Forum Stowarzyszenia
administrator
Znamy Poniżej Hrubieszowska w kolorku trochę nietypowym.
Moderator
Jest w galerii: http://kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=1850
A cegielnię, nieczynną od dawna rozebrano kilka miesięcy temu. Pozostał tylko komin.
Użytkownik
Przeoczyłem, dzięki.
Komin ładniutki.
Dużo tych cegieł jest w kościele św. Wojciecha na Wolskiej, są też "Chylice".
Użytkownik
Dzień dobry! I ja też znalazłam cegłę a nawet nie jedną. I mam problem z identyfikacją cegielni. Może podpowiecie?
1. JH, znaleziona w Falenicy.
2. WM, również znaleziona w Falenicy.
3. Też Falenica, fragment podmurówki. Ciężko mi rozszyfrować napis. ..WALEW...?
Pozdrawiam
administrator
Mnie się, niestety, nie udało Przeszukałem posiadane spisy - warszawskie i nie tylko - bez najmniejszych rezultatów.
(chyba, że znów dały o sobie znać moje, ostatnio się pojawiające, problemy z kojarzeniem )
Użytkownik
No nic, dzięki w każdym razie za zaangażowanie i za odpowiedź!
Użytkownik
Cegielnia "Hirschfeld - Niepokój" była w Krośnie funkcjonowała w latach 1901-1937 . Największe ówczesne obiekty Krosna (Sąd, Budynek dzisiejszego liceum i wiele innych ) są z tej cegły. Jesli ktoś miałby więcej informacji na temat stemplowania tej cegły albo samej cegielni, będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Adam
administrator
Ja, niestety, nie widziałem - ale nie traćmy nadziei. Dziękuję za ciekawą informację, nasza baza się powiększyła. Pozdrawiamy.
Swoją drogą, w pierwszej chwili zaintrygował mnie drugi człon nazwy. Nie natrafiłem nigdy na nikogo noszącego nazwisko Niepokój (w pierwszej chwili myślałem nawet, że to może jakaś nazwa terytorialna) - ale jak się okazuje, nic w tym dziwnego. Rozmieszczenie nazwisk w Polsce (http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ … 25B3j.html ) pokazuje, że nazwisko nie jest bardzo popularne (tam mowa o 255 osobach) a w dodatku 181 przypadków jego występowania przypada na Krosno i powiat krośnieński. Też ciekawostka.
Rozumiem Wrocław, Szczecin, Elbląg, ale Krosno? Nie słyszałem, żebyśmy coś rozebrali w Krośnie na odbudowę Warszawy.
Tak więc jakby jakiś Sąd, czy liceum się upominały, to ja się wszystkiego wypieram
Moderator
Coś takiego znalazłem u mojego brata na działce w Markach
Niestety nie było całej
administrator
Piękna. Nie udało mi się niestety szybko znaleźć niczego więcej - tylko tę informację z 1904 r.:
Moderator
chrisfox napisał:
Piękna. Nie udało mi się niestety szybko znaleźć niczego więcej - tylko tę informację z 1904 r./quote]
A szkoda. Jak to mówią - najciemniej jest pod latarnią
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=841
administrator
Ano, tak. Też miałem jakieś takie niejasne wrażenie, że skądś to znam...
administrator
Takie coś:
Wiem, że marnie widać - tam jest całkiem ładna, duża litera Ł. Kiedyś tu wspominaliśmy o cegielni w Łubnej, ale nie jestem do niej przekonany o tyle, że znalezisko jest bardzo prawobrzeżne, trochę daleko od Baniochy. Dla ułatwienia (?) mogę tę cegiełkę dość dokładnie datować: pochodzi z połowy lat osiemdziesiątych XIX wieku. Co by to mogło być?
Moderator
A może to tak?