Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Dodam jeszcze jedno: to, co na Forcie w Kosewie jest ciekawe, przynajmniej teoretycznie jest chronione przez fakt ogrodzenia Fortu i stałego dozoru na miejscu, z psami włącznie (które przed naszym przyjazdem zostały "zwinięte"). Jednak niezależnie od powyższego, przychylam się do prośby Krzyśka, abyście nie wrzucali zdjęć tego i owego ani tu - na Forum Kolejki, ani też na facebooku czy innych portalach. Niech to, co jest wartościowe i ciekawe - pozostanie dla następnych pokoleń, a nie pójdzie w prymitywny sposób na przetopkę za wartość butelki wódki...
administrator
Niestety, dożyliśmy takich czasów, że aż strach zamieścić zdjęcie
chrisfox napisał:
Niestety, dożyliśmy takich czasów, że aż strach zamieścić zdjęcie
Lubię chodzić po fortyfikacjach Modlina zimą, bo latem, to są miejsca, gdzie strach takowe zdjęcie ... zrobić
Świetna wyprawa.
administrator
A owszem, nawet kleszcze widzieliśmy
Moderator
chrisfox napisał:
A owszem, nawet kleszcze widzieliśmy
Trzeba umieścić w Galerii, w dziale "Nasze zwierzęta"
Moderator
Trochę późno, ale zawsze cuś. Jak mówią Angole : last but not least.
Uploaded with ImageShack.us
Byliście w Wieży Michajłowskiej?
Coś się zmieniło od 2009 roku?.
Zaraz obok są, zdaje się, podziemne koszary - dość dobrze zachowane. Wchodziliście?
Niestety, lekki strach i jakieś niewyraźne głosy przegoniły mnie stamtąd swego czasu
administrator
Jakichś ogromnych różnic w stosunku do tamtych zdjęć nie zauważam.
To obok, pod ziemią, to stajnia. Owszem, byliśmy. Bardzo miłe miejsce z bardzo sympatyczną temperaturą.
Ja byłem, o ile mnie pamięć nie myli, zimą, lub późną jesienią ...
Stajnia? Tego chyba nie znalazłem w opisach
Wszędzie były opisy o wieży i koszarach podziemnych otoczonych wałem ziemnym.
Będę musiał zweryfikować swoje wpisy.
Nie wiecie, czy na terenie Cytadeli pozostały, oprócz portu, jakieś inne ślady stoczni?
Moderator
weldon napisał:
Czymś te puszki musieli ciągnąć.
administrator
Ślady stoczni? Nie wiem, czy o to pytasz - ponoć są skromne pozostałości budynków, w krzakach nieopodal basenu portowego. Nie poszliśmy tam buszować, bo program był i tak napięty.
Yorik napisał:
weldon napisał:
No trochę tych stajni na terenie Cytadeli jest
chrisfox napisał:
Ślady stoczni? Nie wiem, czy o to pytasz - ponoć są skromne pozostałości budynków, w krzakach nieopodal basenu portowego. Nie poszliśmy tam buszować, bo program był i tak napięty.
W końcu tu narodziła się nasza współczesna Marynarka Wojenna i tu powstały dwa ze słynnych trałowców, biorących udział w kampanii wrześniowej, nasze "ptaszki" Mewa i Rybitwa
Coś powinno zostać
Moderator
weldon napisał:
Yorik napisał:
weldon napisał:
No trochę tych stajni na terenie Cytadeli jest
chrisfox napisał:
W końcu tu narodziła się nasza współczesna Marynarka Wojenna i tu powstały dwa ze słynnych trałowców, biorących udział w kampanii wrześniowej, nasze "ptaszki" Mewa i Rybitwa
Coś powinno zostać
No i m.in. CKU "Nieuchwytny". Ślady jego ostrzału jako nordyckiego "Pioniera" można jeszcze w Warszawie spotkać. "Jaskółkę" widziałem, kiedy dziecięciem byłem.
Użytkownik
POSZUKIWANY PRZEWODNIK-PASJONAT PO TWIERDZY MODLIN
Piszę w starym wątku, aby nie mnożyć nowych.
Na sobotę potrzebny jest ktoś, kto dobrze zna twierdzę i byłby gotów opowiedzieć o niej kilka słów wykraczając nieznacznie poza to, co z reguły mówią przewodnicy miejscy Wiem, że na tym forum jest kilka osób, które pasjonują się i dobrze znają twierdzę. Grupa zwiedzająca nie jest duża (góra kilkanaście osób) tylko ogólnie zorientowana w tematyce zabytków fortyfikacyjnych, ale pewno gotowa pokryć koszty przewodnictwa. (Temat otwarty-do omówienia)
Wiem, że późno piszę, ale dopiero dziś zwrócono się do mnie z tą prośbą.