Forum Stowarzyszenia
A tu, to siê zgodzê w ca³ej rozci±g³o¶ci.
Od czasu do czasu próbuje siê tworzyæ takie potworki, ¿e Muranów-¿ydowski, Wola-robotnicza, ¯oliborz ... oficerski
Ciekawe w takim razie, sk±d Szmulki i Aleje Jerozolimskie siê wziê³y, albo kamienice na Kaliskiej
administrator
Mundeczek napisał:
By³y za to dzielnice w których ¿ydzi zamieszkiwaæ nie mogli.
By³y - do roku 1862 - tzw. ulice egzymowane. Pó¼niej formalnych ograniczeñ nie by³o.
Użytkownik
VCS-3 napisał:
Czy co¶ wiadomo na temat miejsca wykonania zdjêcia "Cz³onkowie rabinatu warszawskiego id± w demonstracji"?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ … .html?i=13
Otoczenie nasuwa pewne skojarzenia, wiêc sprawdzi³em tu i ówdzie ale bez rezultatu. Wydaje mi siê, ¿e po prawej stronie na szyldzie jest "PAROWA PRALNIA centrala Sienna [numer nieczytelny]". Sienna to raczej nie jest, wiêc to zapewne filia pralni. W ksi±¿ce PAST38/39 s± dwie pralnie z central± i filiami, ale nie maj± nic wspólnego z Sienn±. Jest te¿ pralnia na Siennej 77 ale niestety bez filii...
Na innym forum kol. Kertoip ustali³, ¿e to Twarda 16.
Trumny, pralnia i ....sztein w/g ksi±¿ki 38/39 - pod jednym adresem.
Użytkownik
Dziêkujê za tê informacjê. Jako¶ nie mogê namierzyæ tej pralni na Twardej 16, zapewne trzeba szukaæ pod nazw± firmy a nie pod has³em "pralnia".
Skoro na rozpoznawanym zdjêciu po prawej jest Twarda 16, to nastêpn± kamienic± powinna byæ Twarda 18
Twarda 18 widoczna jest we fragmencie na zdjêciu (po prawej):
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 293#p29293
Jako¶ detale nie bardzo do siebie pasuj±. Mo¿liwe oczywi¶cie, ¿e w miêdzyczasie fasada przesz³a gruntowny remont, bo Twarda wydaje mi siê prawdopodobna z dwóch innych powodów.
Ulica jest bardzo szeroka, od zewnêtrznego toru do krawê¿nika jest na oko ponad 5m. Chodnik natomiast nie jest zbyt szeroki.
Widoczna na innym zdjêciu demonstracja na pl. Grzybowskim to najprawdopodobniej ta sama demonstracja, co mo¿na poznaæ po chor±gwiach i planszy-transparencie z liter± M na pocz±tku. Zwa¿ywszy, ¿e w demonstracji brali udzia³ starsi szacowni ludzie, trasa nie mog³a byæ zbyt d³uga. No a z Twardej na pl. Grzybowski wiadomo daleko nie jest.
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (17.01.2013 23:08:24)
Użytkownik
Jak napisa³ G³ówny Zawiadowca "- Gdyby siê kiedy¶ okaza³o inaczej, przyznajê, by³bym zdziwiony."
Moderator
VCS-3 napisał:
Twarda 18 widoczna jest we fragmencie na zdjêciu (po prawej)
Ciekawe, ¿e na szyldzie widaæ fragemnt" FAR...,PARO..", Czyli: "Pralnia i Farbiarnia Parowa"-jak mniemam.Wynika z tego, ¿e najpierw pralnia by³a pod "18" a potem przenios³a siê pod "16" ?
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (18.01.2013 07:37:44)
administrator
A na obrazku, od którego siê zaczê³o, przed chwil± zauwa¿y³em s³owo "chemiczna".
Ale ja nie o tym. Niczego nie przes±dzaj±c, mam tylko drobn± uwagê metodologiczn±. Zapisy z ksi±¿ki telefonicznej pochodz± zapewne z roku 1938. Szukaj±c bli¿ej demonstracji, w 1930, nie znalaz³em na Twardej 16 ani 18 pralni, trumien (zak³adów pogrzebowych te¿ szuka³em). Pracownia Lejzora Finkelsztejna jest.
Użytkownik
Witam.
VCS-3 napisał:
...
