Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Podstaw± tego w±tku mia³o byæ zdjêcie, niestety jak to siê ostatnimi czasy zdarza coraz czê¶ciej, znów siê spó¼ni³em - obiekt znikn±³.
Obiektem (teraz ju¿ wirtualnym) mia³ byæ betonowy cokó³-postument po czerwonej skrzynce powiadamiania stra¿y o po¿arze umiejscowiony na rogu ¯ó³kiewskiego/Kordeckiego. By³ tam jeszcze w listopadzie. Skrzynki te posiada³y uchwyt umieszczony za szybk±, który po uprzednim st³uczeniu szybki nale¿a³o silnie poci±gn±æ (wygl±da³y jak hanulec awaryjny w starszych tramwajach) oczekiwaæ ko³o skrzynki aby wskazaæ loklizacjêpo¿aru przyby³ej stra¿y. W zcasach totalnej reglamentacji telefonów, pomys³ wielce praktyczny. Ostatnie takie skrzynki widialem pod koniec lat 80-ych, potem ju¿ nie.
Jestem ciekawy, czy wiecie o jakie pozosta³o¶ci mi chodzi i od jakich urz±dzeñ. Mo¿e te¿ kojarzycie gdzie jeszcze taki post-postument stoi, bo nie potrafiê sobie przypomnieæ gdzie je jeszcze mog³em widzieæ (demencja). Pod koniec lat 80-ych obfotografowa³em ich kilkana¶cie, lecz do dzi¶ nie ma ich w ¿adnej, zapamiêtanej przeze mnie lokalizacji. Niestety, negatywy zaginê³y w pomroku dziejów i pozosta³a mi jak¿e zawodna pamiêæ.
Has³o "Florian" wrzuci³em roboczo, albowiem by³ taki system powiadamiania po¿arowego (podobno b. nowoczesny jak na ówczesne czasy) wprowadzony w latach 70-ych. Niestety nie pamiêtam na jakiej zasadzie dzia³a³ (teleks ?) i kiedy przesta³ funkcjonowaæ.
Reasumuj±c nic nie wiem i nic nie pamiêtam, ale liczê, ¿e mo¿e Wy co¶ wiecie i pamiêtacie.
administrator
Antyk napisał:
Jestem ciekawy, czy wiecie
Wiemy
Nie za wiele - ot, tyle co pozosta³o w pamiêci. Takie - leciutko ju¿ nadgryzione zêbem czasu - cudeñko Ericssona jeszcze w ubieg³ym roku pozwoli³o nam siê sfotografowaæ:
A postument (co¶ mi siê zdaje, ¿e widujê ich wiêcej, ale ten w tej chwili kojarzê) stoi sobie cichutko na Radzymiñskiej przy Remiszewskiej. Zdjêcia nie mam, ale to dobry pomys³, ¿eby siê tam przej¶æ i wykonaæ. Na ¶cianach wielu budynków zachowa³y siê za to charakterystyczne uchwyty po tych urz±dzeniach (jak te¿ to nazwaæ: wzywacz stra¿y? ).
Urocze to by³y skrzyneczki i intryguj±ce. R±czka rzeczywi¶cie kojarzy³a siê z hamulcem bezpieczeñstwa (zawsze siê zastanawia³em, jak siê j± daleko da wyci±gn±æ, ale nie odwa¿y³em siê zbiæ szybki ), jednak ca³o¶æ urz±dzenia przywodzi³a mi na my¶l raczej gazomierz. Taki ¶mieszny dualizm
Moderator
Tak na szybko z g³owy:
Resztki ostrzegacza s± ( a mo¿e ju¿ by³y) na rogu Okrzei i Sierakowskiego. Natomiast s³upki na Burakowskiej/Rydygiera, Mickiewicza/M¶cis³awskiej, Fortecznej/Kaniowskiej. Jak bêdê mia³ woln± chwilê, to poszperam g³êbiej i w pamiêci sprawdzê, czy nie mam czego¶ na ten temat w jakich¶ zapiskach.
A tak wygl±da ten z Burakowskiej:
administrator
Ju¿ nawet napisa³em, ¿e nic tam takiego nie ma - ale nie do koñca to prawda Ogromne powiêkszenie - wybaczcie jako¶æ - fotki z maja 2006:
Tak wiêc, wówczas czê¶æ skrzynki jeszcze by³a. Grudniowy spacer z powodu drobnej ¶nie¿ycy zakoñczy³ siê 40 metrów wcze¶niej i tam ju¿ nie dotarli¶my
(po chwili)
Obrazek pod adresem http://picasaweb.google.com/lh/photo/UO … bedwebsite pochodzi z okolic roku 2010 - i tu tak¿e jeszcze j± widaæ.
Użytkownik
O to,to...
W³a¶nie o nie mi chodzi³o. Wiedzia³em, ¿e gdzie jak gdzie, ale tu bêdzie w³a¶ciwe miejsce (¶rodki smarne niezbêdne do jazdy:) na postawienie takiego pytania i ne zawiodlem siê.
Bardzo dziêkujê za zdjêcia i namiary, ale dalej intryguje mnie sam system i jego historia. Chyba nieodzowna bêdzie wizyta w stra¿ackim muzeum.
Has³o "Forian", teraz ju¿ jestem pewien b³êdnie u¿y³em w stosunku do tych ulicznych powiadamiaczy. Z tego co pamiêtam o "Florianie" by³ artyku³ w dodatku weekendowym do gw w po³owie lat 90-ych jaki¶ "magazyn" czy jako¶ tak. Niestety nie mam mo¿liwo¶ci tego sprawdziæ, bo od 91 r. nie kupujê tej gazety, a za dostêp do "ichniego" archiwum te¿ nie zamierzam p³aciæ, wiêc mo¿e kto¶ z Kole¿eñstwa co¶ kojarzy lub zna namiary na ten temat.
administrator
Bardzo mi mi³o, ¿e mogli¶my siê przydaæ, zreszt± temat jest ciekawy i dziêkujê za jego wywo³anie. Do Muzeum Po¿arnictwa rzeczywi¶cie, trzeba bêdzie zajrzeæ. Mia³o to byæ zrealizowane niebawem, ale z przyczyn od nas niezale¿nych... Co siê odwlecze... (oj, to przys³owie w Warszawie z pewno¶ci± nie ma zastosowania).
Moderator
W ostatnim numerze Odkrywcy jest artyku³ o systemie przeciwpo¿arowym firmy Siemens&Halske w Kaliszu.
administrator
Zdjêcia z lutego 2011:
Póki co, skrzynka trwa. Kamienicê Mintera kiedy¶ wyremontuj±, albo rozbior± - i to, tak, czy inaczej, bêdzie koniec naszego czerwonego cudeñka
Moderator
Kolejny s³upek po ostrzegaczu:
Marymoncka róg Smoleñskiego