Forum Stowarzyszenia
administrator
Jaki¶ czas temu pojawi³a siê koncepcja wyjazdu na (bliski) wschód, która powoli (coraz szybciej) zaczyna nabieraæ konkretnych kszta³tów. Organizujemy niebawem dwudniow± wycieczkê, której g³ównymi atrakcjami maj± byæ: Nowogród, £om¿a, Pi±tnica, Wizna, Tykocin, Bia³ystok i Supra¶l. Szczegó³ów trasy chwilowo nie mam jeszcze ³adnie opisanych, ale niebawem co¶ siê takiego zapewne tu pojawi. Ogl±daæ bêdziemy zarówno zabytki ca³kiem cywilne, jak ¶wi±tynie (£om¿a, Wizna, Tykocin, Bia³ystok, Supra¶l), czy cmentarze ró¿nych wyznañ, jak te¿ (naturalnie ) pozosta³o¶ci o charakterze militarnym (Nowogród, forty w Pi±tnicy, Góra Strêkowa). Nie braknie elementów zwi±zanych z tradycj± ludow± i folklorem - tu choæby skansen w Nowogrodzie, ale i autentyczna kuchnia tatarska. Nocleg w warunkach turystycznych (bez przesady, to jedna noc). Wieczorem z soboty na niedzielê planujemy zajêcia integracyjne przy ognisku.
Nie jest to pierwsza taka próba. Parê lat temu, ca³kiem na wariackich papierach, zrobili¶my sobie skromn± jednodniow± wycieczkê (zdecydowanie chyba przeros³a oczekiwania), która od tego czasu mocno nas inspiruje... (http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … id=978&p=3 )
Proponowane terminy (który¶ trzeba bêdzie wybraæ) to weekendy 29/30 czerwca lub 13/14 lipca. Koszty... Oczywi¶cie, jakie¶ przymiarki poczyni³em, ale nie ma sensu o nich mówiæ nie znaj±c liczby uczestników. Mo¿liwe warianty dojazdu to samochody osobowe, wynajem busa (z kierowc± lub bez) b±d¼ autokar. Dla cz³onków Stowarzyszenia przewidujemy dofinansowanie.
Póki co, tyle informacji wstêpnych (je¶li o czym¶ wa¿nym zapomnia³em, pytajcie). Obecny etap to zbieranie zg³oszeñ (z podaniem liczby osób i mo¿liwego terminu), o które proszê poni¿ej. Znaj±c orientacyjn± liczbê uczestników, bêdê móg³ precyzyjniej wypowiedzieæ siê o przebiegu imprezy a zw³aszcza jej kosztach.
Moderator
£om¿a - jedynie s³uszna koncepcja. A co do Podlasia zahaczy³bym o Bohoniki i Kruszyniany, bo to wiecie "Lipki Panie, nocami id±, w dzieñ na popas staj±, bo gor±c" jak mówi³ Lu¶nia.
administrator
Tak ca³kiem wykluczyæ siê tego nie da, zobaczymy.
(ja nie o Lipkach, bo nie widzia³em, co i kiedy robi±)
Moderator
Wiem, nie cierpisz Sienkiewicza £om¿a - wiesz dlaczego, (Wola 2006- pewna zaciszna knajpka po Kole).
administrator
Yorik napisał:
(Wola 2006- pewna zaciszna knajpka po Kole).
Siê pamiêta, owszem. Piêkne wspomnienia.
Ja mam te¿ wspomnienia nieco wcze¶niejsze, z browaru w £om¿y. Pó³ dnia je¼dzi³em po terenie w poszukiwaniu pewnego magazynu. Bardzo to by³o skomplikowane - byæ mo¿e dlatego, ¿e nie przyjecha³em tam po z³ocisty napój.
Co siê tyczy synagogi... siê zobaczy. Ponoæ jest tablica pami±tkowa w miejscu, gdzie sta³a (o Marconim tam pewnie nie napisali).
Moderator
weekendy 29/30 czerwca dla nas jest OK (jak na razie )
administrator
Przyznam, ¿e mnie siê te¿ ten termin wydaje lepszy.
administrator
My tu gadu gadu a zapisy le¿±. Oczywi¶cie, mam pewne rozeznanie, kto siê na wycieczkê wybiera³, jednak wola³bym mieæ jakie¶ oficjalne zg³oszenia (z liczb± osób, wa¿ne) - bez tego nie bêdê w stanie oszacowaæ kosztów (i oka¿e siê, ¿e najtañszym i najwygodniejszym rozwi±zaniem bêdzie samochód - a u mnie wówczas pewnie nie bêdzie ¿adnego wolnego miejsca).
U¿ytkownik
Je¿eli chodzi o termin preferujê 29-30 ze wzglêdu na Ulê. Bêdzie nas wtedy sztuk dwie.
Je¿eli bêdzie to lipiec poproszê o jedno miejsce siedz±ce.
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (23.05.2013 06:53:51)
administrator
Listê uczestników zamykamy w niedzielê 2 czerwca.
Orientacyjne koszty przejazdu - w zale¿no¶ci od liczby uczestników i przyjêtego wariantu trasy - od 50 do 100 z³/osobê (nie dotyczy cz³onków Stowarzyszenia, którzy mog± liczyæ na dofinansowanie).
administrator
chrisfox napisał:
Listê uczestników zamykamy w niedzielê 2 czerwca
To takie nieco do ¶miechu by³o, aczkolwiek ja siê tu winny nie czujê. Przez tzw. "sp³yw informacji" ze dwa dni to pewnie jeszcze potrwa. Póki co, mamy dwana¶cie osób, co by oznacza³o wariant do¶æ paskudny, niedobry organizacyjnie a za to kosztowny. W dwa samochody osobowe siê ta grupka nie zmie¶ci (baga¿niki potrzebne na co innego), nastêpny w kolejno¶ci wariant z szesnastomiejscowym busem jest najgorszy - w stosunku do innych mo¿liwo¶ci, w przeliczeniu na osobê absurdalnie drogi. Jeszcze chwila, zobaczymy.
