Forum Stowarzyszenia
Moderator
Odblokowali mi konto i przeprosili !
administrator
Porządne chłopaki. Pewnie zebrało się jakieś ichnie Biuro i postanowili Ci chwilowo darować. Ja tam wolę pozostać w cieniu, nigdzie się nie zapisuję. Kiedyś niechcący zarejestrowałem się na pewnym dziadowskim forum i figuruję tam do tej pory, choć mi wstyd - a wymiksować się z owego podejrzanego interesu nie mogę, bo mnie na wszelki wypadek odcięli, żebym nie wstawiał tam linków do Kolejki
Użytkownik
Coś mi się wydaje, że to będzie widok Miłej od Placu Muranowskiego.
Argumenty raczej słabe:
- wysoki parter pasowałby do budynku Miła 1, zdjęcie jest niewyraźne, ale widać też chyba boniowanie widoczne na rozpoznanym poniższym zdjęciu,
- pasuje też z grubsza wygląd balkonów Miła 1 i barierka po prawej też jakby podobna.
Patrząc od drugiej strony, czy "skyline" nieparzystej pierzei ni wydaje się podobny?:
I jeszcze taki widok, choć pwenie niewiele pomoże:
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (6.02.2011 23:40:22)
Moderator Kombinator
Bardzo słusznie. Do podobnych wniosków doszedł Jarosław Zieliński w 11 tomie Atlasu Dawnej Architektury Warszawy, tak więc lokalizacja nie budzi już najmniejszych wątpliwości.
Moderator
Opisano że zdjęcie zrobiono gdzieś w Niemczech po wojnie,
wiadomo gdzie.
administrator
Karmelickiej tam wówczas nie było, to Dzika.
Moderator
Karmelicka przed Lesznem
Moderator
Dwa zdjęcia do identyfikacji:
To drugie jest dość ciekawe.Podpisane na Yad Vashem jako "Warschaw":
ale ja mam wątpliwości.W ogóle, chociaż nie mam w pamięci wszystkich
personaliów niemieckich urzedników z Warszawy, to z Hermanem Lwem spotykam się
po raz pierwszy.
miglanc
Prawdopodobnie Nowolipki od Smoczej na zachód
Wiele detali, takich jak forma witryn na parterze, boniowanie, gzyms czy podziały elewacji, a także nastepne budynki (w tym parterowa zabudowa na posesji za trzecią kamienicą) wskazuje na podbieństwo do wczęśniej zidentyfikowanego miejsca
Nie mam tylko pewności, czy nie powinno tam być asfaltu na jezdni. Jak myślicie, pasuje?
administrator
Z nieco innej beczki. Zdjęć do przejrzenia jest tyle, gdyż twórcy galerii nie ograniczyli się jedynie do gettowej martyrologii. Gdyby ktoś nie pamiętał tow. Edwarda Babiucha, też go sobie może w Yad Vashem obejrzeć:
Prawdę mówiąc, teraz mi się jakoś bardziej podoba, niż kiedyś. Człowiek młody był i głupi.
administrator
Przy okazji, okazało się, że niemiecki nie jest taki trudny. Jak się po niemiecku nazywają lody? Widać to na zdjęciu opisanym Germany ,Reichenbach, Ice cream and soda vendor in the street. Spójrzmy:
Na drugim zdjęciu z zestawu, widać w owym Reichenbach witrynę lokalu gastronomicznego o iście niemieckiej nazwie "Katiusza".
Owszem, podejrzewam, że chodzi o Dzierżoniów. Tylko dlaczego zlokalizowali to miasto w Niemczech? Wygląda na to, że nie uznają linii Curzona ani odwiecznej piastowskiej granicy przyjaźni na Odrze i Nysie Łużyckiej. Dzierżoniów jest w Niemczech, za to Wilno (a zwłaszcza nieduża miejscowość Ponary) - w Polsce. W tej konwencji całkiem logiczne jest, że miasto o nazwie Danzig w ogóle nie jest kojarzone z żadnym państwem. Słusznie.
Moderator
Rynkowa(?)
po prawej Bazar Janasza (?)
administrator
Ano, Rynkowa Piękna.
Użytkownik
Niesamowite zdjęcie. Duży dom w oddali (po lewej) to narożnik Skórzana 2, swoją drogą adres Skórzana a dom stoi przy Rynkowej ( http://www.warszawa1939.pl/plan_foto.php?kod=grzybowski ). Czy są jakiekolwiek informacje czy była możliwość wejścia na bazar Janasza właśnie od Rynkowej? Brama po prawej (łuk) wskazywałby że tak, ale to tylko moje przypuszczenia. Głowne wejście zapewne było od Pl. ZŻB bliżej Hali.
Wierzbowa napisał:
To drugie jest dość ciekawe.Podpisane na Yad Vashem jako "Warschaw":
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 071152.jpg
ale ja mam wątpliwości.W ogóle, chociaż nie mam w pamięci wszystkich
personaliów niemieckich urzedników z Warszawy, to z Hermanem Lwem spotykam się
po raz pierwszy.
za wikipedią:
Herman Lewi (ur. 1880, zm. w styczniu 1943 w Kielcach) – kielecki przemysłowiec i działacz społeczny pochodzenia żydowskiego, przewodniczący zarządu żydowskiej gminy wyznaniowej. W latach 1916–1939 radny miejski. Właściciel fabryki mebli "Henryków".
Podczas okupacji niemieckiej objął funkcję przewodniczącego Judenratu po rezygnacji Mojżesza Pelca. Krytykowany za uległość wobec Niemców. Przeżył likwidację getta w sierpniu 1942. Pół roku później został rozstrzelany wraz z całą rodziną na terenie cmentarza żydowskiego na Pakoszu za posiadanie fałszywych dokumentów.
Moderator
Dziękuję za informację .
A więc tak jak myślałem, zdjęcie nie przedstawia Warszawy tylko Kielce.
administrator
Drobne nieścisłości się zdarzają. Wczoraj trafiłem w galerii YV na zdjęcie z dwiema paniami na tle jakichś greckich (może rzymskich) pozostałości .
Opis informował, że fotkę wykonano w Grójcu.
Moderator
To z pewnością Góra Kalwaria