Forum Stowarzyszenia
administrator
Patrzê i oczom nie wierzê. Mam napisaæ, ¿e prze¶liczny?
Przyznam, ¿e w tym zakresie niezbyt dobrze siê rozgl±dam. Du¿o jeszcze takich mamy?
administrator
Skoro tak...
Prze¶liczny. Do tej pory jako¶ nie mia³em siê okazji przyjrzeæ szczegó³om takiej konstrukcji. Czy to z powodu jako¶ci historycznych zdjêæ, czy dlatego, ¿e akurat co innego mnie na nich interesowa³o bardziej. Tu nareszcie popatrzy³em spokojnie na formê samego s³upa, detale wysiêgników... Prze¶liczny.
Moderator
To jedyny taki s³up na Grójeckiej.
Trochê dziegciu w waszej beczce miodu. Wg. J. Zieliñskiego (Atlas dawnej architektury..) s± to stare wysiêgniki Siemensa umieszczone wtórnie na s³upie rurowym, prawdopodobnie w latach 60'. Nie pamiêtam niestety, czy takie zdarzenie mia³o miejsce ( a powinienem, mieszkaj±c ok.150 m od tego s³upa).
administrator
A gdyby nawet, to co? Mnie siê w³a¶nie najbardziej podobaj± wysiêgniki
Moderator
balcerek napisał:
trochê szkoda jakby to by³a prawda. Ale pewnie tak jest.
Obawiam siê, ¿e tak ale i tak - ³adny.
BTW - Michel, czy pamiêtasz, na czym wisia³y przewody trakcji na Filtrowej (w latach 50.-60.)? Nie mogê sobie u¶wiadomiæ, a powinnam, bo mia³am j± zaledwie parê metrów od okna
M
Moderator
Sieæ na odcinku plac Narutowicza-Raszyñska by³a zawieszona na domach. M. in. na twojej kamienicy zachowa³y siê jeszcze haki.
Moderator
michel napisał:
Sieæ na odcinku plac Narutowicza-Raszyñska by³a zawieszona na domach. M. in. na twojej kamienicy zachowa³y siê jeszcze haki.
Dziêki - tak s±dzi³am. Ale haków nie zauwa¿y³am Jutro siê tam wybieram rzuciæ okiem
Moderator
gajos napisał:
jakim cudem to siê uchowa³o?
Bo nawet przy remontach fasad(patrz Filtrowa 79) nikomu siê nie chce wyrywaæ haków.
Użytkownik
michel napisał:
Trochê dziegciu w waszej beczce miodu. Wg. J. Zieliñskiego (Atlas dawnej architektury..) s± to stare wysiêgniki Siemensa umieszczone wtórnie na s³upie rurowym...
wed³ug opisu Grójecka w okresie miêdzywojennym...
administrator
Niech przypadkiem nikomu nie przyjdzie do g³owy, ¿e to jaka¶ z³o¶liwo¶æ.
Zaæmi³o mnie chyba trochê po urlopie i muszê zapytaæ: czemu s³u¿y skojarzenie tego zdjêcia z podanym cytatem? Co¶ potwierdzasz, czemu¶ przeczysz, czy to mo¿e co¶ jeszcze innego? W pierwszej chwili chcia³em siê jako¶ merytorycznie odnie¶æ, ale zaraz pojawi³a siê - wyj±tkowo jak na mnie rozs±dna - refleksja, ¿e nie wiem, o co chodzi.
Użytkownik
My¶l pe³niejsza do "skojarzenia tego zdjecia z podanym cytatem..." Co¶ jakby rzeczone wysiêgniki z lewej strony fotki a s³up inny...
balcerek napisał:
Dawno go ju¿ wypatrzy³em, ale dopiero wczoraj zabra³em ze soba aparat. Wg mnie jedyny taki na Grójeckiej.
chrisfox napisał:
Prze¶liczny. Do tej pory jako¶ nie mia³em siê okazji przyjrzeæ szczegó³om takiej konstrukcji. Czy to z powodu jako¶ci historycznych zdjêæ, czy dlatego, ¿e akurat co innego mnie na nich interesowa³o bardziej. Tu nareszcie popatrzy³em spokojnie na formê samego s³upa, detale wysiêgników... Prze¶liczny.
Ohar napisał:
michel napisał:
Trochê dziegciu w waszej beczce miodu. Wg. J. Zieliñskiego (Atlas dawnej architektury..) s± to stare wysiêgniki Siemensa umieszczone wtórnie na s³upie rurowym...wed³ug opisu Grójecka w okresie miêdzywojennym...
administrator
A owszem, wysiêgniki s± te. A s³up kratownicowy. Gwoli ¶cis³o¶ci, na dalszym odcinku trafia³y siê nawet drewniane. Prawdê mówi±c, powinienem bardzo dawno temu zauwa¿yæ, ¿e ten rurowy z ró¿nych przyczyn kompletnie tam nie pasuje - ale jako¶ nie spostrzeg³em. Dziadostwo, ot co.
(inna rzecz, ¿e to nie by³o... wiadomo, gdzie )
U¿ytkownik
chrisfox napisał:
(inna rzecz, ¿e to nie by³o... wiadomo, gdzie )
niech zgadnê - w Getcie?
U¿ytkownik
A tak swoj± drog± to zdjêcie które wstawi³a Ohar wydaje mi siê ¿e pokazuje du¿o bardziej peryferyjne okolice Grójeckiej ni¿ to Balcerkowe z Niemcewicza. Ciekawe gdzie to mo¿e byæ.
administrator
Fryderyk pewnie bêdzie wiedzia³