Forum Stowarzyszenia
administrator
Taki malutki spacerek, pod koniec maja. Zajrzymy tam w którąś niedzielę, zapewne 29.05. Dla tych, którzy nie widzieli mogiły cholerycznej, będzie też szansa odwiedzenia tego ciekawego zakątka.
Termin nie do końca zależy ode mnie, ale wydaje się całkiem prawdopodobny. Coś pewniejszego, napiszę po 16 maja - o ile nie zostanę na Pomorzu Zachodnim
administrator
Oficjalnie:
Zapraszamy na spacer po cmentarzu w niedzielę 29 maja o godzinie 14.00. Spotykamy się przed główną bramą od ulicy św. Wincentego.
Wszyscy wiedzą, ale dla porządku: panów obowiązuje nakrycie głowy
Prywatnie, stanowczo zalecam zaopatrzenie się w środki odstraszające komary i insze paskudztwo. Obuwie też się przyda
O ile będą chętni, później możemy odwiedzić także pobliski cmentarz choleryczny.
Moderator Kombinator
Ile czasu przewidujesz na zwiedzanie?
administrator
A ile ma być?
Może być 10 minut, może być godzina-półtorej. Jakoś się dogadamy
miglanc
Będę.
Moderator
chrisfox napisał:
A ile ma być?
Może być 10 minut, może być godzina-półtorej. Jakoś się dogadamy
Ruski miesiąc
administrator
Nieszczęsny kraj, wszystko wciąż ruskie.
miglanc
chrisfox napisał:
Nieszczęsny kraj, wszystko wciąż ruskie.
Jak to w kondominium...
administrator
Napiszę coś milszego: kanjpka czeka
administrator
A teraz - dla odmiany - coś gorszego. Gorszego? Nie dla wszystkich
Ważna uwaga natury technicznej:
Ze względów porządkowych oraz bezpieczeństwa, nie oczekujemy na spóźnialskich. Osoby spóźnione, nie będą mieć możliwości indywidualnego dostania się na teren cmentarza - po wejściu naszej grupy, zamykamy bramę.
Użytkownik
Dziękuję wszystkim za niesamowity spacerek:)
I bardzo przepraszam za swoje nagłe znikniecie... Rozpędziłam się, tramwaj nadjechał i odjechał... Nie zdążyłam się nawet pożegnać
Kilka fotek...
administrator
Wrzucę parę obrazków - zapewne, gdy się wyśpię
Tymczasem dziękuję Wam za pięknie spędzone niedzielne popołudnie. I wieczór zresztą też
I od razu podziękuję publicznie Fundacji Rodziny Nissenbaumów, za ogromną życzliwość, otwartość na współpracę i sprawność działania. Będę o tym mówił każdemu.
administrator
Nadzwyczajny ten malowany nagrobek, prawda? Bogata symbolika - jak dla mnie, grób lekarki (wąż - może to być wąż Eskulapa bądź miedziany, Mojżesza), być może o imieniu Cipora lub Fejgl (ptak - choć może oznaczać wyłącznie kobietę). Liście dębu mówią o człowieku sprawiedliwym. Coś, czego by się Okopowa nie powstydziła, a tu unikat.
administrator
Cóż, jak to w życiu bywa, moje rewelacje z postu #14 okazały się leciutko nieścisłe
Zacytuję otrzymaną od Ani informację - rzecz rozpracowali fachowcy:
W tłumaczeniu na polski napis głosi:
Dziewczynka Hana, córka Dawida, zmarła 8 aw 5697 roku, żyła 1 rok
8 aw 5697 to w kalendarzu gregoriańskim 16 lipca 1937.
(...) ptak jest symbolem dziewczynki, a wąż owijający się wokół złamanego drzewa może oznaczać nieoczekiwaną, przedwczesną śmierć; wielkie niebezpieczeństwo, które spowodowało zgon dziewczynki
Dziękuję
administrator
Parę obrazków:
Niestety, przewodnik zanadto z aparatem nie poszaleje
administrator
Dalszy ciąg rozszyfrowywania symboliki nagrobka z wężem. Tym razem wsparcie nadeszło z Niemiec. Ewa pisze:
ptak, wydaje mi się być raczej gołębiem, co symbolizuje pokój i niewinność. Złamane, czy też obcięte drzewo symbolizuje nagłą śmierć w młodym wieku, a wąż wiarę w wieczne życie