Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Franciszkańska 24
Użytkownik
Zamenhofa 44 i 42(?)
Do porównania
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=4554
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (29.01.2024 16:10:00)
Użytkownik
42 chyba się nie załapało?
Użytkownik
No właśnie nie jestem pewien. Zaznaczony fragment należał do numeru 44 czy 42?
Użytkownik
Warstwa z 1891 wskazuje na 44.
Fioletowy obrys na warstwie z 1897-1901 też.
Grubszy obrys z 1936 również to potwierdza.
Użytkownik
Pewnie masz rację, właściwie wszystko przemawia za tym, że ten wciśnięty fragment zaliczał się do numeru 44. Wszystko poza planem getto.pl, ale tam nie jest on nawet zaznaczony.
Swoją drogą co za dziwny musiał to być budynek: przy wysokości czterech pięter miał mikroskopijne trójkątne podwórko o wymiarach 5x6x2m. Prawdziwa studnia...
Użytkownik
Zamenhofa 46 i 48 też mają dość dziwacznie połamane zarysy, co jest najprawdopodobniej konsekwencją nieregularnych kształtów działek na których były stawiane.
Użytkownik
Nowolipie 65, 67, 69... od Smoczej w kierunku Żelaznej.
Użytkownik
A na fb MGW usiłują wkomponować to ujęcie w Muranowską
może jakieś ogólne podobieństwo jest, ale wystarczy przyjrzeć się paru szczegółom żeby przekonać się, że to nie pasuje do Muranowskiej...
A co do Nowolipia nawet dziś parę szczegółów się zgadza LINK
Użytkownik
Jakiś czas temu wrzuciłem zdjęcie Chłodnej 36.
Nie zauważyłem wtedy, że najprawdopodobniej umożliwia ono identyfikację lokalizacji zdjęcia, które mamy w galerii "getto - zdjęcia do identyfikacji".
Przy niższym cokole z lewej strony widać poprzeczkę łączącą dwie deski, nie zdjęte najwidoczniej na czas otwarcia sklepu.
Widać tam też stopień odpowiedniej wysokości.
Cokół z prawej strony wejścia jest wyższy, tej samej wysokości co podstawa boniowania.
Na framudze okna na wysokości trzeciej belki boniowania, widać hak do mocowania sztaby.
Na krawędzi czwartej belki uszkodzenie adekwatne do tego z analizowanego zdjęcia.
A odrobinę wyżej po prawej jakiś czarny element- prawdopodobnie kolejny hak.
Przy górnej krawędzi zdjęcia do identyfikacji widać cień wskazujący na obecność balkonu, co potwierdza fotografia Chłodnej 36.
Perspektywa fotografii porównawczej sprawiała, że nie pasowała mi lokalizacja drzewa względem wejść.
Zdjęcie RG z 1938 pokazuje jednak, że na przeciw wejścia, które widzimy na rozpoznanym zdjęciu znajduje się w chodniku krąg po nasadzeniu.
Użytkownik
Powyżej jedno z kilku ujęć z "albumu lotnika" z YV, które ciągle nie doczekało się identyfikacji. Na fb MGW pojawiło się inne ujęcie z tego samego miejsca:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=97 … cale=pl_PL
Przyznam, że miejsce nadal pozostaje dla mnie nieznane, ale myślę, że warto odnotować, może kiedyś się przyda.
Użytkownik
Świętokrzyska od Marszałkowskiej w kierunku Bagna.
Użytkownik
Plac Grzybowski 8, 6.
Użytkownik
Krochmalna. Fragment 6 i 4 po lewej. 1939 - Artur Grimm.
Użytkownik
Plac Muranowski, widok w kierunku pn-wsch.
Użytkownik
Wszysko wydaje się pasować do Gęsiej 3.
Użytkownik
Nalewki 26 róg Franciszkańskiej.
Użytkownik
Leszno, widok od Żelaznej w kierunku zachodnim. Miejsce dość często fotografowane ale, jęśli mnie pamięć nie zawodzi, ujęcia w tym kierunku to rzadkość.
Do porównania sv z 2011 kiedy stała jeszcze kamienica Leszno 83 (rozebrana w 2014). link