Jako¶ detale nie bardzo do siebie pasuj±. Mo¿liwe oczywi¶cie, ¿e w miêdzyczasie fasada przesz³a gruntowny remont, bo Twarda wydaje mi siê prawdopodobna z dwóch innych powodów.
Ulica jest bardzo szeroka, od zewnêtrznego toru do krawê¿nika jest na oko ponad 5m. Chodnik natomiast nie jest zbyt szeroki.
...
Przepraszam, ¿e siê odezwê, nie bêd±c fachowcem. Ale czego¶ nie rozumiem.
Na zdjêciu IKC z NAC chodnika nie widaæ - je¶li jest, to rzeczywi¶cie do¶æ w±ski. Natomiast na zdjêciu Romana Wiszniaka chodnik ma pewnie co najmniej 2-2,5 m. A wiêc pisanie o szeroko¶ci chodnika winno byæ raczej w kontek¶cie tych detali, które nie pasuj±, a nie w kontek¶cie powodów, dla których to mia³aby byæ jednak okolica Twardej 18. Mo¿e co¶ ¼le zrozumia³em z Twoich intencji?
Ostatnio edytowany przez rzepola (18.01.2013 08:24:48)
miglanc
Tylko dla formalno¶ci mogê potwierdziæ przypuszczenia VCS-3 co do Twardej 18
Froim Rajchcajg, sklep z nabia³em, Twarda 18 - wg ksi±¿ki PAST
Użytkownik
roox napisał:
Tylko dla formalno¶ci mogê potwierdziæ przypuszczenia VCS-3 co do Twardej 18
http://i50.tinypic.com/1zgdnus.jpg
Froim Rajchcajg, sklep z nabia³em, Twarda 18 - wg ksi±¿ki PAST
Gwoli ¶cis³o¶ci, tego piêknego odkrycia dokona³ zaruk - http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 293#p29293
Wierzbowa napisał:
VCS-3 napisał:
Twarda 18 widoczna jest we fragmencie na zdjêciu (po prawej)
Ciekawe, ¿e na szyldzie widaæ fragemnt" FAR...,PARO..", Czyli: "Pralnia i Farbiarnia Parowa"-jak mniemam.Wynika z tego, ¿e najpierw pralnia by³a pod "18" a potem przenios³a siê pod "16" ?
Pod 18 by³a inna pralnia/farbiarnia, Józefa Targoñskiego:
rzepola napisał:
Witam.
VCS-3 napisał:
...
...Przepraszam, ¿e siê odezwê, nie bêd±c fachowcem. Ale czego¶ nie rozumiem.
Na zdjêciu IKC z NAC chodnika nie widaæ - je¶li jest, to rzeczywi¶cie do¶æ w±ski. Natomiast na zdjêciu Romana Wiszniaka chodnik ma pewnie co najmniej 2-2,5 m. A wiêc pisanie o szeroko¶ci chodnika winno byæ raczej w kontek¶cie tych detali, które nie pasuj±, a nie w kontek¶cie powodów, dla których to mia³aby byæ jednak okolica Twardej 18. Mo¿e co¶ ¼le zrozumia³em z Twoich intencji?
Idea tu by³a nastêpuj±ca: chodnika nie widaæ, ale bior±c pod uwagê jak daleko siêga jezdnia i odnosz±c to do pierzei mo¿na wywnioskowaæ, ¿e mamy uk³ad szeroka jezdnia, niezbyt szeroki chodnik. To zgadza siê z innymi zdjêciami Twardej, np takim jak ni¿ej. Niczego to nie przes±dza ale to kolejna drobna poszlaka przemawiaj±ca za Tward±.
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 437#p11437
Użytkownik
A wiadomo, z jakiego okresu jest to zdjêcie?
Użytkownik
Zdjêcie, s±dz±c po stanie ruin, to zapewne '39.
A' propos tego zdjêcia, przysz³a mi jeszcze inna rzecz do g³owy. Spójrzmy na to samo miejsce zanim zosta³o zrujnowane. Po lewej pl. Grzybowski 7 i dalej Twarda 1.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 254#p11254
Szyldy mo¿e nie pasuj± zbyt dobrze, ale gzymsy, balkony, uk³ad okien, ró¿ne akcenty architektoniczne zgadzaj± siê ¶wietnie. Zwraca uwagê równie¿ to, ¿e w oknach parteru na rozpoznawanym zdjêciu odbijaj± siê fragmenty nieba. Tzn na przeciw musi byæ kawa³ek otwartej przestrzeni, i tu akurat ¶wietnie pasuje plac Grzybowski.
