Forum Stowarzyszenia
Moderator
Archiwum Pañstwowe udostêpni³o plany Lindleya
"Prezentujemy tutaj niewielk± czê¶æ zbioru, 26 arkuszy rêkopi¶miennego barwnego planu opracowanego w skali 1:2500 w roku 1897 (21 arkuszy) i uzupe³nionego do 1901 roku (pozosta³e 5 arkuszy)."
http://www.warszawa.ap.gov.pl/lindley/skorowidz.html
administrator
Zerkn±³em (na razie jednym okiem). Nie maj± gdzie¶ tego w nieco lepszej rozdzielczo¶ci?
(tak to jest z lud¼mi - daj im co¶ fajnego a oni i tak bêd± marudziæ)
Moderator
Jak dla mnie bomba.Taki plan z rozbiciem na poszczególne posesje to ¶wietny materia³ przydatny do identyfikacji.Niestety
fotoplany czêsto w niektórych miejscach s± niewyra¼ne, czy niedo¶wietlone lub prze¶wietlone.O dopiero teraz mo¿na
zobaczyæ jak np. wygl±da³o zakoñczenie ulicy Kupieckiej -placyk z z jak±¶ ro¶linno¶ci±. Oczywi¶cie od 1897 do czasów
getta minê³o ponad 40 lat ale my¶lê, ¿e je¶li chodzi o "dzielnicê pó³nocn±" to chyba nie by³o tam a¿ tak wiele zmian.
Użytkownik
Witam.
chrisfox napisał:
Zerkn±³em (na razie jednym okiem). Nie maj± gdzie¶ tego w nieco lepszej rozdzielczo¶ci?
(tak to jest z lud¼mi - daj im co¶ fajnego a oni i tak bêd± marudziæ)
No có¿, wrzucili po prostu co¶ gorszego od tego, co jest ju¿ od pewnego czasu jako warstwa planów Lindleya w dziale historycznym znanego chyba nam wszystkim serwisu http://www.mapa.um.warszawa.pl/. Ja te¿ poczu³em pewne rozczarowanie, ale skoro ju¿ jest "...mapa.um.warszawa...", to by³o ono ma³o znacz±ce.
Ostatnio edytowany przez rzepola (7.01.2011 10:11:11)
administrator
O tym wiem. Niestety, nie jest to serwis nadzwyczaj niezawodny. Jaki¶ taki zwyczaj maj±, ¿e na ogó³, kiedy czego¶ poszukujê akurat u nich siê to wywala. Chyba synchronizuj± "niewielkie ograniczenia funkcjonalno¶ci" (tak siê o tym ³adnie mówi teraz - kiedy¶ by¶my po chamsku nazwali rzecz awariami) z moimi dzia³aniami. Bo je¶li nie synchronizuj±... strach pomy¶leæ, czy¿by tak by³o zawsze?
Użytkownik
Rzeczywi¶cie - ja równie¿ mam zastrze¿enia do dzia³ania serwisu "mapa.um". Kiedy¶ chyba by³ lepszy. A teraz, jak chcê powiêkszaæ jaki¶ obszar, lub przesuwaæ siê bez zmiany skali, to czêsto pewne obszary siê nie pokazuj±. I nigdy nie jestem pewien, czy jest to kwestia b³êdów regeneracji, czy rzeczywi¶cie dany obszar w aktualnej warstwie nie jest dostêpny w ¿±danej rozdzielczo¶ci. Wydaje siê, ¿e jakie¶ dwa lata temu (a mo¿e i trzy - czas szybko leci) nie by³o ograniczeñ powiêkszania, choæ b³êdy regeneracji te¿ siê zdarza³y.
Podsumowuj±c - w ka¿dym razie w warstwie planów Lindleya uda³o mi siê na przyk³ad odczytaæ numery hipoteczne kamienic ¯ytnia 14, 16, 18 i 18a. Wydaje siê, ¿e w rozdzielczo¶ci skanów Archiwum Pañstwowego Warszawa graniczy³oby to z cudem.
A kwestia synchronizacji b³êdów serwera - mo¿e to my sami siê "synchronizujemy", ogniskuj±c swe zainteresowanie na obszarze zwi±zanym z tym samym tematem i to w tym samym czasie, co prawdopodobnie utrudnia mu w³a¶ciwe funkcjonowanie. Je¶li komputer czy te¿ ³±cza s± za s³abe, mo¿e siê to dziaæ "zawsze".
Ale nie jestem specjalist±, wiêc moja argumentacja mo¿e byæ niedostatecznie dog³êbna, lub nawet b³êdna.
administrator
By³o ju¿ o tym. Jako¶ od pocz±tku nie mogli¶my (bez drobnych zastrze¿eñ) pokochaæ nowej wersji ortofotomapy: http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=1087
Co do numerów hipotecznych, oczywi¶cie siê zgadzam - to w³a¶nie stwierdzenie, ¿e ich nie widzê, doprowadzi³o do moich narzekañ na pocz±tku w±tku niniejszego.
Użytkownik
Dzieñ dobry,
Pozwolê sobie na odkop. Czy gdzie¶ jest dostêpna legenda do planu Lindleya? Na jakiej podstawie forumowicze w innym temacie za³o¿yli, ¿e na terenie M³ynowa kwadratowe budynki rozrzucone pod ró¿nym k±tem, na wzniesieniach, to wiatraki?
administrator
Je¶li siê nie doczekasz odpowiedzi, zapytaj w tamtym w±tku. Tu mo¿e to komu¶ umkn±æ.