Moderator
A nas liczy³e¶ (5os)? (raczej w³asnym transportem)
administrator
Oczywi¶cie, ¿e Was nie liczy³em, skoro nie potwierdza³e¶ wcze¶niejszych zapowiedzi. Oficjalnie, to oficjalnie, insza inszo¶æ. Niniejszym z przyjemno¶ci± Was doliczam (choæ problemów z transportem reszty uczestników mi to nie rozwi±zuje)
administrator
Æwierkaj± wróbelki , ¿e za jakie¶ dwa dni mo¿e ju¿ co¶ bêdzie wiadomo. W tej chwili, je¶li dobrze liczê, mamy zg³oszonych jakie¶ 16 osób.
administrator
chrisfox napisał:
jakie¶ 16 osób.
Poprawka - jakie¶ osiemna¶cie. Poczta mi ostatnio niedomaga (staro¶æ, nic mi³ego). Kto wie, mo¿e co¶ z tego bêdzie?
administrator
Jednak 21, a nawet wiêcej, dziêki wsparciu ludno¶ci miejscowej. Póki co, tylko Wam podziêkujê za te dwa rewelacyjne dni. Jakie¶ obrazki te¿ wklejê, tylko spróbujê przedtem odrobinkê siê zdrzemn±æ
Parê nowych z³otych, owszem, przepu¶cili¶my. Podlaska go¶cinno¶æ, bezcenna
administrator
Dla potomno¶ci (oraz gdybym niebawem zapomnia³). Odwiedzili¶my:
- fort II (Zarzeczny) twierdzy Osowiec
- Tykocin (ko¶ció³, synagoga, cymes, kreplech, cmentarz ¿ydowski)
- Pentowo (widzia³em bociana!)
- Kiermusy (karczma Rzym i cz³owiek, który zgubi³ córkê)
- Jedwabne
- £om¿ê (Kaufland*)
- Stare Kupiski (ognisko, smalec...)
- Nowogród (skansen, schron)
- Pi±tnicê (fort III)
- Górê Strêkow±
Kilka obrazków. Osowiec:
Tykocin (Madzia naucza w synagodze)
A poni¿ej kolumna pancerna:
Pêtowo - to u góry, to w³a¶nie bociany
Kiermusy (a mo¿e Rzym?). Czu³em siê jak w domu, prawie same znajome rejestracje (fakt, WWL to nie ze wszystkim Warszawa). Co gorsza, niektóre zachowania te¿ z kategorii "mam blachy na W, to ja wam tera poka¿ê". Chwiej±cy siê z rozpaczy ojciec wspomina³, ¿e gdzie¶ tu mia³ córkê (ale potem odszed³ w pokoju). A podpiwek znakomity.
Jedwabne:
Stare Kupiski, krajobraz po bitwie
Nowogród:
Strêkowa Góra:
Dziêkujê za przychylno¶æ Starostwu Powiatowemu w Moñkach, dziêki któremu mogli¶my spokojnie zwiedziæ Osowiec a Panu Ludwikowi Zalewskiemu za nadzwyczajne zajêcie siê nami w Pi±tnicy. Nie mogê nie wspomnieæ tu o tych spo¶ród nas, którzy przybli¿ali nam historiê odwiedzanych miejsc. Bardzo dziêkujê Madzi, Marzence i Krzy¶kowi. Dziêki Wam mog³em siê nareszcie wy³±czyæ z dzia³añ pionu edukacyjnego i zaj±æ wy³±cznie rzucaniem spojrzeñ spode ³ba oraz z³o¶liwym i niekulturalnym komentowaniem ró¿nych bie¿±cych wydarzeñ. Co za¶ siê tyczy wspomnianej wy¿ej podlaskiej go¶cinno¶ci... Ci, którzy byli, widzieli. Nieobecni mog± tylko ¿a³owaæ. A ja tam jeszcze wrócê
Spotyka³em siê z negatywnymi opiniami dotycz±cymi trwa³o¶ci ¿arówek Osram Nightbreaker. Ponoæ mia³y siê przepalaæ po kilku miesi±cach. Brednie. Ta, która spali³a mi siê w Jedwabnem, je¼dzi³a ze mn± dwa lata - a druga ¿yje nadal. Warto by³o*.
Post zawiera³ lokowanie produktu. Trochê nachalne, poniewa¿ zapomnia³em sfotografowaæ siê z ¿arówk±.
*) numer konta, na które powinien zostaæ przekazany dobrowolny datek za dzia³ania promocyjne udostêpniê poza forum
Moderator Kombinator
Bardzo udany wyjazd, dziêkujemy organizatorom, przewodniczkom i prelegentom.
administrator
Dopiero teraz, na spokojnie spojrza³em na s³ynny osowiecki "¿yrandol". Marka Wojak ca³kiem tam siê wydaje na miejscu
Tak sobie my¶lê o tej wycieczce, i w³a¶ciwie nie wiem, co mi siê podoba³o najbardziej. Wiem natomiast, gdzie pope³nili¶my b³±d w sprawie linii Mo³otowa: schrony s± znacznie bardziej oddalone od le¶niczówki, ni¿ s±dzili¶my - nale¿a³o i¶æ dalej, jakie¶ drugie tyle, ile przeszli¶my. Cz³owiek z miasta, w lesie traci poczucie nie tylko kierunku, odleg³o¶ci tak¿e
Kto¶ mo¿e ma jeszcze jakie¶ zdj±tka?