 36, transformator, narożne balkony na Śliskiej 38/Komitetowej 1
Użytkownik
chrisfox napisał:
Poszlaki mocne, choć - naturalnie - brakuje mi nadproża bramy. Poza tym, wszystko ładnie się zgadza
Wydaje mi się, ze nadproże jest jednak widoczne:
W kwestii Niskiej-Komitetowej, choć pewnie nie przesądzę niczego, chciałbym zwrócić uwagę na pewien szczegół. Na zdjęciu wygląda na to, że koniec budynku narożnego po prawej stronie nie sięga poza budynek oznaczony jako 2 (po lewej stronie).
Tak by było w przypadku Komitetowej:
natomiast w przypadku Niskiej powinien się kończyć na wysokości bydynku oznazczonego na zdjęciu jako 1:
administrator
VCS-3 napisał:
Wydaje mi się, ze nadproże jest jednak widoczne:
Teraz i mnie się tak wydaje Strasznie jakoś zmylił mnie ten wyłom przed bramą.
Z tym drugim, sporo gorzej - jakoś nie mogę się zmobilizować, żeby uczciwie prześledzić całość dyskusji. Mimo to, patrząc nieco pobieżnie, muszę przyznać, że podoba mi się argumentacja Darka z postu #125.
Moderator Kombinator
Chyba macie jednak rację. Pojedyncze zdjęcie z Pokornej, dodatkowo nie obejmujące wylotu Niskiej nie może być dowodem w porównaniu ze zdjęciem lotniczym, które mnie ostatecznie przekonało. Przepraszam za sceptycyzm. Zmieniam podpis.
administrator
Ładny obrazek. Nie mam pewności, czy gettowy, raczej byłbym skłonny lokować go przed wojną, ale miejsce... Może mi wybaczycie.
Plac Muranowski na wschód, po lewej wylot Sierakowskiej.
miglanc
Miejsce znane, ale wersji z murem chyba jeszcze nie było: Pawia od Okopowej
administrator
Nie było Prześliczne.
Użytkownik
chrisfox napisał:
Nie było
Prześliczne.
Zwłaszcza że widać trzy kamienice, które jeszcze stoją, wszystkie odnowione.
administrator
Po mojemu, niestety, jednak tylko dwie - 69 i 71.
Użytkownik
chrisfox napisał:
Po mojemu, niestety, jednak tylko dwie - 69 i 71.
Chyba jednak trzy - w dalszej perspektywie Pawiej widać nr 55-57, czyli Wytwórnię Polskiego Monopolu Tytoniowego (dziś Wyższa Szkoła Informatyczna).
Widok na ten odcinek Pawiej ze wschodu na zachód:
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=pawia_55&r3=0
administrator
Istotnie, zapomniałem o Monopolu. Pewnie dlatego, że owszem, widać ten budynek, ale tak raczej średnio Faktycznie, zapomniałem. Biję się w piersi.
(prawdę mówiąc, nie musiałeś się podpierać tym linkiem, wystarczyło hasło: Monopol )
Użytkownik
Zdjęcie z GFH z podpisem "Leszno Street in the Warsaw ghetto. On the right: the ghetto wall."
http://iis.infocenters.co.il/gfh/multim … _1_web.jpg
Wydaje mi się, że to Bagno 1 w kierunku Placu Grzybowskiego (na pn). Zestawiając ze znanym poniższym zdjęciem można wskazać wiele zbieżności:
- wygląd barierki balkonu (biała strzałka),
- gzyms i witryna ze zwornikiem (czerwona strzałka),
- granica jasnej i ciemnej części elewacji (niebieska strzałka).
Dalej jest szeroka witryna ze słupkiem (żółta strzałka), i tu niestety teoria trochę trzeszczy w szwach, bo na zdjęciu porównawczym są dwa słupki:
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 017#p20017
Po drugiej stronie ulicy na analizowanym zdjęciu jest najpierw wyższa kamienica z dwoma balkonami, przypuszczalnie Bagno 4 (pomarńczowa strzałka), następnie jakieś niskie budynki i znów wysoka kamienica, chyba Bagno 8 (czarna strzałka). Tak to wygląda na ostatnim spojrzeniu:
I jeszcze taki szczególik: na analizowanym zdjęciu wzdłuż muru na linii zaznaczonej fioletową strzałką widać chyba szynę tramwajową.
administrator
VCS-3 napisał:
na analizowanym zdjęciu wzdłuż muru na linii zaznaczonej fioletową strzałką widać chyba szynę tramwajową.
Chyba gdzieś widziałem ten obrazek w odrobinę lepszej jakości - czy może tylko z niższym kontrastem. Mam wrażenie, że były tam widoczne słupy trakcyjne za murem - tu zresztą coś takiego widać w okolicach czarnej strzałki na górnym zdjęciu. Mogę się mylić, mogło mi się pomieszać. Jeśli znajdę, zamieszczę - tyle, że musiałoby to być przypadkiem, bo ostatnio siedzę w czym innym i zdjęć z getta staram się nie oglądać, gdyż mnie rozpraszają i powodują ogromne przestoje
Użytkownik
Jest w galerii do identyfikacji:
http://kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=8149
Wygląda na Nalewki 23. Pasuje do znanej fotografii jak niżej, m. in. takie szczegóły jak proporcje witryny, położenie rynny (zanaczona na niebiesko), ogłoszenia(?) wywieszone w witrynie (na czarno). Widać też cień słupa trakcyjnego (kolor czerwony).
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 8087#p8087
I jeszcze zdjęcie z YV zrobione chyba w tym samym miejscu (link chwilowo mi przepadł). Witryny zdją się być identyczne, ale trudno znaleźć jakiś łączący przypadkowy szczegół. Być może więc zdjęcie zostało zrobione po prawej stronie od bramy.
administrator
Pierwsze - bez wątpienia tam
Moderator
Dzielna przy Zamenhofa
http://karta.org.pl/fotooferty/is_warsz … ppage1.htm