Forum Stowarzyszenia
administrator
Znamy Poni¿ej Hrubieszowska w kolorku trochê nietypowym.
Moderator
Jest w galerii: http://kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=1850
A cegielniê, nieczynn± od dawna rozebrano kilka miesiêcy temu. Pozosta³ tylko komin.
Użytkownik
Przeoczy³em, dziêki.
Komin ³adniutki.
Du¿o tych cegie³ jest w ko¶ciele ¶w. Wojciecha na Wolskiej, s± te¿ "Chylice".
Użytkownik
Dzieñ dobry! I ja te¿ znalaz³am ceg³ê a nawet nie jedn±. I mam problem z identyfikacj± cegielni. Mo¿e podpowiecie?
1. JH, znaleziona w Falenicy.
2. WM, równie¿ znaleziona w Falenicy.
3. Te¿ Falenica, fragment podmurówki. Ciê¿ko mi rozszyfrowaæ napis. ..WALEW...?
Pozdrawiam
administrator
Mnie siê, niestety, nie uda³o Przeszuka³em posiadane spisy - warszawskie i nie tylko - bez najmniejszych rezultatów.
(chyba, ¿e znów da³y o sobie znaæ moje, ostatnio siê pojawiaj±ce, problemy z kojarzeniem )
Użytkownik
No nic, dziêki w ka¿dym razie za zaanga¿owanie i za odpowied¼!
Użytkownik
Cegielnia "Hirschfeld - Niepokój" by³a w Kro¶nie funkcjonowa³a w latach 1901-1937 . Najwiêksze ówczesne obiekty Krosna (S±d, Budynek dzisiejszego liceum i wiele innych ) s± z tej ceg³y. Jesli kto¶ mia³by wiêcej informacji na temat stemplowania tej ceg³y albo samej cegielni, bêdê wdziêczny za pomoc. Pozdrawiam. Adam
administrator
Ja, niestety, nie widzia³em - ale nie traæmy nadziei. Dziêkujê za ciekaw± informacjê, nasza baza siê powiêkszy³a. Pozdrawiamy.
Swoj± drog±, w pierwszej chwili zaintrygowa³ mnie drugi cz³on nazwy. Nie natrafi³em nigdy na nikogo nosz±cego nazwisko Niepokój (w pierwszej chwili my¶la³em nawet, ¿e to mo¿e jaka¶ nazwa terytorialna) - ale jak siê okazuje, nic w tym dziwnego. Rozmieszczenie nazwisk w Polsce (http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ … 25B3j.html ) pokazuje, ¿e nazwisko nie jest bardzo popularne (tam mowa o 255 osobach) a w dodatku 181 przypadków jego wystêpowania przypada na Krosno i powiat kro¶nieñski. Te¿ ciekawostka.
Rozumiem Wroc³aw, Szczecin, Elbl±g, ale Krosno? Nie s³ysza³em, ¿eby¶my co¶ rozebrali w Kro¶nie na odbudowê Warszawy.
Tak wiêc jakby jaki¶ S±d, czy liceum siê upomina³y, to ja siê wszystkiego wypieram
Moderator
Co¶ takiego znalaz³em u mojego brata na dzia³ce w Markach
Niestety nie by³o ca³ej
administrator
Piêkna. Nie uda³o mi siê niestety szybko znale¼æ niczego wiêcej - tylko tê informacjê z 1904 r.:
Moderator
chrisfox napisał:
Piêkna. Nie uda³o mi siê niestety szybko znale¼æ niczego wiêcej - tylko tê informacjê z 1904 r./quote]
A szkoda. Jak to mówi± - najciemniej jest pod latarni±
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=841
administrator
Ano, tak. Te¿ mia³em jakie¶ takie niejasne wra¿enie, ¿e sk±d¶ to znam...
administrator
Takie co¶:
Wiem, ¿e marnie widaæ - tam jest ca³kiem ³adna, du¿a litera £. Kiedy¶ tu wspominali¶my o cegielni w £ubnej, ale nie jestem do niej przekonany o tyle, ¿e znalezisko jest bardzo prawobrze¿ne, trochê daleko od Baniochy. Dla u³atwienia (?) mogê tê cegie³kê do¶æ dok³adnie datowaæ: pochodzi z po³owy lat osiemdziesi±tych XIX wieku. Co by to mog³o byæ?
Moderator
A mo¿e to tak?