Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Świętojerska widok od Nowiniarskiej.
Użytkownik
z MGW link
ul. Gęsia. Jasny budynek po prawej miał adres Gęsia 13. Bliższa kamienica to narożna kamienica Gęsia/Zamenhofa ale miała numer tylko od ul. Zamenhofa (17).
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (11.05.2024 20:21:32)
Użytkownik
Jest jeszcze widok Świętojerskiej od Nowiniarskiej w stronę Freta
Z napisu "Kolektura Loterii Państwoej" załapało się EJ
Użytkownik
Zamenhofa 28, 26
Użytkownik
Zamenhofa 5 - Heinrich Jöst
Czy ktoś się orientuje w kwestii niepublikowanych zdjęć Josta?
Użytkownik
Faktycznie, zdjęcia wyglądają jakby były zrobione niemal w tej samej chwili.
Kadry z kliszy Jöst'a są kwadratowe, przypuszczalnie zdjęcia były zrobione aparatem na kliszę 6cm (klatka 6x6).
Natomiast zdjęcie z MGW ma proporcje 2:3 w przybliżeniu (klatka 6x9cm lub 24x36mm). Czyżby miał 2 aparaty? Albo był w getcie z kimś innym kto miał drugi aparat?
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (21.05.2024 20:36:17)
Użytkownik
Długo musiałem szukać. Nie sądziłem, że to już siedem lat.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 242#p34242
Nie pamiętam z jakiego filmu wyciąłem ten kadr, ale już wtedy miałem wrażenie, że Jost nie był sam.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 282#p34282
Ostatnio edytowany przez El_Jot (22.05.2024 20:45:37)
Użytkownik
zdjęcie z MGW jest 6x9
Użytkownik
Pl. Muranowski 19, 17, 15.
Zdanie z raportu Stroopa:
"Na dachu betonowego budynku wznieśli dwie flagi żydowską oraz polską jako sygnał do walki przeciw nam. "
Sądząc z opisu chodzi tu o pl. Muranowski 19 a nie o Muranowską 7/9 jak podają inne wersje?
Użytkownik
Było całkiem niadawno
Dzięki. Nie pamiętałem o tym zdaniu.
A to istotny argument w dyskusji z tymi, którzy twierdzą, że flag w ogóle nie było.
Na Muranowskiej 7/9 mugłby je chyba dostrzec ktoś w perspektywie ulicy Przebieg.
Na Muranowskiej 19 byłby to przekaz tylko do Niemców?
Czy strażacy mieli rozkaz gaszenia w okolicach placu Muranowskiego?
Użytkownik
Mur getta biegł wtedy Pokorną, placem Muranowskim i Muranowską do Bonifraterskiej. Tu np. ujęcie pl. Muranowskiego z drugiej strony muru (być może zrobione w trakcie bitwy o pl. Muranowski):
Z punktu widoczności po drugiej stronie muru adres pl. Muranowski 19 byłby, jak się zdaje, równie dobrym miejscem na zatknięcie flag co Muranowska 7/9. Istnieją też relacje (poprawcie jeśli się mylę, bo tak na szybko nie udało mi się odnaleźć źródła), że flagi były obserwowane z Nalewek w rejonie Gęsiej, co wykluczałoby Muranowską 7/9 natomiast w przypadku budynku pl. Muranowski 19 byłoby to nadal prawdopodobne.
Użytkownik
Dziękuję za lekcję.
Użytkownik
z Nalewek o flagach pisał Ringelblum, znajdujący się na czwartym piętrze kamienicy przy Nalewkach 32 obok szopu Brauera . O Muranowskiej 19 wspominał też Samuel Zylbersztejn , który 19 kwietnia przypadkowo znalazł się po aryjskiej stronie, gdzie pozostawał przez kilka dni. Skontaktował się z gettem: „Zatelefonowałem do mojego towarzysza do szczotkarzy, aby dowiedzieć się, co się u nich dzieje. «Jest strasznie» — krzyczy przez telefon mój towarzysz. W getcie walki, nasi chłopcy walczą jak bohaterowie. Rejon placu Muranowskiego to twierdza, której SS Waffen nie mogą zdobyć. W domu pod numerem 19 wywieszono dwie narodowe chorągwie: niebiesko-białą i biało-czerwoną . O Muranowskiej 7/9 we wspomnieniach pisze Alicja Kaczyńska, mieszkanka Muranowskiej 6 – „ W pewnym momencie zobaczyliśmy, że naprzeciwko, nieco w prawo od nas zatknięto na dachu flagi — biało-niebieską i biało-czerwoną. Zaczęliśmy krzyczeć: — patrzcie, patrzcie — chorągiew żydowska! Plac Muranowski w rękach Żydów! " Pojawia się pytanie, a może sztandary zawisły nie na jednym budynku ?
Użytkownik
Patrząc na wzajemne usytuowanie numerów "6" i "19" to określenie "naprzeciwko, nieco w prawo od nas", z punktu widzenia obserwatora znajdującego się w "6", mogłoby w zasadzie oznaczać "19":
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (29.05.2024 07:44:57)
Użytkownik
Ogrodowa 13 róg Biała. Widok z gmachu sądów.
Użytkownik
Pańska od Żelazej. Po prawo fragment Pańskiej 71 dalej 69, 67, 65. Po lewo Pańska 74 róg Żelaznej 42.
Materiał porównawczy słaby ale moim zdaniem wystarczający.
Może znacie jakiś lepszy?
Pańska 74 róg Żelaznej 42
Fragment Pańskiej 71 dalej 69, 67, 65
Z Pańskiej 69 niewiele zostało po wojnie, ale rytm okien (1 szersze - 7 węższych i znowu szersze), tudzież rozkład podpór balkonowych pozostał.
Użytkownik
Na moje oko wszystko pasuje.
Pewnie to wiele nie wniesie, ale szukając czegoś dodatkowego do porównania znalazłem ujęcie z 1943.
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 551#p20551
Użytkownik
a ta Pańska to gdzie się pojawiła ?
administrator
Świetne, pokażemy na fb