Czy¿by jednak pl. Grzybowski 7-Twarda 1?
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (18.01.2013 21:30:57)
administrator
Fajny pomys³. Niezbyt d³ugo siê przygl±da³em, ale bardzo mi siê podoba.
Ciekawe, kiedy na placu pojawi³y siê dziewiêciop³omieniowe latarnie. Gdzie¶ to zapewne mam, tylko kopaæ nie ma kiedy.
Użytkownik
Podobne ujêcie.
Użytkownik
Znalaz³em na wêgierskiej stronie
http://wangfolyo.blogspot.com/2010_11_01_archive.html
tak± fotkê Altera Kacyzne
opisan± jako Otwock 1928 r
Jak znam starych forumowiczów, to pewnie ju¿ który¶ zauwa¿y³, ¿e to nie Otwock, tylko Franciszkañska przy Nowiniarskiej.
miglanc
Przy okazji, kolejne piêkne zdjêcie Kacyzne - tym razem Gêsia 28 (albo 30 - zawsze mam z tym problem) i widok na wschód. Perspektywa trochê przek³amuje i wygl±da to tak, jakby ulica sz³a trochê pod górkê, a potem dalej opada³a.
Mimo niezbyt ostrego zdjêcia widaæ typow± warszawsk± star± gazówkê i niezbyt wyra¿ny s³up kratownicowy. W cieniu majaczy chyba nawet bry³a wagonu tramwjowego.
Dla porównania
a tu widok ogólny zabudowy tego odcinka Gêsiej, widziany z przeciwnego kierunku
administrator
Piêkne
A z tym numerem te¿ mam problem - i pewnie jest nas takich wiêcej.
Użytkownik
Tak¿e mia³am problem z numeracj± Gêsiej na tym odcinku. Zdecydowanie jednak jest to Gêsia 28 - zgodnie z planem z 1936 r.
Dla ¶cis³o¶ci ¶rodkowe zdjêcie to Gêsia 26 róg Smocza 34 - widok na wschód.
Użytkownik
Sorry, jeszcze raz sprawdzi³am. Pomy³ka, ¶rodkowe zdjêcie to jednak Gêsia 28.
administrator
Z tym numerem jest trochê ¶miesznie. Moim zdaniem 28, ale niektórzy podaj± 30 i nawet trochê to rozumiem. Dzia³ka numer hipoteczny 2317 zaczyna³a siê przy Lubeckiego i koñczy³a dopiero na zachód od owego budynku. Numeracja policyjna obfita - Lubeckiego 7, Gêsia 26 i 28, Smocza 34. ¯eby jeszcze by³o zabawniej, fizycznie do kompleksu przy Gêsiej 28 nale¿a³y te¿ zabudowania o adresie Smocza 35, na dzia³ce 2492a. I tu siê pojawia owa ¶mieszno¶æ: wed³ug wykazu z roku 1930, numer hipoteczny 2492a to policyjne 30/32/34/36/38 (!) - krótko mówi±c, zgodnie z tym wykazem fragment dobrze ju¿ na pó³noc oddalony od Gêsiej mia³by chyba numer 30 (a to Smocza 35 - wed³ug spisu z 1930 hip. 2317/2492). Na planie z ksi±¿ki p. Bergman trochê to wygl±da tak, a trochê inaczej, bo w ogóle nie pojawia siê na nim numer 2492 (w Ca³ej Warszawie Gêsia 40/42), jest jedynie 2492b obejmuj±cy Gêsi± 30, 32, 34, 36, 38, 40. Zapewne posesjê 2492 podzielono (kiedy?), ale ma³e nieporz±dki w dostêpnych nam dzi¶ papierach po tej operacji pozosta³y. W ka¿dym razie p. Weszpiñski na planach z Przewodnika po nieistniej±cym mie¶cie ¶mia³o wpisuje omawianemu budynkowi trzydziestkê i te¿ - jako siê rzek³o wy¿ej - trochê go rozumiem, choæ akurat tam przyczyna jest chyba nieco inna
O drobnych niejasno¶ciach w najbli¿szej okolicy skrzy¿owania Gêsiej ze Smocz± mo¿na by jeszcze d³ugo, ale ju¿ nie mam si³y