Forum Stowarzyszenia
U¿ytkownik
Dodam jeszcze jedno: to, co na Forcie w Kosewie jest ciekawe, przynajmniej teoretycznie jest chronione przez fakt ogrodzenia Fortu i sta³ego dozoru na miejscu, z psami w³±cznie (które przed naszym przyjazdem zosta³y "zwiniête"). Jednak niezale¿nie od powy¿szego, przychylam siê do pro¶by Krzy¶ka, aby¶cie nie wrzucali zdjêæ tego i owego ani tu - na Forum Kolejki, ani te¿ na facebooku czy innych portalach. Niech to, co jest warto¶ciowe i ciekawe - pozostanie dla nastêpnych pokoleñ, a nie pójdzie w prymitywny sposób na przetopkê za warto¶æ butelki wódki...
administrator
Niestety, do¿yli¶my takich czasów, ¿e a¿ strach zamie¶ciæ zdjêcie
chrisfox napisał:
Niestety, do¿yli¶my takich czasów, ¿e a¿ strach zamie¶ciæ zdjêcie
Lubiê chodziæ po fortyfikacjach Modlina zim±, bo latem, to s± miejsca, gdzie strach takowe zdjêcie ... zrobiæ
¦wietna wyprawa.
administrator
A owszem, nawet kleszcze widzieli¶my
Moderator
chrisfox napisał:
A owszem, nawet kleszcze widzieli¶my
Trzeba umie¶ciæ w Galerii, w dziale "Nasze zwierzêta"
Moderator
Trochê pó¼no, ale zawsze cu¶. Jak mówi± Angole : last but not least.
Uploaded with ImageShack.us
Byli¶cie w Wie¿y Michaj³owskiej?
Co¶ siê zmieni³o od 2009 roku?.
Zaraz obok s±, zdaje siê, podziemne koszary - do¶æ dobrze zachowane. Wchodzili¶cie?
Niestety, lekki strach i jakie¶ niewyra¼ne g³osy przegoni³y mnie stamt±d swego czasu
administrator
Jakich¶ ogromnych ró¿nic w stosunku do tamtych zdjêæ nie zauwa¿am.
To obok, pod ziemi±, to stajnia. Owszem, byli¶my. Bardzo mi³e miejsce z bardzo sympatyczn± temperatur±.
Ja by³em, o ile mnie pamiêæ nie myli, zim±, lub pó¼n± jesieni± ...
Stajnia? Tego chyba nie znalaz³em w opisach
Wszêdzie by³y opisy o wie¿y i koszarach podziemnych otoczonych wa³em ziemnym.
Bêdê musia³ zweryfikowaæ swoje wpisy.
Nie wiecie, czy na terenie Cytadeli pozosta³y, oprócz portu, jakie¶ inne ¶lady stoczni?
Moderator
weldon napisał:
Czym¶ te puszki musieli ci±gn±æ.
administrator
¦lady stoczni? Nie wiem, czy o to pytasz - ponoæ s± skromne pozosta³o¶ci budynków, w krzakach nieopodal basenu portowego. Nie poszli¶my tam buszowaæ, bo program by³ i tak napiêty.
Yorik napisał:
weldon napisał:
No trochê tych stajni na terenie Cytadeli jest
chrisfox napisał:
¦lady stoczni? Nie wiem, czy o to pytasz - ponoæ s± skromne pozosta³o¶ci budynków, w krzakach nieopodal basenu portowego. Nie poszli¶my tam buszowaæ, bo program by³ i tak napiêty.
W koñcu tu narodzi³a siê nasza wspó³czesna Marynarka Wojenna i tu powsta³y dwa ze s³ynnych tra³owców, bior±cych udzia³ w kampanii wrze¶niowej, nasze "ptaszki" Mewa i Rybitwa
Co¶ powinno zostaæ
Moderator
weldon napisał:
Yorik napisał:
weldon napisał:
No trochê tych stajni na terenie Cytadeli jest
chrisfox napisał:
W koñcu tu narodzi³a siê nasza wspó³czesna Marynarka Wojenna i tu powsta³y dwa ze s³ynnych tra³owców, bior±cych udzia³ w kampanii wrze¶niowej, nasze "ptaszki" Mewa i Rybitwa
Co¶ powinno zostaæ
No i m.in. CKU "Nieuchwytny". ¦lady jego ostrza³u jako nordyckiego "Pioniera" mo¿na jeszcze w Warszawie spotkaæ. "Jaskó³kê" widzia³em, kiedy dzieciêciem by³em.
Użytkownik
POSZUKIWANY PRZEWODNIK-PASJONAT PO TWIERDZY MODLIN
Piszê w starym w±tku, aby nie mno¿yæ nowych.
Na sobotê potrzebny jest kto¶, kto dobrze zna twierdzê i by³by gotów opowiedzieæ o niej kilka s³ów wykraczaj±c nieznacznie poza to, co z regu³y mówi± przewodnicy miejscy Wiem, ¿e na tym forum jest kilka osób, które pasjonuj± siê i dobrze znaj± twierdzê. Grupa zwiedzaj±ca nie jest du¿a (góra kilkana¶cie osób) tylko ogólnie zorientowana w tematyce zabytków fortyfikacyjnych, ale pewno gotowa pokryæ koszty przewodnictwa. (Temat otwarty-do omówienia)
Wiem, ¿e pó¼no piszê, ale dopiero dzi¶ zwrócono siê do mnie z t± pro¶b±.